Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta42311.09.201316

6446-2013 (665)

Teema-leikkipaikan suunnitelma Vilkkilänmäkeen

Tiivistelmä:

Vilkkilänmäen asuinkerrostalojen ympäröimälle kallioiselle puistoalueelle Martin kaupunginosassa on suunniteltu yhteistyössä välinevalmistajan kanssa uusi muumiaiheinen leikkipaikka. Tavoitteena on juhlistaa kirjailija Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlavuotta 2014. Suunnitelma sijoittuu osittain mäen lakialueelle, leikkipaikalle, joka on normaalin puistoleikkipaikka käytön lisäksi läheisen päiväkodin 50 lapsen päivittäisessä käytössä. Ympäristönsuojelu toivoo lausunnossaan koko mäelle hoitosuunnitelmaa, jolla edistetään mäen kallioketojen ja jalopuurinteiden säilymistä. Muilta osin suunnitelma on lausunnoissa todettu hyväksi. Naapurimuistutuksia ei ole tullut.

Kilajk § 423

Ympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu / Kiinteistötoimiala

Martin kaupunginosan Vilkkilänmäelle on valmistunut muumiaiheisen leikkipaikan suunnitelma. Suunnitelma on toteutettu yhteistyössä välinevalmistaja Puuha-Groupin kanssa, suunnittelun ohjausryhmän muodostuessa Kiinteistöliikelaitoksen infrapalvelujen ja Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun edustajista.

Vilkkilänmäki on yksi Aurajoen alajuoksun kalliomäkialueista, joka on vuoden 1974 asemakaavassa osoitettu puistoksi kaavamerkinnöillä P ja VP ilman lisämääreitä. Alueelle ei ole sen jälkeen laadittu yleissuunnitelmaa eikä mäkialueelle ole laadittu erillisiä luonto- tai kulttuurihistoriallisia selvityksiä. Alueen arvokas luonnonympäristö koostuu nykyisellään avoimista kallioista, kalliokedoista ja kulttuurivaikutteisesta jalopuuvaltaisesta rinnelehdosta. Osittain mäkialue on rehevöitynyt ja varsin roskaantunut. Mäen lähiympäristö koostuu eri vuosikymmenien tiiviistä asuinkerrostalorakentamisesta, jota Vilkkilänmäki palvelee viher- ja virkistysalueena.

Mäen joenpuoleisella osalla, lähellä asuinrakennuksia, sijaitsee nyt läheisen Martin päivähoitoyksikön käytössä oleva vaatimaton aidattu leikkipaikka, jossa on paljon vapaata juoksutilaa, mutta vain muutamia asennettuja leikkivälineitä. Vilkkilänmäen eteläosassa on lisäksi vanha huonokuntoinen leikkipaikka, jolle v. 2010 laadittu kunnostussuunnitelma on toteuttamatta.

Uusi muumiaiheinen leikkipaikka sijoittuu mäen joenpuoleiselle osalle. Suunnitelmassa uusi leikkipaikka varustetaan monipuolisesti ja aidataan 1.4m korkealla metalliaidalla. Leikkipaikalle asennetaan erilaisten leikkivälineiden lisäksi penkkejä ja roska-astioita, lisäksi alueelle on suunniteltu puu- ja pensasistutuksia. Leikkipaikka ja sinne johtava käytävä Stålarminkadun suunnasta valaistaan.

Vilkkilänmäen leikkipaikkasuunnitelma on ollut Maankäyttö-ja rakennuslain mukaisesti julkisesti nähtävillä 5.8.2013-19.8.2013 ja suunnitelmasta on erikseen tiedotettu naapureita. Lisäksi suunnitelmasta on pyydetty lausunnot seuraavasti: Vapaa-aikatoimiala / museopalvelut ja liikuntapalvelut, Ympäristötoimiala / ympäristönsuojelu, Turkuseura  ja Martinrantaseura, Martin päivähoitoyksikkö, Varsinais-Suomen Pelastuslaitos ja Turku Energia.

Suunnitelmasta ei ole esitetty naapurimuistutuksia. Lausuntoja annettiin 5 kpl.

