Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta56613.11.201331

4848-2013 (630)

Hirvensalon koulu asemakaava-alueen viheralueiden yleissuunnitelma

Tiivistelmä:

Hirvensalon koulun asemakaava-alueen viheralueiden yleissuunnitelma sisältää Hirvensalon koulua ympäröivät puistoalueet. Asia oli edellisen kerran Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan käsittelyssä 19.6.2013 § 317, jolloin asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi. Palautuksen perusteluna oli halu selvittää miten yleissuunnitelma voitaisiin toteuttaa taloudellisemmin ja mitkä ovat Hirvensalon koulun liikuntaan liittyvät tarpeet. Yleissuunnitelma tuodaan uudelleen käsittelyyn korjattuna. Kustannussäästöjä on saavutettu ensisijaisesti urheilupuiston pohjanvahvistusratkaisuihin tehdyillä muutoksilla.

Kilajk § 566

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, maisemasuunnittelija Matti Nikoskelainen 30.10.2013:

Viheralueiden yleissuunnitelmassa kehitetään uuden yhtenäiskoulun asemakaavaan liittyviä viheralueita alueen luonnon tarjoamista lähtökohdista sekä parannetaan ongelmallista hulevesien hallintaa olevaan purouomaan liittyvillä pohjapato- ja viivytysallasratkaisuilla.

Lauttarannan urheilupuisto muodostaa monipuolisen liikuntakokonaisuuden, jonka toiminnot palvelevat ympärivuotisesti koulun ja päiväkodin lähes 1000 nuoren ja lapsen lisäksi myös lähiseudun asukkaita ja täydentää merkittävältä osin kaupungin liikuntapaikka verkostoa (oheismateriaali 2). Puiston keskipisteenä on suuri tekonurmikenttä, jonka vieressä on mm. 60 metrin juoksusuora ja kahden tenniskentän kokoinen monitoimikenttä, joka voidaan talvella jäädyttää luistinradaksi. Lisäksi alueella on mm. omatoimiseen liikkumiseen ja monen ikäryhmän käyttöön soveltuva kiipeily- ja parkour-alue. Puistoalueella on kevyenliikenteen reitti, joka palvelee osaltaan myös koululaisten matkareittinä. Puiston eteläosassa on pysäköintialue sekä tilavaraus pukusuojille ja huoltorakennukselle. Puiston pohjoisosaan tulee uusi vesilaitoksen pumppaamo.

Navettapuistoa kehitetään luonnonmukaisena viheralueena. Puistossa virtaavan puron alajuoksun luiskia on muotoiltu ja uoman pohjalle rakennettu matalia pohjapatoja. Toimenpiteillä pyritään saattamaan perattu alueen osa luonnonmukaisemmaksi ja lisäämään sen virkistysarvoa.

Sorronmäen yleisilme säilyy luonnonmukaisena. Alueen puustoa ja pensaikkoa säilytetään mahdollisuuksien mukaan mm. linnuston suojapaikoiksi. Puistossa on kapea kivituhkakäytävä Syvälahdentien ja koulun tontin välillä.

Taipaleenpuiston keskelle on muotoiltu loivapiirteinen ja luonnonpuroa muistuttava hulevesiuoma. Puron alajuoksun viivytyspadon tarkoituksena on hidastaa veden virtausta rankkasateiden aikana ja toimia näin veden kiintoaineksen puhdistajana. Hulevesipainanteen pääsee ylittämään Koisopolun ja Vanhan Kakskerrantien välillä kevyen liikenteen siltaa myöden. Puistossa sijaitsee jatkossa uusi vesilaitoksen pumppaamo. Syvälahdenpuiston (osa) yleisilme säilytetään luonnonmukaisena. Alueen puustoa ja pensaikkoa säilytetään mahdollisuuksien mukaan mm. linnuston suojapaikoiksi.

Suunnitelmat olivat nähtävillä 6.5. – 20.5.2013. Niistä ei tehty muistutuksia.

Nähtävilläolon ja johtokuntakäsittelyn (19.6.2013) jälkeen suunnitelmiin on tehty muutoksia. Muutokset on esitetty oheismateriaalissa 1. Muutokset eivät ole oleellisesti vaikuttaneet suunnitelman toiminnalliseen sisältöön, vaan ne liittyvät pääosin urheilupuiston pohjanvahvistustöihin ja pintamateriaalivalintoihin. Tämän vuoksi muutosten ei katsottu edellyttävän suunnitelman asettamista uudelleen nähtäville.

Kohteeseen tehdyn pohjanvahvistustapojen vertailun (oheismateriaali 3) perusteella valittiin pelikentän perustamistavaksi osittain kevennetty rakenne (VE A2). Valitussa vaihtoehdossa kokonaispainuma on maltillista ja mahdollistaa suunnitelmanmukaisten toimintojen rakentamisen vaiheittain. Esikuormitusratkaisuihin verrattuna on kevennetyn rakenteen hyötynä se, että alue saadaan nopeammin käyttöön. Aiemmin esitetty stabilointivaihtoehto osoittautui uudelleen tarkasteltaessa entistä kalliimmaksi vaihtoehdoksi, koska uudelleentarkastelussa alueen pohjatutkimustiedot tarkentuivat (oheismateriaali 4). Kustannusero stabilointiratkaisun tarkistetun kustannusarvion ja kevennetyn rakenteen välillä on n. 2.6 M€.

Kustannusarvio urheilupuiston osalta on 3,25 M€ ja muiden puistojen osalta yhteensä 0,4 M€. Kustannusarviot eivät sisällä arvonlisäveroa.

Liite 1Viheralueiden yleissuunnitelma W 9065 001

Oheismateriaali 1Yleissuunnitelmaan 19.6.2013 jälkeen tehdyt muutokset

Oheismateriaali 2Tekonurmikenttien sijainti ja saavutettavuus

Oheismateriaali 3Lauttarannan urheilupuiston pohjanvahvistustapojen vertailu

Oheismateriaali 4Selvitys stabilointivaihtoehdon kustannusnoususta

Oheismateriaali 5Yhteenveto urheilupuiston rakentamisesta ja perustamisvaihtoehdoista

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Hirvensalon koulu asemakaava-alueen viheralueiden yleissuunnitelman W 9065 001 MRA:n 46 §:n mukaisena suunnitelmana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tiedYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 566
Liite 1:Viheralueiden yleissuunnitelma W 9065 001