Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta55313.11.201318

6815-2009 (613, 627)

Lausunto: Asemakaavaehdotus 21/2009 "Illoistenjärvi Pohjoinen" Toijaisten (153) kaupunginosaan

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen lausunto koskien asemakaavaehdotusta 21/2009.

Kilajk § 553

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Matti Kotiniemi, 1.11.2013:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavaehdotusta. Asemakaavan tavoitteena on toteuttaa ja tarkentaa hyväksytyn Hirvensalon osayleiskaavan ja Turun yleiskaavan aluevarauksia pientalovaltaista asuntorakentamista ja virkistysalueita varten. Suunnittelualue on Turun kaupungin asunto- ja maankäyttöohjelman 2009-2013 kohde.

Asemakaava koskee Turun kaupungin Toijaisten kaupunginosassa sijaitsevaa Illoistenjärven pohjoispuolella sijaitsevaa metsä- ja peltoaluetta. Keskeinen osa suunnittelualueesta on aluetta, jota koskee Turun kaupungin yleiskaava 2020, hyväksytty 11.12.2000, jossa alue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP). Suunnittelualueen koillisosa on ympäristöministeriön 22.1.2001 vahvistamassa Hirvensalon osayleiskaava 2020:ssa merkitty pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP-2). Illoistenjärven pohjoispuolinen ranta on osayleiskaavassa merkitty pysyvään asumiseen soveltuvaksi maa- ja metsätalousalueeksi (MA-1) ja kaava-alueen länsiosat maa- ja metsätalousalueeksi. Vireillä olevassa Hirvensalon osayleiskaavan tarkistuksessa 13/2007 suunnittelualue on kaupunginhallituksen 18.10.2010 hyväksymässä luonnoksessa osoitettu pääosin pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi.

Kiinteistöliikelaitos esittää lausunnossaan seuraavaa:

- Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain (669/1978) 10 §:ssä todetaan, että tontinomistajalle kuuluu enintään 3 metrin etäisyydelle tontin rajasta ulottuvan, tonttiin välittömästi rajoittuvan viherkaistan ja ojan alueella roskien poistaminen, muu puhtaanapito ja kasvillisuuden siistinä pitäminen. Kaava-alueella on muutama kohta, jossa kadun ja tontin välinen viheralue on yli 3 metriä. Nämä alueet on käyty läpi keskusteluissa kaavoittajan kanssa. Yli 3 metrin viheralueet kadun ja tontin välissä tulisi mahdollisuuksien mukaan poistaa, koska muuten näistä tulee kaupungille ylimääräistä hoitovastuuta;

- Alueen länsiosassa olevan leikkialueen sijainti tulisi tarkistaa, koska lähellä olevalla hulealtaalla tulee olemaan negatiivinen vaikutus leikki- ja urheilualueen viihtyvyyteen. Lisäksi leikki- ja urheilualueen vaatiman pysäköintitilan järjestäminen jää epäselväksi. Mikäli sijaintia ei pysty muuttamaan, tulisi kaavassa varata mahdollisuus esim. viivytyspainanteen rakentamiseen hulevesialtaan sijaan;

- Pyölinmetsän ja erityisesti Järviniitun puistoalueilla ajoyhteydet tonteille tulee merkitä siten, että ne tulkitaan tonttiliittymiksi, ettei näiden yhteyksien hoitovastuu siirry kaupungille; sekä

- Asemakaavamerkinnöissä ja – määräyksissä puhutaan vesilaitoksesta, kun po. vesiliikelaitos.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Toijaisten alueella on tehty ja tullaan lähivuosina suorittamaan sellaisia kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle erillisen esityksen tarvittavista maankäyttösopimuksista.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole muuta huomautettavaa asemakaavamuutosehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle selostustekstin mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö