Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta30619.06.201310

7836-1997 (613, 616, 627)

Lausunto: Asemakaavamuutosehdotus 4/2000 "Eerikinkatu 33" VII:een (7) kaupunginosaan

Tiivistelmä:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on laatinut "Eerikinkatu 33" asemakaavan-muutosehdotuksen, jonka tavoitteena on Koulukadun ja Eerikinkadun kulman kaupunkikuvan säilyminen, mahdollistaen samalla kahdeksankerroksisen lisärakentamisen. Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavanmuutosehdotusta.

Kilajk § 306

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäyttöinsinööri Suvi Panschin 12.6.2013:

Turun kaupungin ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavamuutosehdotusta. Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa Koulukadun ja Eerikinkadun kulman kaupunkikuvan säilyminen sekä tehostaa maankäyttöä yhdyskuntataloudellisesti edullisella sijainnilla ydinkeskustan tuntumassa linja-autolinjojen vieressä ja palveluiden lähellä. Autopaikat sijoitetaan rinteeseen uppoavaan maanalaiseen tilaan. Molemmat kaavamuutosalueen tontit omistaa Skanska Oy.

Suunnittelualueella on voimassa kaupunginvaltuuston 18.6.2001 hyväksymä oikeusvaikutteinen yleiskaava 2020, jossa alue on osoitettu Turun ydinkeskustan keskustatoimintojen alueeksi. Nykyisin voimassa olevat asemakaavat ovat vuosilta 1897 ja 1960. Tontti 5 on asemakaavan mukaista 1-3 kerroksisten liikerakennusten korttelialuetta, katuun rajoittuvan kolmikerroksisen rakennuksen rakennusalalle saa sijoittaa myös asuntoja. Tontin rakennusten yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 2829 k-m2 (e=1,45). Tontin 2004 rakennusoikeus määräytyy vuoden 1897 asemakaavan ja vuoden 1964 rakennusjärjestyksen mukaan. Rakennusten korkeus saa olla enintään 18 metriä ja rakennusoikeus 2072 k-m2 (e=1,0). Koulukadun puoleisella tontilla 2004 on kaksi puutaloa, vuosilta 1853 ja 1899 sekä muurattu piharakennus, jotka maanomistajan mukaan on todettu varsin huonokuntoisiksi. Eerikinkatuun rajautuvalla tontilla 5 on erityyppisiä liike- ja harrastetiloja 1920-luvulla alun perin makkaratehtaaksi suunnitellussa rakennuksessa ja sen yhteensä neljässä myöhemmin rakennetussa laajennusosassa.

Suunnittelualueesta on tehty kaavan eri suunnitteluvaiheissa ja sovitteluprosessissa useita erilaisia tontinkäyttöluonnoksia. Kaavamuutosehdotuksessa Koulukadun ja Eerikinkadun kulman vanhat rakennukset säilyvät ja Eerikinkadun varren tontille sijoittuu uusi asuinkerrostalo. Koulukadun puoleinen, tulipalossa vaurioitunut rakennus joudutaan käytännössä rakentamaan uudestaan, suojelu on sen kohdalla vain rakennuksen mittakaavan ja miljöön suojelua. Koulukadun suuntainen asuinkerrostalo sijoittuu suojeltujen rakennusten taakse. Kerrosalaa kaavaehdotuksessa on osoitettu yhteensä 7840 k-m2, josta asuinpinta-alaa 7520 k-m2 ja liiketilaa suojelurakennuksessa 320 k-m2. Uudisrakennukseen voi sijoittua 75 asuntoa.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

VII kaupunginosassa on tehty ja tullaan lähivuosina suorittamaan sellaisia kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle erillisen esityksen tarvittavasta maankäyttösopimuksesta.

Kiinteistöliikelaitos toteaa, että sillä ei muuten ole huomautettavaa asemakaavamuutosehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Asemakaavamuutoksen selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelulle selostustekstin mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu