Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta50523.10.201312

11340-2013 (641)

Tontin (Harittu) 853-36-87-1 ostaminen (os. Moreenikatu 9)

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut asuinpientalotontin Harittu-87-1 hankkimisesta kaupungille 397.000 euron kokonaishinnasta. Kohde sijaitsee Kaarningon alueella, jonka maankäytön muutos on valmisteilla EUROPAN -arkkitehtuurikilpailun perusteella. Kohteen hankinnalla voidaan varmistaa alueen kokonaissuunnittelun mahdollisuus.

Kilajk § 505

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin 7.10.2013:

Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut otsikossa mainitun kohteen hankkimisesta kaupungin omistukseen.

Kohde sijaitsee Haritun kaupunginosassa Kaarningon alueella, jolla osallistuttiin vuonna 2011 järjestettyyn Europan –nimiseen kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun. Kilpailun tavoitteena oli löytää kaupunkirakennetta täydentävä, vetovoimainen ja yhteisöllisyyttä tukeva asumispainotteinen suunnitteluratkaisu. Kilpailun voitti ”Garden State” –niminen ehdotus, joka mahdollistaa esikaupunkimaisen tiiviin ja matalan asuntorakentamisen. Suunnittelukilpailun perusteella ollaan laatimassa alueelle asemakaavanmuutosluonnosta, jonka jälkeen lähdetään selvittämään alueen ja konseptin kiinnostavuutta rakentajien keskuudessa. Turun kaupunki omistaa Kaarningon alueen pääosin, lukuun ottamatta Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän omistamaa tonttia 36-87-1. Alueen suunnitteluprosessi tulee olemaan pitkä ja sitä helpottaa, mikäli koko suunnittelualue on yhden omistajan hallussa.

Tontti 36-87-1 on 29.9.1988 vahvistetun asemakaavan mukaista asuinpientalojen korttelialuetta. Tontin pinta-ala on 9796 m2 ja rakennusoikeus on 1959 k-m2, tontin omistaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.

Kaarningon alueen maankäytön muutos on valmisteilla ja kaupunki haluaisi suunnitella alueen kokonaisuutena. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on halunnut omistamansa maan nopeammin tuottavaan käyttöön ja on siksi viime keväänä järjestänyt tontista tarjouskilpailun. Korkein hyväksytty tarjous tarjouskierroksella on ollut 397.000 euroa. Kiinteistöliikelaitos on kuitenkin ollut halukas neuvottelemaan tontin ostosta, jotta voidaan tutkia arkkitehtuurikilpailun voittaneen ”Garden State” –suunnitelman soveltuvuutta alueelle. Tontin 36-87-1 rakentaminen nykyisen, vuodelta1988 peräisin olevan, asemakaavan mukaisena ei tue tätä tavoitetta.

Koska myyjä on järjestänyt tontista tarjouskilpailun, ei erillisen arviokirjan tilaamiselle ole tarvetta. Neuvotteluissa on päädytty 397.000 euron (202,65 €/k-m2) kokonaiskauppahintaan, joka vastaa korkeinta hyväksyttyä tarjousta. Tilannetta voidaan verrata etuosto-oikeuden käyttämistapaukseen, jossa kunnalla on oikeus lunastaa myyty kiinteistö myyjän ja ostajan sopimasta kauppahinnasta. Näin maan myyjän oikeusasema ei muutu, vaan hän saa luovutuksessa sen hinnan, josta hän on toisen ostajan kanssa sopinut. Kiinteistöliikelaitos puoltaa neuvotellun kaupan hyväksymistä liitteenä olevan kauppakirjan mukaisin ehdoin. Kauppa edellyttää toteutuakseen vielä kirkkohallituksen hyväksynnän.

Liite 1Kauppakirjaluonnos

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää ostaa tontin 853-36-87-1 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymältä 397.000 euron kauppahinnasta ja muutoin liitteenä olevan kauppakirjan mukaisin ehdoin. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä Kirkkohallituksen hyväksynnän.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli hallintojohtaja Jari Lehmussaari.

Jakelu

aoTurun ja Kaarinan seurakuntayhtymä


Liitteet:

Kilajk § 505
Liite 1:Kauppakirjaluonnos 853-36-87-1