Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta48009.10.201310

11209-2012 (630, 662)

Katu- ja ympäristösuunnitelmat Rettiginrinteessä, Itäisellä Rantakadulla Kirjastosillan kohdalla ja Hämeenkadulla Rettiginrinteen liittymässä

Tiivistelmä: -

Kilajk § 480

Ympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö, liikennesuunnitteluinsinööri Jaana Mäkinen ja miljöösuunnittelija Tomi Hangisto 30.9.2013

Laaditut suunnitelmat ja vuorovaikutus

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksikkö on laatinut katu- ja ympäristösuunnitelmaehdotukset Rettiginrinteeseen, Itäiselle Rantakadulle Kirjastosillan kohdalle ja Hämeenkadulle Rettiginrinteen liittymän kohdalle. Lisäksi suunnitteluyksikkö on laatinut liikennesuunnitelman Tuomiokirkkosillan, Hämeenkadun ja Aurasillan rajaamalle alueelle Liikennesuunnitelma käsitellään omana asiakohtanaan. Kaikki edellä mainitut suunnitelmat ovat olleet nähtävillä 9.9.–23.9.2013.

Turun pyöräilijät ry. on tehnyt suunnitelmista muistutuksen, joka koskee liikennejärjestelyjä. Muistutukseen on vastattu liikennesuunnitelmaa koskevassa päätösehdotuksessa (Dnro 2400-2013). Katu- ja ympäristösuunnitelmat on lähetetty tiedoksi kommentointia varten Kiinteistöliikelaitokselle, Museokeskukselle ja muille yhteistyötahoille. Kiinteistöliikelaitoksen kommentit koskevat suunnitelman yksityiskohtia. Esteettömyysasiamies on esittänyt, että suunniteltuun muuriin lisätään käsijohteet. Muita kommentteja suunnitelmiin ei ole annettu. Katu- ja ympäristösuunnitelmakuviin on tehty tarvittavat korjaukset ja lisätty käsijohde.

Katu- ja ympäristösuunnitelmien sisältö

Rettiginrinne ja lähitienoo kuuluvat niin sanottuun Vanhan Turun alueeseen, joka on määritelty valtioneuvoston päätöksellä valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Kaupunkimiljöö ja näkymät ovatkin poikkeuksellisen kauniita.

Rettiginrinteen ympäristön uudistaminen liittyy Kirjastosillan ja Hämeenkadun pyörätien toteuttamiseen. Katuympäristön suunnittelun liikenteellisenä tavoitteena on ollut löytää ratkaisumalli rinnettä alas ajavien pyöräilijöiden vauhdin hidastamiseksi sekä turistilinja-autoreitin mahdollistaminen Aboa Vetus & Ars Nova -museon eteen Itäiselle Rantakadulle. Paikan luonteen vuoksi on esteettis-toiminnalliseksi tavoitteeksi asetettu ihmisten viivähtämisen ja oleskelun mahdollistaminen.

Uuden jalankulkua ja pyöräilyä palvelevan sillan valmistuminen tuo risteysalueelle neljännen haaran ja jo ennestään vilkkaalle alueelle lisää kulkijoita. Kulkuyhteyksien parantuminen lisää kauniin kaupunkimiljöön saavutettavuutta.

Näistä lähtökohdista käsin on Rettiginrinteeseen suunniteltu ohikulkemista palvelevien tavanomaisten katurakenteiden lisäksi viivähtämisen, oleskelun ja pienimuotoiset tapahtumatkin mahdollistava ratkaisu, jossa on kolme tasannetta. Rettigin palatsin muurin viereen sijoittuvat kaksi toisistaan portain rajattua tasannetta sekä niiden yläpuolella oleva istutusalue, joka suojaa tilaa Hämeenkadun liikenteen hälinältä. Tasanteiden ja jalkakäytävän välillä olevat korkeuserot hallitaan matalalla, näkymät sallivalla muurilla. Muurin päälle on suunnitelmassa osoitettu paikka taiteelle. Tasanteille on suunniteltu istutettavaksi kaksi leveälatvuksista puuta, jotka aikanaan muodostavat viehättävää, katosmaista tilaa lehvästönsä alle. Tasanteiden rakenteet on suunniteltu toteutettavaksi luonnonkivestä.

Rettiginrinteen ajorata on kapeimmillaan 7 metriä leveä, ja se on muotoiltu niin, että linja-auto ja pyörä mahtuvat kohtaamaan ajoradalla. Ajorata ja jalkakäytävä ovat kadun Runeberginpuiston puoleisella reunalla lähes nykyisellään. Vain Hämeenkadun laajaa risteysaluetta on kavennettu, ja saatu samalla Hämeenkadun jalkakäytävälle lisää tilaa turistibussien nykyisen pysähdyspaikan kohdalle. Rettiginrinteen ajoradan molemmin puolin on jalkakäytävä. Itäisellä Rantakadulla joen puoleisen jalkakäytävän reunakiveä madalletaan Kirjastosillan kohdalla, muuten jalkakäytävä säilyy suunnilleen nykyisellään.

Liite 1Katusuunnitelma K 6826 004, 27.9.2013

Liite 2Ympäristösuunnitelma W 6826 003, 27.9.2013

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä katu- ja ympäristösuunnitelmat, jotka koskevat Rettiginrinnettä, Itäistä Rantakatua Kirjastosillan kohdalla sekä Hämeenkatua ja Runeberginpuistoa Rettiginrinteen liittymässä piirustusten K 6826 004, 27.9.2013 ja W 6826 003, 27.9.2013 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tiedYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 480
Liite 1:Katusuunnitelma K 6826 004, 27.9.2013
Liite 2:Ympäristösuunnitelma W 6826 003, 27.9.2013