Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta10627.03.20138

15986-2005 (613, 627, 021)

Lausunto: Asemakaavamuutosehdotus 5/2006 "Linnanfältti" IX:een (9) kaupunginosaan, os. Linnankatu 71-77, Fleminginkatu, Amiraalistonkatu 6-12, Kalastajankatu

Tiivistelmä:

Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on laatinut Linnanfältin asemakaavanmuutosehdotuksen, jonka tavoitteena on teollisesta ja varikkokäytöstä vapautuneen ja vapautuvan Linnanfältin alueen kehittäminen kaupunkimaiseksi asuin- ja työpaikka-alueeksi palveluineen. Ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavanmuutosehdotusta.

Kilajk § 106

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, Suvi Panschin, 19.3.2013:

Turun kaupungin ympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu on pyytänyt Kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien em. asemakaavamuutosehdotusta. Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on teollisesta ja varikkokäytöstä vapautuneen ja vapautuvan alueen kehittäminen kaupunkimaiseksi asuin- ja työpaikka-alueeksi palveluineen. Tavoitteena on perinteiseen puukaupunkimiljööseen sopeutuva täydennysrakentaminen, Linnanfältin kaavanmuutosalue on yksi Moderni puukaupunki –hankkeen kohteista ja lisäksi se on hyväksytty yhdeksi valtion puurakentamisen edistämisohjelman 2004-2010 valtakunnalliseksi pilottihankkeeksi. Alueesta on järjestetty tontinvaraus kilpailu 1.4-12.9.2008 ja asemakaavanmuutos on laadittu yhteistyössä tontinvarauskilpailun voittaneiden toteuttajatahojen kanssa.

Tonttialueita omistavat Turun kaupunki, PSJ Holding Ltd Oy, asunto-osakeyhtiöt sekä yksityiset henkilöt. Oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa 2020:ssa suunnittelualue on osa nykyistä teollisuusaluetta, jota osa-alueittain kehitetään tehokkaammiksi ja viihtyisimmiksi työpaikka- ja asuntoalueiksi palveluineen. Alueella on voimassa useita asemakaavoja, vanhin alueen voimassa olevista asemakaavoista on vuodelta 1897 ja uusin vuodelta 1994. Kortteli 9 on tehdaskortteli, maakuntamuseon käytössä oleva korttelin 8 tontti 2 on tehdas- ja varastorakennusten aluetta. Korttelin 5 Turku Energian ja raitiovaunuhallien käytössä olevat tontit ovat kunnallisteknisiä laitoksia varten varattua yleisten rakennusten korttelialuetta ja loput tontit on osoitettu asumiseen. Alueen maaperä on todettu teollisen käytön jäljiltä pilaantuneeksi ja se on tarkoitus puhdistaa rakennuttamisen etenemisen mukaan alueella tehtävien kaivujen yhteydessä.

Alueen pinta-ala on n. 8,4406 ha ja se vastaa noin neljää keskustakorttelin kokoista aluetta. Asemakaavanmuutos-alueen (5/2006) pinta-alasta noin 52,5 % on uudisrakennettavien asuinrakennusten korttelialuetta, 7,5 % suojeltavien asuinrakennusten korttelialuetta, 19% toimitilarakennusten korttelialuetta ja 21% katualueita tai aukioita. Alueen alustavasti arvioitu aluetehokkuus on e=0,86 ja toteutuva tehokkuus riippuu lopullisista suunnitelmista. Linnanfältin alueella rakennusten massoittelu on tärkein suunnitteluperuste ja siksi rakennusten massa on asemakaavanmuutoksessa osoitettu rakennusalojen rajauksin ja kerroslukumerkinnöin rakennusoikeuksien sijaan. Rakennuksen tulee mahtua rakennusalan sisään ulkoseinän ulkopinnan mukaan. Suunnittelualueen uudisrakennettava asuinkerrosalamäärä on tämänhetkisten suunnitelmien mukaan arvioidusti 42 370 k-m2.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos. Linnanfältin alueen rakentaminen kokonaisuudessaan vaatii suuria panostuksia alueen kunnallistekniikkaan, mikä edellyttää maankäyttösopimuksen laatimista PSJ Holding Ltd Oy:n kanssa. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle erillisen esityksen tarvittavista maankäyttösopimuksista.

Kiinteistöliikelaitoksen näkemyksen mukaan kaupungin omistamaan kortteliin 5 sekä KTY-tontille korttelissa 8 (nyk. museokeskuksen tontti) tulisi asemakaavanmuutoksen yhteydessä laatia tonttijako.

Kaavamuutosta on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä Kiinteistöliikelaitoksen kanssa. Kiinteistöliikelaitos toteaa, että sillä ei muuten ole huomautettavaa asemakaavamuutosehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Asemakaavanmuutoksen selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Oheismateriaali 3Kartta

Oheismateriaali 4Rakennustapamääräykset

Karttalinkki: http://opaskartta.turku.fi/Web/Default.aspx?mid=ryn3b

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa asemakaavatoimistolle selostustekstin mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö