Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta47809.10.20138

14616-2012 (630, 662, 044)

Lausunnon antaminen hallinto-oikeudelle katusuunnitelman hyväksymistä koskevassa asiassa

Tiivistelmä: -

Kilajk § 478

Ympäristötoimialan hallinto, ympäristölakimies Nina Mattila ja suunnitteluyksikkö liikennesuunnitteluinsinööri Eero Paavola 27.9.2013

Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on kokouksessaan 5.6.2013 § 290 hyväksynyt katusuunnitelman koskien Talvitien perusparantamista (osuus Suokadun liittymästä itään). Kadulle tehdään päätöksen mukaan kevyt rakenteellinen kunnostus, se päällystetään ja sen pintakuivatusta tehostetaan. Talvitien varrella sijaitsevien kiinteistöjen 853-15-4-30 (Talvitie 52) ja 853-15-4-28 (Talvitie 56) omistajat ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen.

Turun hallinto-oikeus on pyytänyt Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta lausuntoa 7.10.2013 mennessä. Lausunnon toimittamiseksi on pyydetty lisäaikaa.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta palauttaa viitelähetteet asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 85 §:n mukaan katu rakennetaan kunnan hyväksymän suunnitelman mukaisesti. Katu on suunniteltava ja rakennettava siten, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Suunnitelmasta säädetään tarkemmin maankäyttö- ja rakennusasetuksessa (MRA), jonka 41.1 §:n mukaan katusuunnitelmassa tulee esittää katualueen käyttäminen eri tarkoituksiin sekä kadun sopeutuminen ympäristöön ja vaikutukset ympäristökuvaan, jos se alueen tai rakentamistoimenpiteen luonteen vuoksi on tarpeen. MRA:n 41.2 §:n mukaan katusuunnitelmasta tulee käydä ilmi kadun liikennejärjestelyperiaatteet, kuivatus ja sadevesien johtaminen, kadun korkeusasema ja päällystemateriaali sekä tarvittaessa istutukset ja pysyväisluonteiset rakennelmat ja laitteet.

Kiinteistön 853-15-4-28 (Talvitie 56) omistajan valituksessa vaaditaan, että katusuunnitelman hyväksymispäätös kumotaan ja asia palautetaan valmisteluun. Valituksen mukaan läpiajo Talvitien Suokadun – Hännikönkadun välisellä osuudella tulee kieltää kokonaan tai sallia vain tonteille ajo. Lisäksi ko. tieosuudelle tulee asettaa riittävä määrä rakenteellisia hidasteita. Valituksen mukaan kaupungin ratkaisut loukkaavat kaupungin asukkaiden yhdenvertaista kohtelua, koska itään suuntautuva liikenne on ohjattu omakotiasutuksen läpi ja asukkaille aiheutetaan enemmän haittaa ja vahinkoa kuin olisi ollut tarpeen liikenneyhteyksien asianmukaiseksi järjestämiseksi. Lisäksi valituksessa on vaadittu täytäntöönpanokieltoa ja katselmuksen toimittamista. Hallinto-oikeus on hylännyt täytäntöönpanokieltoa koskevan vaatimuksen, koska MRL:ssa ei ole säädetty hallintolainkäyttölain 31.2 §:ssä edellytetyllä tavalla, että päätös voitaisiin panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana.

Kiinteistön 853-15-4-30 (Talvitie 52) omistajien valituksessa vaaditaan, että ajoneuvoliikenne Talvitieltä Suokadun risteyksestä Hännikönkadulle rajoitetaan vain tonteille ajoon ja alueen suljetut katuyhteydet avataan Littoistentielle liikenteen sujuvuuden parantamiseksi ja liikennehaittojen pienentämiseksi ja tasaamiseksi. Valituksen mukaan alueella voimassa olevaa 30 km/h nopeusrajoitusta ei noudateta, kyseessä ei ole ns. paikallisesti sulkeutuvasta katuverkosta, Pääskyvuoren ala-asteen koululaiset liikkuvat koko Talvitiellä eivätkä vain koulun edessä, liikenteestä Littoistentiellä ja Talvitiellä aiheutuu kohtuutonta melua, alueella joudutaan peruuttamaan autotalleista ja porteista suoraan tielle, pysäköinti kadulla aiheuttaa haittaa ja autoilijat ajavat pieneläinten yli. Lisäksi valituksen mukaan kaupungin asukkaita ei ole kohdeltu tasa-arvoisesti eikä asukkaiden mielipidettä ole huomioitu.

Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta toteaa, että Talvitien katusuunnitelma täyttää MRL:n katusuunnitelmalle asettamat vaatimukset. Katu sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Suunnitteluyksikön mukaan kyseessä on paikallisesti sulkeutuva katuverkko, jolle kaupungilla ei ole linjana asettaa asuntokaduille hidasteita. Pääskyvuoren alueella poikkeuksen muodostaa vain Talvitien koulun kohdalla oleva osuus, johon keskittyy kadun poikki kulkevat ala-astetta käyvien koululaisten kulkureitit. Kyseisellä osuudella on kaksi korotettua suojatietä. Nyt ko. katuosuudella ei ole olemassa edellä mainitunlaisia kadunylityskeskittymiä. Kadun rakenteellinen katkaiseminen liikenteeltä on kadun toiminnallisen luonteen johdosta tarpeeton.

Asian käsittelyssä on noudatettu maankäyttö- ja rakennuslain säännöksiä vuorovaikutteisuudesta. Katusuunnitelman valmistelun yhteydessä on tutkittu erilaisia vaihtoehtoja ja vaikutuksia. Valituksissa ei ole osoitettu perusteita sille, että katusuunnitelma olisi maankäyttö- ja rakennuslain tai -asetuksen mukaisten vaatimusten vastainen.

Edellä esitetyn perusteella johtokunta katsoo, että valitukset tulisi hylätä.

Oheismateriaali 1Valituskirjelmä 3.9.2013

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä 6.9.2013

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusTurun kiinteistöliikelaitoksen johtokunta antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus