Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta31319.06.201317

7665-2012 (634, 662)

Vanhan Suurtorin katu- ja ympäristösuunnitelmaehdotukset

Tiivistelmä:

Vanhan Suurtorin pintamateriaalin vaihtaminen reuna-alueita lukuun ottamatta uudeksi grafiitinharmaaksi graniittinupukiveksi.

Kilajk § 313

Infrapalvelut, projektipäällikkö Jaakko Rintanen ja yt/suunnittelu, maisema-arkkitehti Ritva Nummiora 7.6.2013:

Kiinteistöliikelaitoksen koordinoima ”Ihmiselle parempi keskusta” -hanke on teettänyt Vanhasta Suurtorista katu- ja ympäristösuunnitelmat FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy:llä. Alueen suunnitelmat hyväksyttiin jo viime vuonna, mutta rakennussuunnitteluvaiheessa on ilmennyt tarve muuttaa aikaisemmassa vaiheessa valittua vanhan nupukiven kiveysmateriaalia. Ympäristösuunnitelmaan on tehty lisäksi joitakin muita yksityiskohtien tarkistuksia, jotka ilmenevät suunnitelmakuvasta.

Muutetut suunnitelmaehdotukset ovat olleet nähtävillä 20.5.–3.6.2013 Ympäristötoimessa, Turku-Pisteessä ja internetissä. Museovirasto on antanut suunnitelmista lausunnon. 

Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet

Kaupunginhallitus on 25.10.2010 § 555 tehnyt päätöksen käynnistää Vanhan Suurtorin alueen suunnittelu alueen esteettömyyden ja sähköistyksen parantamiseksi. Alueen nykyistä pintamateriaalia pidetään vaikeakulkuisena erityisesti liikuntavammaisille ja sähköpisteiden rakentamisella halutaan parantaa erilaisten tapahtumien toimintaedellytyksiä.

”Ihmiselle parempi keskusta” on Turun kaupungin ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama investointihanke Turun kaupunkikeskustan kehittämiseksi.  Keskeisenä tavoitteena on luoda edellytyksiä palvelutoimintojen kehittämiselle laajentamalla kävelyalueita kirjastokorttelin ja Vanhan Suurtorin alueilla. Hanke toteutetaan 2008–2013 välisenä aikana yhteistyössä Turun kaupungin eri hallintokuntien kanssa. Vanhan Suurtorin pinnan uusimiseen oli alun perin varattu rahaa jo vuodelle 2012.

Vanha Suurtori on osa Tuomiokirkon ja Turun historiallisen ydinalueen valtakunnallisesti merkittävää rakennettua ympäristöä (Valtioneuvoston päätös 22.12.2009). Asemakaavassa Vanha Suurtori on merkitty suojelluksi alueeksi, jolla ympäristö on säilytettävä. Kannanotoissaan ja lausunnoissaan kaavoittaja ja museoviranomaiset ovat korostaneet, että Vanhan Suurtorin kehittämisen tulee tapahtua olemassa olevien, kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti sekä kaupunkikuvallisesti erittäin arvokkaiden rakennusten lähtökohdista. Vanhat kenttäkivetyt tie- ja torialueet sekä pihapiirit ovat elimellinen osa alueen kehittämisessä huomioitavaa kokonaisuutta. Valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita koskevan valtioneuvoston päätöksen (30.11.2000) kulttuuri- ja luonnonperintöä koskevien erityistavoitteiden mukaan alueiden käytössä on varmistettava, että valtakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöjen ja luonnonperinnön arvot säilyvät.

Vanhan Suurtorin pintamateriaalin valinta

Kun Vanha Suurtori 1990-luvun lopulla otettiin ensimmäistä kertaa Turun 1827 -palon jälkeen havainnollisesti esille, Porthanin puiston viereisten katujen asfalttipinta poistettiin ja korvattiin paloa edeltävän ajan tapaan kenttä- eli mukulakivellä.  Samalla katua laajennettiin puiston puolelle, ohitse palon jälkeisen Engelin asemakaavan kadun reunan puurivistön, ja entisen Vanhan Suurtorin tilallista reunaa osoittamaan toteutettiin kuvanveistäjä Kain Tapperin veistos ”Ajan virta”. Vanhan torin muoto osoitettiin kenttäkiveyksessä lisäksi suurilla graniittilaatoilla, jotka merkitsivät torilta tuomiokirkolle johtaneen Suuren Kirkkokadun entisen paikan.

