Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta34414.08.20137

1923-2012 (613, 627)

Lausunto: Asemakaavamuutosehdotus 16/2012 "Tikkumäki" Kähärin (72) kaupunginosaan

Tiivistelmä:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on laatinut "Tikkumäki" asemakaavanmuu-tosehdotuksen, jonka tavoitteena on toteuttaa 2-3 kerroksisia asuinrakennuksia ja sijoittaa asuinrakentamisen vaatimat autopaikat pääosaltaan maan alle omalle tontille. Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavanmuutosehdotusta.

Kilajk § 344

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin, 5.8.2013:

Turun kaupungin ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavamuutosehdotusta. Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa 2-3 kerroksisten asuinrakennusten rakentaminen tontille. Merkittävin muutos aikaisempaan on autopaikkojen sijainti sekä rakentamisen korkeus, sillä tontin eteläosiin saa rakentaa kaksi 3-kerroksista asuinkerrostaloa voimassa olevan asemakaavan salliman kahden kerroksen sijasta. Tikkumäen alueen eriaikaisesta omistus- ja rakentamistilanteesta johtuen autopaikkojen sijoittaminen aiemmin toteutetun kerrostalotontin maanalaiseen paikoitustilaan sitä laajentamalla ei ole toteutunut. Asemakaavanmuutosehdotuksessa autopaikoista pääosa sijoitetaan oman tontin maanalaiseen tilaan. Piha-alue muokataan viihtyisäksi istutuksineen. Aloitteen kaavanmuutoksesta on tehnyt alueen omistaja Rakennustoimisto Asuntomestarit Oy.

Suunnittelualueella on voimassa kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymä oikeusvaikutteinen yleiskaava 2020, jossa alue on osoitettu kerrostalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AK) sekä osaksi ns. keskusakselin tiivistämisvyöhykettä. Nykyisin voimassa oleva asemakaava on tullut lainvoimaksi 4.3.2006 ja suunnittelualue on siinä osoitettu 2-kerroksisten asuinpientalojen tontiksi (AP-2). Autopaikkoja on rakennettava 1,5 autopaikkaa asuntoja kohti ja ne on kaavan mukaan sijoitettava viereisen, jo toteutetun kerrostalokorttelin (AK-2) maanalaiseen pysäköintitilaan. Tontilla on rakennusoikeutta talousrakennukset mukaan lukien 1642 k-m2 ja sen pinta-ala on 3361 m2.

Asemakaavanmuutosehdotuksessa asuntorakentamiseen osoitetaan 1750 k-m2 eli 108 k-m2 aikaisempaa enemmän. Rakentamistehokkuus on e=0,5. Tikkumäentien varrelle toteutetaan 2-kerroksinen asuinrakennus, vastapäätä kadun toisella puolella olevia, 2-kerroksisia paritaloja. Tämän lisäksi tontille rakennetaan kaksi 3-kerroksista asuinrakennusta. Rakennukset suunnataan nykyisen asemakaavan mukaisesti ja niissä käytetään samoja materiaaleja, kattomuotoja ja värityksiä kuin jo toteutetuissa Tikkumäen rakennuksissa.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että tutkitaan mahdollisuutta liittymäkieltoon tontin Tikkumäentien puoleiselle sivulle kokonaisuudessaan. Osoitejärjestelmän selkeyden vuoksi olisi järkevää, että kulku tontille tapahtuisi vain Tikkutehtaankujan kautta, jolloin tontti saisi osoitteekseen vain Tikkutehtaankuja 1. Tikkumäentien alussa sijaitsee tontti 32, jolla on liittymäkielto Tikkumäentieltä ja sen omistaa Asunto Oy Turun Tikkumäentie 2A ja Asunto Oy Turun Tikkumäentie 2B. Tontin osoitteena on Tikkutehtaankuja 2 johtuen em. liittymäkiellosta. Nyt kaavamuutoksen alainen tontti saisi kuitenkin ilman liittymäkieltoa osoitteekseen Tikkumäentie 2 ja Tikkutehtaankuja 1, joka siis saattaa aiheuttaa hämmennystä kun toisen tontin omistaa Asunto Oy Turun Tikkumäentie 2. Mikäli liittyminen Tikkumäentielle ei ole välttämätöntä, niin em. syystä liittymäkielto voisi olla osoitejärjestelmän kannalta selkeämpi.

Kiinteistöliikelaitos toteaa, että sillä ei muuten ole huomautettavaa asemakaavamuutosehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Asemakaavamuutosehdotus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikölle selostustekstin mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö