Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta31619.06.201320

13167-2002 (613, 627)

Pohjolan kaupunginosan "VR:n Konepaja-alue" 44/2004 asemakaavanmuutoksen edellyttämä maankäyttösopimus (os. Köydenpunojankatu 12)

Tiivistelmä:

Pohjolan kaupunginosan Köydenpunojankadun ja ratapihan väliselle alueelle laaditaan asemakaavaa ja asemakaavanmuutosta, jossa VR:n vanha konepaja-alue muutetaan pääasiassa asuinkerrostalojen korttelialueiksi. VR-yhtymä Oy:n ja kaupungin välillä tehdään maankäyttösopimus, jolla VR-Yhtymä Oy sitoutuu osallistumaan asemakaavaehdotusalueella ja sen läheisyydessä toteutettaviin yhdyskuntarakennemuutoskustannuksiin.

Kilajk § 316

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 11.6.2013:

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta hyväksyi 9.4.2013 § 77 ”VR:n konepaja-alue” -nimisen asemakaavaehdotuksen 44/2004.

Asemakaavalla muutetaan ratapihan ja Köydenpunojankadun välissä oleva entinen VR:n rautatietoiminnoilta vapautunut konepaja-alue asuin- ja palvelurakennusten korttelialueeksi. Rakennusoikeutta kaava-alueelle on osoitettu yhteensä 103085 k-m2. Pääosa rakennusoikeudesta on uudis- tai käyttötarkoituksenmuutoksen alaista rakennusoikeutta. Asemakaavan myötä kaava-alueen rakennusoikeus kasvaa 94905 k-m2:llä.

Asemakaavanmuutosalueen omistaa lähes kokonaan VR-Yhtymä Oy.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Maankäyttösopimusneuvotteluiden tavoitteeksi asetettiin se, että maanomistaja kustantaisi VR:n konepaja-alueen kunnallistekniikan rakentamiskustannukset kokonaisuudessaan alueelle asemakaavanmuutoksen myötä tulevalla arvonnousulla.

Alustavan kustannusarvion mukaan tulee Konepaja-alueen katujen, aukioiden ja viheralueiden investointikustannus olemaan noin 6.100.000 euroa. Suurin kustannus tulee Köydenpunojankadun linjauksen ja tasauksen muutoksesta, noin 3.500.000 euroa.

Kiinteistölaitos on valmistellut liitteenä olevan maankäyttösopimuksen, jossa Konepaja-alueen alueen maanomistaja VR-Yhtymä Oy sitoutuu suorittamaan kaupungille 6.100.000 euron suuruisen sopimuskorvauksen osallistumisesta konepaja-alueen alueen yhdyskuntarakennekustannuksiin.  Sopimuskorvaus on sidottu heinäkuun 2010 maanrakennuskustannusindeksiin ja erääntyy maksettavaksi kolmessa erässä alueen asuinrakentamisen etenemisen tahdissa. Sopimuskorvauksen lisäksi VR-Yhtymä Oy luovuttaa kaupungille korvauksetta asemakaavaehdotuksen mukaiset katu-, virkistys-, tori-, puisto ja ET-alueet yhteensä 34381 m2.

Maanomistaja on ilmoittanut hyväksyvänsä 6.100.000 euron suuruisen maankäyttösopimuskorvauksen.

Liite 1Maankäyttösopimus

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa Pohjolan (71) kaupunginosan ”VR:n Konepaja-alue” 44/2004 asemakaavaehdotusaluetta koskevan maankäyttösopimuksen oheisten liitteen mukaisin ehdoin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoVR-Yhtymä Oy


Liitteet:

Kilajk § 316
Liite 1:Maankäyttösopimus