Torin pinnoittamiseen 90-luvulla käytetty kenttäkivien koko valittiin museaalisista syistä varsin suureksi, jolloin kivien väliset sauma-alueetkin olivat suuria.  Sateiden ja erityisesti koneellisesti imevällä lakaisukoneella tehdyn puhtaanapidon yhteydessä kivien välinen hiekka on nyt vähitellen kulunut pois, ja torin pinta nykyisellään on vaikeakulkuinen rakennusten reunalla kulkevaa jalkakäytävää lukuun ottamatta. Esteettömyyden näkökulmasta torin pintarakenne nykytilassaan ei täytä vaatimusten mukaisia tavoitteita.

Luovan talouden työryhmä on kokouksessaan 20.10.2010 päättänyt esittää, että Vanha Suurtori muutettaisiin esteettömäksi vaihtamalla nykyinen pinnoite. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 25.10.2010 § 555 päättänyt hyväksyä toimenpiteen, joka on myös EU-rahoitetun projektin ”Ihmiselle parempi keskusta” hankesuunnitelman mukainen.

Projektin ohjausryhmä on asiantuntijoiden suosituksesta päätynyt kokouksessaan 22.4.2013 tummanharmaaseen poltettuun kiveen, joka sittemmin on täsmentynyt grafiitinharmaaseen graniittiseen nupukiveen poltetulla pinnalla ja lohkotuilla reunoilla. Tämän pinnan on myös hyväksynyt kaupungin esteettömyysasiamies. Torin reuna-alueiden kenttäkiveys jalkakäytävineen ja Suurta Kirkkokatua ja kortteleita osoittavat paasilaatat säilyvät entisellään.

Torin pinta tullaan myös varustamaan nykyaikaisilla, upotettavilla sähköpisteillä. Nykyiset kenttäkivipäällysteiset jalkakäytävät ladotaan uudestaan ja täytetään. Uusi interaktiivinen opastaulu asennetaan torin kulmaukseen nykyisen tilalle ja talokohtaiset infotaulut poistetaan. Alueen ja sen rakennusten valaistukseen palataan myöhemmin, mutta sitä varten varaudutaan maanalaisin putkituksin tässä yhteydessä.

Lausunnot

Suunnitelmista on saatu Museovirastolta 31.5.2013 päivätty lausunto. Museovirasto kertaa lausunnossaan aikaisemmin ehdotetuista pintamateriaaleista antamiensa lausuntojen pääkohdat ja toteaa uusista suunnitelmista: ” Nyt saadussa lausuntopyynnössä todetaan, ettei vanhaa nupukiveä ole tarjolla riittävää määrää ja tästä johtuen torin kulkupinnoille esitetään pintamateriaaliksi poltettua, uutta graniittikiveä. Museovirasto pitää valitettavana, että Turun Vanhan Suurtorin pintamateriaalina ei käytetä vanhaa kivimateriaalia, mutta hyväksyy ehdotetun ratkaisun. Kivimateriaali ja sen värisävy valitaan huolella, jotta laajojen toripintojen yleisilme olisi mahdollisimman rauhallinen”

Liite 1Katusuunnitelma K 6723 011, 8.5.2013

Liite 2Ympäristösuunnitelma W 6723 013, 8.5.2013

Oheismateriaali 1Suunnitelmaselostus 8.5.2013

Oheismateriaali 2Museoviraston lausunto 31.5.2013

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Vanhan Suurtorin katu- ja ympäristösuunnitelmat piirustusten K 6723 011, 8.5.2013 ja W 6723 013, 8.5.2013 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, infrapalvelut
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu


Liitteet:

Kilajk § 313
Liite 1:Katusuunnitelma K 6723 011, 8.5.2013
Liite 2:Ympäristösuunnitelma W 6723 013, 8.5.2013