Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta61611.12.20136

13652-2013 (034)

Kiinteistöliikelaitoksen pitkäaikaisen sisäisen lainan nostaminen investointikohteiden rahoittamiseksi v. 2013

Tiivistelmä:

Sisäisen lainan nostaminen v. 2013 rakennushankkeen rahoittamiseksi ja velkakirjan allekirjoittaminen.

Kilajk § 616

Hallinto, kiinteistötalousasiantuntija Paula Laitonen 20.11.2013:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 28.8.2006 uuden sisäisen vuokrajärjestelmän periaatteet. Päätökseen sisältyivät myös muutokset kaupungille maksettavan tuloutuksen perusteissa ja investointien rahoitusjärjestelyissä. Muutokset astuivat voimaan v. 2008 alusta.

Kiinteistöliikelaitos tulouttaa kaupungille pääomavuokrien korko-osuuden, joka lasketaan rakennusten nykyhinnasta. Korko-osuudeksi on määritelty 1,75 %. Kiinteistöliikelaitoksen tavoitteena on rahoittaa peruskorjaukset ensisijaisesti pääomavuokrassa kerättävällä poisto/korjausvastuuosuudella ja toissijaisesti kaupungin sisäisellä lainalla, mikäli tulorahoitusosuus ei riitä tarvittaviin peruskorjausinvestointeihin. Mikäli peruskorjauksiin tarvitaan lainaa, on sisäisen lainan korkotaso sama kuin Kiinteistöliikelaitoksen kaupungille tulouttama pääomavuokrissa perittävä korko eli 1,75 %. Uudisrakennusten osalta rahoitus järjestetään aina kaupungin sisäisellä lainalla. Uudisrakennuskohteen sisäisen lainan korkotaso on kaupungin yleinen sisäisen lainan korko ja se määräytyy kohteen aloittamisvuoden alun korkotason mukaan.

Sisäisen vuokrajärjestelmän periaatteiden mukaan kunkin valtuustokauden viimeisenä vuonna Kiinteistöliikelaitoksen kaikki peruskorjauslainat muutetaan peruspääomaksi ja edellisen valtuustokauden aikana valmistuneiden uudisrakennusten lainat muutetaan samoin peruspääomaksi. Tällöin myös lainan korot muuttuvat korvaukseksi peruspääomasta. Kohteelle kohdistuvan velkarasitteen ajan Kiinteistöliikelaitos ei tulouta nykyhinnan mukaista tuottovaatimusta, vaan ainoastaan velkapääoman mukaisen koron.

Kiinteistöliikelaitos tarvitsee 1.620.000 euroa uudisrakennuksiin kohdistuvaa lainaa. Laina kohdistuu Työkeskus –hankkeelle, jossa uuteen vuokrakohteeseen on tehty korjaustöitä. Tämän kohteen osalta sovelletaan lainan ottamisessa samoja menettelyjä kuin uudisrakennusten lainoissa. Kohdetta varten on jo nostettu sisäistä lainaa 1,4 milj. euroa vuoden 2012 lopussa. Kohteelle tarvitaan vielä 1,62 milj. euroa lainaa vuonna 2013 tehtyjen töiden rahoittamiseksi.

Uudisrakennuskohteiden sisäisen lainan korkotaso on kaupungin yleinen sisäisen lainan korko. Aikaisempien lainojen korkotaso on ollut n. 4 % ja laina-aika 10 vuotta. Lainat ovat olleet tyypiltään ns. bullet-lainoja (pääoma maksetaan takaisin yhdessä erässä lainan erääntyessä). Vuoden 2013 osalta nostettavan lainan ehdot pyritään neuvottelemaan samankaltaisiksi. Peruskorjausten rahoitukseen lainaa ei v. 2013 tarvita, vaan ne tehdään tulorahoituksella tai kassavaroilla.

Kiinteistöliikelaitoksen rakennuksiin kohdistuva velka kaupungille on vuoden 2013 lopussa 26.912.000 euroa, sisältäen nyt nostettavaksi esitetyn lainan.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusTurun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää oikeuttaa Kiinteistöliikelaitoksen nostamaan 1.620.000 euroa kaupungin sisäistä lainaa, joka kohdistuu valmistuvaan uudisrakennukseen. Johtokunta päättää oikeuttaa toimialajohtaja Jouko Turton allekirjoittamaan velkakirjan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedTurto Jouko