Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta49009.10.20131

10586-2013 (632)

Asukaspysäköintiluvan hinnan korottaminen

Tiivistelmä:

Asukaspysäköintiluvan hintaa korotetaan muiden suurten kaupunkien kanssa samalle tasolle.

Kilajk § 490

Yt, kaupunkisuunnittelu/suunnitteluyksikkö, liikennesuunnitteluinsinööri Susan Nymander 2.9.2013:

Pääperiaate pysäköinnin järjestämisessä on, että pysäköinti on kunkin kiinteistön hoidettava omalla alueellaan tai kaavan osoittamassa paikassa. Asemakaavassa määrätään autopaikkojen vähimmäismäärä eli ns. pysäköintinormi. Normiin vaikuttavat mm. kiinteistön sijainti ja joukkoliikenteen tarjonta. Kaupungin kadut ovat yleistä käyttöä varten, ja niiden ensisijainen käyttötarkoitus on liikkuminen eri liikennemuodoilla. Vasta toissijaisesti niillä järjestetään pysäköintiä.

Asukaspysäköintijärjestelmä on otettu käyttöön Turussa 1990-luvun loppupuolella, ja siitä on päättänyt silloin kiinteistö- ja rakennustoimen lautakunta. Asukaspysäköintialueet määriteltiin aikanaan kattamaan sellaiset keskustan alueet, joilla oli tonteilla vähän autopaikkoja asukasmäärään nähden, ja joilla asukkaiden oli vaikea löytää pysäköintipaikkaa työmatkapysäköinnin vuoksi. Tällaisia olivat lähinnä ennen 1900-luvun puoliväliä rakentuneet tontit, joilla ei ole kaavoissa määritelty autopaikkojen tarvetta.

Asukaspysäköinnin periaatteista ja pysäköintipolitiikasta laaditaan selvitys seuraavan vuoden aikana. Samassa yhteydessä tutkitaan myös asukaspysäköintialueiden lisäämisestä ja laajentamisesta mahdollisesti tehdyt aloitteet. Ainakin asukaspysäköintimaksun selkeään asteittaiseen nostoon on tarvetta, ja myös alueiden laajuus ja kaikkien kuntalaisten tasapuolinen kohtelu on punnittava. Asukaspysäköintiluvan alhainen hinta on rohkaissut keskustan asukkaita valitsemaan edullisen kadunvarsipysäköinnin taloyhtiöiden tarjoamien kalliimpien pihapaikkojen sijaan.

Asukaspysäköintiluvan hinta on Turun kaupungissa tällä hetkellä 50€/v tai 30€/6kk, kun taas Helsingissä vastaava lupa maksaa 120€/v, Tampereella 124€/v ja Oulussa 138,20€/v. Turussa hinta ei ole ajantasalla, ja sen nosto muiden kaupunkien kanssa samalle tasolle on aiheellista.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää nostaa asukaspysäköintiluvan vuosihinnaksi 120 euroa ja 6kk hinnaksi 70 euroa 1.1.2014 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jäsen Miikkola esitti ponnen, että vanhojen (1900-luvun alun) rakennusten asukkaiden henkilöautojen paikoitusmahdollisuus rakennusten pihoilla otetaan asukasystävällisesti huomioon, kun kaupungin pysäköintistrategiaa valmistellaan.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, valvonta
tiedPaija Maija