Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta21908.05.201312

5164-2013 (011, 014)

Kiinteistöliikelaitoksen taseessa ja valvontavastuulla olevia yhtiöitä koskeva selvitys sekä Kiinteistöliikelaitoksen valvontavastuuhenkilöstä, hallitusedustajien valintaperusteista ja yhtiöitä koskevan raportoinnin tavoista päättäminen

Tiivistelmä: -

Kilajk § 219

Konsernihallinto, lakimies Pauliina Ahlas 29.04.2013:

Kaupunginhallitus on 8.2.2010 § 98 kohdalla antanut konserniohjeet, joissa säädetään siitä menettelystä, jolla omistajaohjausta kaupungin omistajapolitiikan mukaan toteutetaan. Konserniohjeet koskevat ensisijaisesti tytäryhteisöjä ja niiden suhteita emoyhteisöön. Ohjeita sovelletaan kuitenkin soveltuvin osin myös kaupungin muihin ns. konserniyhteisöihin.

Kiinteistöliikelaitoksen taseessa olevat tytäryhtiöt, osakkuusyhtiöt ja muut yhtiöt:

Konserniohjeiden 6 §:ssä määritellään

- tytäryhteisöksi kaupungin kokonaan omistama yhteisö tai yhtiö, jossa kaupungilla on määräysvalta (kirjanpitolaki 1 luku5 § ja osakeyhtiölaki 1 luku 3 §) sekä muu yhteisö tai säätiö, jossa kaupungilla on määräysvalta;

- osakkuusyhteisöksi osakkuusyritys, jossa kaupungilla on 20 – 50 % omistusosuus ja enintään puolet osakkeiden tai osakkuuksien tuottamasta äänimäärästä (kirjanpitolaki 1 luku 8 §); ja

- konserniyhtiöksi mm. tytäryhteisö ja osakkuusyhteisö.

Liitteessä 1 on luetteloitu Kiinteistöliikelaitoksen taseessa olevat yhtiöt. Luettelosta selviävät, mitkä yhtiöt ovat kaupungin tytäryhtiöitä, osakkuusyhtiöitä tai ns. muita yhtiöitä, joissa kaupungin omistus on alle 20 %.

Valvontavastuu strategisissa ja operatiivisissa yhtiöissä

Konserniohjeiden 7 §:ssä nimetään kaupungin kannalta strategiset yhtiöt ja todetaan, että muut konserniyhtiöt ovat operatiivisia yhtiöitä.

Nimetyistä strategisista yhtiöistä Kiinteistöliikelaitoksen taseessa ovat Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli ja Turun Teknologiakiinteistöt Oy. Konserniohjeiden mukaan strategisia yhtiöitä, jotka ovat jonkun liikelaitoksen taseessa, ohjataan suoraan konsernijaoston päätöksillä. Strategisten yhtiöiden osalta valvontavastuussa ovat kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtaja konsernijaoston määrittämällä tavalla. Konsernijaosto tekee konserniohjeiden 10 kohdan mukaiset kannanotot strategisten yhtiöiden osalta, ja tällaiset yhtiöt raportoivat toiminnastaan ja taloutensa kehityksestä suoraan kaupunginhallituksen konsernijaostolle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

Operatiivisten yhtiöiden valvontavastuut määrittävät kaupunginjohtaja ja johtokunnat niiden yhtiöiden osalta, jotka ovat liikelaitoksen taseessa. Johtokunta myös suorittaa seurantaa ja vastaanottaa raportointia niistä operatiivisista yhtiöistä, jotka ovat liikelaitoksen taseessa. Konserniohjeiden mukaan raportointi tapahtuu johtokunnalle tämän määrittämällä tavalla. Johtokunta antaa operatiivisten yhtiöiden osalta kaupungin kannanoton konserniohjeiden 10 kohdassa määritellyistä merkittävistä toimenpiteistä. Muissa asioissa omistajan kannanoton tai ohjeistuksen antaa valvontavastuuhenkilö.

Emokaupungin taseessa olevien yhtiöiden valvontavastuut määrittää kaupunginjohtaja. Kaupunginhallitus on 8.2.2010 § 98 kohdalla annettujen konserniohjeiden liitteenä olevassa, 16.6.2010 päivitetyssä listassa nimennyt entisen Tilaliikelaitoksen, nykyisen Kiinteistöliikelaitoksen valvontavastuulle liitteessä 2 mainitut emokaupungin ja / tai TVT Asunnot Oy:n taseessa olevat yhtiöt.

