Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta54913.11.201314

12359-2013 (032, 632)

Maksullisten kadunvarsipysäköintipaikkojen taksojen korottaminen

Tiivistelmä: -

Kilajk § 549

Infrapalvelut, valvontapäällikkö Esa Mettälä 25.10.2013:

Turun kadunvarsipaikkojen nykyiset pysäköintitaksat, jotka päätettiin Ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa 23.1.2007 § 66, ovat seuraavat:

- Ydinkeskustassa 2,40 €/h

- Toisella vyöhykkeellä ns. laajennettu keskusta-alue 1,20 €/h

- Tuomiokirkon ympäristössä 0,60 €/h ensimmäinen tunti, 0,40 €/h seuraavat tunnit

- Linja-autoasemalla 0,60 €/h

- TYKS:n ympäristössä ja Varissuon jäähallissa 0,40€/h

Kaikissa paikoissa maksullisuus on voimassa arkisin 9-18 ja lauantaisin 9-15.

Pysäköintilaitosten taksat Turussa vaihtelevat nykyisin välillä 1 €/h – 3 €/h. Ydinkeskustassa yleisin taksa on 2,5 €/h.

Katutilassa olevien paikkojen taksan pitäisi olla selvästi kalliimpi kuin pysäköintilaitosten taksan, jotta pidempiaikainen pysäköinti ohjautuisi pysäköintilaitoksiin ja kadunvarsipaikat jäisivät lyhytaikaiseen käyttöön. Nykytaksoilla kahden tunnin pituinen kadunvarsipysäköinti maksaa ydinkeskustassa 4,80 euroa ja ydinkeskustan ulkopuolella, mutta paikoin melko lähellä ydinkeskustaa 2,40 euroa. Ydinkeskustan pysäköintilaitoksessa vastaava kahden tunnin pysäköinti maksaa 5,00 – 6.00 euroa. Kadunvarsipysäköinti on siis edullisempaa kuin pysäköintilaitoksissa pysäköinti. Tällainen taksoitus ohjaa osaltaan pitkäaikaista pysäköintiä kaduille.

Muiden kaupunkien pysäköintitaksoja on liitteenä olevassa vertailutaulukossa. Tampere lienee paras vertailukohde asiassa. Vantaalla ja Espoossa ei kaupungilla ole lainkaan maksullista kadunvarsipysäköintiä, mutta kaupunkien rakenne on hyvin erilainen kuin Turussa. Tampereella 1. ja 2. vyöhykkeen taksa on n. 33 % suurempi kuin Turussa, 3.vyöhykkeellä 66 – 150 % suurempi. Tampereella ero pysäköintilaitosten ja kadunvarsipysäköinnin taksojen välillä on huomattava, pysäköintilaitoksissa pitkäaikainen pysäköinti on merkittävästi edullisempaa kuin kadulla pysäköinti.

Ottaen huomioon etenkin Helsingin ja Tampereen kadunvarsipysäköinnin taksat ja Turun kadunvarsipysäköinnin taksat suhteessa pysäköintilaitosten taksoihin on perusteltua tarkistaa kadunvarsipysäköinnin taksoja ylöspäin. Kadunvarren pysäköintitaksojen tulee olla korkeampia kuin pysäköintilaitosten taksojen, jotta vältytään turhalta vapaata pysäköintipaikkaa hakevalta autoliikenteeltä tilanteessa, missä pysäköintilaitoksissa on vapaita paikkoja. Tällainen taksapolitiikka ohjaa pitkäaikaista pysäköintiä laitoksiin ja vapauttaa kadunvarsipaikat lyhytaikaiseen pysäköintiin. Menettelyä tukee myös Turun keskustassa ajoittain vallitseva ruuhkainen liikennetilanne.

Pysäköintitaksaa esitetään tarkistettavaksi seuraavasti:

- 1. vyöhyke              3.00 €/h

- 2. vyöhyke              1,50 €/h

- Tuomiokirkon ympäristössä 0,80 €/h ensimmäinen tunti, 0,60 €/h seuraavat tunnit

- Linja-autoasemalla 0,80 €/h

- TYKS:n ympäristössä ja Varissuon jäähallissa 0,60 €/h

Korotus on 1. ja 2. vyöhykkeen osalta 25 % ja muiden alueiden osalta 33 - 50 %. Maksuvyöhykkeiden aluerajausta ei muuteta.

Pysäköintipolitiikasta seuraavan vuoden aikana laadittavassa selvityksessä tarkastellaan tarkemmin myös pysäköintitaksoja, maksullisten alueiden laajuutta sekä maksullisuusajan pituutta. Mahdolliset muutokset alueisiin ja aikoihin käsitellään selvityksen valmistumisen jälkeen.

Pysäköintitaksojen muutoksen arvioidaan tuovan kaupungille pysäköintimaksutuloja vuosittain 400.000-500.000 euroa nykyistä enemmän. Lopullinen tulomuutos riippuu paljon siitä, miten nykyistä suurempi taksa vaikuttaa paikkojen käyttöasteeseen.

Oheismateriaali 1Pysäköinnin nykyiset maksuvyöhykkeet ja taksat

Oheismateriaali 2Vertailu maksuista

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää että Turun maksullisen kadunvarsipysäköinnin pysäköintitaksat ovat 1.12.2013 seuraavat:

- 1. vyöhyke              3.00 €/h

- 2. vyöhyke              1,50 €/h

- Tuomiokirkon ympäristössä 0,80 €/h ensimmäinen tunti, 0,60 €/h seuraavat tunnit

- Linja-autoasemalla 0,80 €/h

- TYKS:n ympäristössä ja Varissuon jäähallissa 0,60 €/h

Maksuvyöhykkeiden aluerajausta ei muuteta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, valvonta
tiedYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö