Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta41211.09.20135

9401-2013 (032)

Ajoneuvojen siirtämisestä annetun lain nojalla perittävien maksujen taksan tarkistaminen

Tiivistelmä: -

Kilajk § 412

Infrapalvelut, valvontapäällikkö Esa Mettälä 21.8.2013:

Ajoneuvojen siirtämisestä annetun lain (828/2008) 10 §:n 1 momentin mukaan ajoneuvon omistaja on velvollinen korvaamaan viranomaiselle ajoneuvon siirtojärjestelyistä, siirtämisestä, säilyttämisestä ja hallinnoinnista aiheutuneet kustannukset. Korvaus siirtokustannuksista määrätään kunnan osalta kunnallisen viranomaisen hyväksymän taksan mukaisesti. Taksan perusteena on kustannusvastaavuusperiaate ja siirtojärjestelyistä, siirrosta ja siirron jälkeisestä ajoneuvon varastoinnista ja käsittelystä kunnalle aiheutuvat kustannukset.

Kaupunginvaltuusto on 14.6.2010 § 136 hyväksynyt siirtokorvauksen taksan sekä päättänyt, että Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta valtuutetaan päättämään taksan määrään myöhemmin tehtävistä tarkistuksista. Koska taksa perustuu lain mukaan kustannusvastaavuuteen, taksaa tulee tarkistaa, jos kunnalle siirroista aiheutuvat kustannukset muuttuvat.

Ajoneuvojen siirtämistä kadulta varastoon ei hoideta kaupungin omana toimintona. Siirtopalvelut on kilpailutettu ja uudet palveluhinnat tulevat voimaan 1.9.2013. Siirtokorvaustaksa tulee näin ollen tarkistaa vastaamaan uusia palveluhintoja.

Kaupungille on valmistumassa uusi ajoneuvojen säilyttämiseen tarkoitettu varasto. Varaston rakentamisessa on kiinnitetty huomiota ajoneuvojen tuomisen ja noutamisen sujuvuuteen sekä ajoneuvojen turvalliseen säilyttämiseen mm. aitauksella sekä hälytysjärjestelmällä ja vartioinnilla. Osana asiakaspalvelun parantamista asiakkaalla tulee olemaan mahdollisuus suorittaa siirtokorvauksen maksaminen varastolla joko rahalla tai pankkikortilla. Näin asiakas voi varaston aukioloaikana mennä suoraan varastolle noutamaan ajoneuvonsa ja maksettuaan siirtokorvauksen saada välittömästi ajoneuvonsa takaisin. Uuden varaston ja palvelutason noston myötä myös varastointikustannukset hieman nousevat. Korvaustaksaa tulisi tarkistaa myös säilytyskustannusten osalta.

Uusi korvaustaksa on lähisiirtojen osalta nykyistä alhaisempi johtuen uusista siirtopalveluiden hinnoista. Varastosiirtojen osalta minimikorvaus on hieman pienempi kuin aikaisemmin, mutta säilytyskustannusten noususta johtuen pidempään säilytettävien ajoneuvojen osalta korvaus muodostuu selkeästi suuremmaksi, maksimikorvauksen ollessa perustapauksissa 408,20 euroa ja ilta- tai viikonloppusiirron osalta 478,40 euroa. Tällöin ne, jotka nopeasti noutavat ajoneuvonsa pois varastosta tai muilla toimin nopeuttavat ajoneuvon poistumista varastosta joutuvat maksamaan huomattavasti pienemmän siirtokorvauksen kuin ne, jotka ovat jättäneet ajoneuvonsa kadulle kunnan siivottavaksi ja hävitettäväksi, eivätkä millään tavoin itse huolehdi ajoneuvonsa asianmukaisesta hävittämisestä.

Liite 1Ajoneuvojen siirtämisestä annetun lain nojalla perittävien maksujen taksa

Oheismateriaali 1Voimassa olevat ajoneuvojen siirtotaksat

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan taksan siten, että se tulee voimaan 12.9.2013.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, valvonta


Liitteet:

Kilajk § 412
Liite 1:Ajoneuvojen siirtämisestä annetun lain nojalla perittävien maksujen taksa