Raportointi johtokunnalle Kiinteistöliikelaitoksen taseessa ja / tai valvontavastuulla olevista operatiivisista yhtiöistä

Konserniohjeiden mukaan Kiinteistöliikelaitoksen taseessa ja / tai valvontavastuulla olevia operatiivisia yhtiöitä koskeva raportointi tapahtuu johtokunnalle tämän määrittämällä tavalla.

Soveltuva raportointitapa Kiinteistöliikelaitoksen taseessa ja / tai valvontavastuulla olevista operatiivisista yhtiöistä olisi se, että yhtiöiden toiminnasta raportoidaan johtokunnalle kerran vuodessa.

Kiinteistöliikelaitoksen taseessa ja / tai valvontavastuulla olevien operatiivisten yhtiöiden valvontavastuuhenkilön määrittäminen

Johtokunta määrittää operatiivisten yhtiöiden valvontavastuuhenkilön. Valvontavastuuhenkilö määrätään sen yksikön viranhaltijoista, jonka taseeseen yhtiö kuuluu. Valvontavastuuhenkilö tai hänen valtuuttamansa edustaa kaupunkia yhtiökokouksessa ja toteuttaa hänelle annettua konserniohjetta kokouksissa. Valvontavastuuhenkilö edustaa omistajaa yhtiön suuntaan. Hän vastaanottaa yhtiötä koskevat tiedonannot ja vuosiraportoinnin. Valvontavastuuhenkilö huolehtii siitä, että omistajan kannanotot toimitetaan yhtiöille ja että kannanotot tehdään konserniohjeissa säädetyllä tavalla.

Sopiva viranhaltija Kiinteistöliikelaitoksen taseessa ja / tai valvontavastuulla olevien yhtiöiden valvontavastuuhenkilöksi on toimialajohtaja Jouko Turto.

Hallitusten jäsenten nimeäminen Kiinteistöliikelaitoksen taseessa ja / tai valvontavastuulla oleviin yhtiöihin

Konserniohjeiden 7 kohdan mukaan konsernijaosto valmistelee strategisten yhteisöjen hallintoelinten jäsenten nimeämisen ja toimii hallitusten strategisten yhtiöiden nimitysvaliokuntana. Konsernijaosto voi nimetä myös erillisen nimitysvaliokunnan, mikäli yhteisön omistuspohja tai muu syy tätä edellyttää.

Konserniohjeiden 9 kohdan mukaan konsernijaosto nimeää hallituksen jäsenet konserniohjeiden liitteen mukaisiin yhtiöihin. Liitteessä on kuitenkin tietyiltä osin delegoitu nimeämisoikeus entiselle Tilaliikelaitokselle, nykyiselle Kiinteistöliikelaitokselle.

Vuonna 2013 toiminut luottamuselintoimikunta on antanut esityksen hallitusedustajista mm. tiettyihin Kiinteistöliikelaitoksen taseessa oleviin yhtiöihin. Niiltä osin, kuin luottamuselintoimikunta ei ole antanut esitystä, nimeämisvastuu on Kiinteistöliikelaitoksella. Kun konsernijaosto ei ole tehnyt luottamuselintoimikunnan esityksen johdosta mitään päätöstä, päättää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta sekä luottamuselintoimikunnan että Kiinteistöliikelaitoksen esittämien hallitusedustajien nimeämisestä. 

Oheismateriaali 1Taulukko Kiinteistöliikelaitoksen taseessa olevista yhtiöistä 29.4.2013

Oheismateriaali 2Taulukko yhtiöistä, joiden valvontavastuu on delegoitu kiinteistöliikelaitokselle

Toimialajohtaja Jouko Turto 29.4.2013:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta merkitsee tiedokseen selvityksen kiinteistöliikelaitoksen taseessa tai muuten valvontavastuulla olevista yhtiöistä.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Kiinteistöliikelaitoksen valvontavastuuhenkilö on kiinteistötoimialan toimialajohtaja.

Lisäksi Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Kiinteistöliikelaitoksen taseessa ja / tai valvontavastuulla olevien operatiivisten yhtiöiden toiminnasta raportoidaan johtokunnalle kerran vuodessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvTurto Jouko