Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta56513.11.201330

9923-2013 (630)

Laitilankujan katusuunnitelma (Moisio)

Tiivistelmä:

Suunnittelun tavoitteena on tarjota mahdollisuus asemakaavan mukaisille tonttiliittymäjärjestelyille sekä saada Laitilankuja vastaamaan liikenteen ja ylläpidon tarpeita.

Kilajk § 565

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola:

Katusuunnitelman laadinta on käynnistetty Laitilankujan ylläpitotarpeista. Katua ei ole kaupungin toimesta koskaan rakennettu, vaan sen ovat ennen ensimmäisen asemakaavan vahvistumista (1988) toteuttaneet kadunvarren kiinteistönomistajat. Katu on sorapäällysteinen, osalta matkaa hyvin kapea eikä sen kummassakaan päässä ole kääntöpaikkaa. Kadun kunnossapito on paikoin hyvin vaikeaa. Kadun varren kiinteistöt ovat kaikki osoitteella ”Laitilankuja” mutta numeroilla 10 ja 12 ei ole ollut käytännössä mahdollisuutta toteuttaa tonttiliittymää Laitilankujalle.

Suunnitelmassa Laitilankuja on esitetty rakennettavaksi koko matkaltaan 4,5 metrin levyiseksi. Ajorata asfaltoidaan ja rajataan reunakivellä, mitkä yhdessä tehostavat hulevesien johtavista vesihuoltojärjestelmään. Kadun molempiin päihin rakennetaan kääntöpaikat, mitkä mahdollistavat kunnossapitokaluston kääntämisen. Lisäksi kadun valaistus uusitaan. Nähtävillä olleeseen suunnitelmaan sisältyi myös Katinhäntä –niminen kävely- ja pyöräilytie, joka olisi yhdistänyt Laitilankujan Moision alueen jalankulku- ja pyöräilyverkostoon.

Nähtävilläolo ja muistutukset:

Laitilankujan ja Katinhännän katusuunnitelma on ollut nähtävillä 30.9.–14.10.2013 . Suunnitelmasta on jätetty useita muistutuksia (liitteenä). Niissä on pidetty tarpeettomana Laitilankujan eteläpään uutta kääntöpaikkaa sekä Katinhäntää kokonaisuudessaan.

Vastaus muistutuksiin:

Laitilankujan kumpikaan pää ei täytä kadunpidolle ja liikennöinnille asetettuja vaatimuksia. Kaupungin tavoitteena kadun rakentamisessa on aina se, että kadun päässä on mahdollista kääntyä aurauskalustolla, jätehuoltoajoneuvoilla yms. kokonaisuudessaan kadulla. Tämä tavoite ei nykytilanteessa toteudu. Laitilankujan pohjoisosan Moisiontien puoleiset kiinteistöt ovat postiosoitteella Laitilankuja 10-12 ja näiden kiinteistöjen postilaatikotkin sijaitsevat Latilankujan T-haarassa. Yhteyttä näiltä tonteilta Latilankujalle ei ole voinut nykytilassa järjestää, mutta uuden katusuunnitelman toteuttamisen myötä tämä tulee mahdolliseksi.

Katinhäntää koskevissa muistutuksissa vedotaan uudesta jalankulku- ja pyöräilytiestä luopumiseen, koska sen pelätään tuovan Laitilankujalle häiritsevää liikkumista. Käytännössä tällä tarkoitetaan mopoilua. Katinhäntä puuttuvana jalankulku- ja pyöräilyväylänä on suunniteltu ajatuksella, että se parantaa asukkaiden yhteyksiä Laitilankujalta alueen palveluihin. Muistutuksissa on kuitenkin ilmoitettu, että asukkaiden mielestä nykyinen polkumainen yhteys kadun eteläpäästä koululle on tähän tarpeeseen täysin riittävä. Muistutuksissa esitettyjen näkökohtien perusteella Katinhäntä on poistettu katusuunnitelmasta. Laitilankujan osalta nähtävillä olleeseen katusuunnitelmaan ei ole tehty tarkistuksia, koska kääntöpaikat kadunpidollisista syistä kääntöpaikkoja pidetään tarpeellisina.

Liite 1Laitilankujan katusuunnitelma K 8590 002

Liite 2Laitilankujan liikennesuunnitelma L 8590 004

Oheismateriaali 1Muistutukset

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Laitilankujan katu- ja liikennesuunnitelmat K 8590 002 ja L 8590 004 sekä päättää lisäksi hyväksyä yllä esitetyt vastaukset muistutuksiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMuistutuksen tekijät
tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tiedYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 565
Liite 1:Laitilankujan katusuunnitelma K 8590 002
Liite 2:Laitilankujan liikennesuunnitelma L 8590 004