Liikuntapalvelut ja Martinrantaseura ovat tyytyväisiä leikkipaikkasuunnitelmaan, Pelastuslaitoksella ei ole huomautettavaa kulkuyhteyksistä viereisille taloyhtiöille ja Museokeskus toteaa Vilkkilänmäen kuuluneen kaupunkialueeseen jo 1500-luvulta lähtien, mutta muuttuneen olennaisesti vasta 1990-lukujen kerrostalojen rakentumisen myötä, palvellen kuitenkin edelleen asukkaita tärkeänä virkistysalueena, eikä sillä ole huomautettavaa leikkipaikan uudistamisesta.

Ympäristönsuojelu kantaa huolta alueen luonnonympäristön ominaispiirteiden säilymisestä. Erityisesti rehevöitymisen seurauksena tapahtuvan kallioketojen häviämisen estämiseksi ja myös jalopuustoisten rinnelehtojen säilymiseksi pitäisi koko mäkialueelle laatia erityinen, detaljitasoinen hoitosuunnitelma. Lausunnossa korostetaan, että näiden luontoarvojen säilyttäminen ei aiheuttaisi ristiriitaa alueen virkistyskäytön kanssa.

Martin päivähoitoyksikkö toteaa lausunnossaan, että suunniteltu uusi teema-leikkipaikka sijoittuu osittain alueelle, joka on toiminut v. 1949 alkaen Stålarminkatu 27 osoitteessa toimivan päivähoitoyksikön yli 3-vuotiaiden lasten ulkoilualueena, koska vuokrakerrostalojen alakerrassa toimivalle päiväkodille ei ole voitu osoittaa taloyhtiön puolelta ulkoilupihaa. Päiväkoti tarjoaa hoitoa n. 50 lapselle, jotka ulkoilevat arkisin aamu- ja iltapäivisin. Päiväkodin käyttämä puistoleikkipaikka on ollut samanaikaisesti käytössä myös kaikille alueen perheille, sitä ei ole erikseen rajattu päiväkodin käyttöön. Monet päiväkodit käyttävät puistojen yleisiä leikkipaikkoja ulkoiluun. Lausunnossaan päivähoitoyksikkö toteaa, että päiväkotiryhmien ulkoilua ei voida turvallisuussyistä toteuttaa samalla leikkialueella ulkopuolisten käyttäjien kanssa.

Lausunnossa todetaan vielä, että ”Vilkkilänmäen suunnitelmassa tulee muumiaihisen leikkipaikan lisäksi ehdottomasti huomioida myös päiväkotilapsille varattu erillinen aidattu ulkoilu ja leikkialue.” Mikäli näin toimitaan, muumiaiheisen leikipaikan rakentamista osittain nykyiselle päivähoidon käytössä olevalle alueelle ei vastusteta.

Kaikki lausunnot ovat kokonaisuudessaan nähtävillä johtokunnan sihteerillä kokouksessa.

Lausuntojen yhteenvetona voi siten todeta, että pääsääntöisesti uuden leikkipaikan rakentamista pidetään positiivisena asiana.

Liite 1Teema-leikkipuiston suunnitelma Vilkkilänmäelle (W 3803 003)

Liite 2Lausunnot, 5 kpl

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Vilkkilänmäen teema-leikkipaikan suunnitelman W 3803 003.  Lisäksi johtokunta päättää, että:

- Vilkkilänmäelle laaditaan sen kasvavan virkistyskäytön tasapainottamiseksi erillinen hoitosuunnitelma, jossa otetaan huomioon luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen ja sen edellyttämät tarkennetut hoitotoimenpiteet ja

- Martin päivähoitoyksikön kanssa yhteistyössä seurataan miten uudistettu leikkipaikka toimii päiväkodin ulkoilualueena ja tarvittaessa ryhdytään toimenpiteisiin etsiä uusi alue päiväkodin ulkoilupihaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, suunnitteluyksikkö


Liitteet:

Kilajk § 423
Liite 1:Teema-leikkipuiston suunnitelma Vilkkilänmäelle (W 3803 003)
Liite 2:Lausunnot, 5 kpl