Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta11227.03.201314

3270-2013 (642)

Luolavuoren vanhainkodin B-siiven, ja H-rakennuksen asuntola-osan käyttö kansainvälisten vaihto-oppilaiden majoitukseen edelleen syksyllä 2013 ja keväällä 2014

Tiivistelmä:

Osoitteessa Virvoituksentie 3 (entinen Luolavuoren vanhainkoti) B-siivessä ja H-rakennuksessa on syksystä 2012 asti ollut Turun Yliopiston, Åbo Akademin ja Turun ammattikorkeakoulun kansainvälisille vaihto-oppilaille tarkoitettu asuntola, Retrodorm, jossa on majoitustilaa yhteensä 91 opiskelijalle. A- ja F-siivessä on Runosmäen vanhainkodin yksikkö Runosmäen vanhainkodin remontin vuoksi joulukuuhun 2013 saakka.

Kilajk § 112

Tilapalvelut, Tiina Aaltonen ja Kirsi Eronen 15.3.2013:

Tilaliikelaitoksen johtokunta päätti 9.5.2012, että Tilaliikelaitokselle myönnetään lupa osoittaa Luolavuoren vanhainkodin B-siiven, ja H-rakennuksen tilat vaihto-oppilaiden käyttöön syksyksi 2012 ja kevääksi 2013. B-siivessä on asuintiloja 81 paikkaa ja H-rakennuksessa 10 paikkaa. Luolavuoren vanhainkoti sijaitsee osoitteessa Virvoituksentie 3 20720 Turku.

Tätä päätöstä ennen Luolavuoren vanhainkoti oli päätetty lakkauttaa. Rakennuksen A- ja F-siivessä toimii kuitenkin vielä Runosmäen vanhainkodin yksikkö Runosmäen vanhainkodin remontin valmistumiseen asti (joulukuu 2013).

Turun Yliopiston taholta on alkuvuodesta otettu yhteyttä Kiinteistöliikelaitokseen ja tiedusteltu mahdollisuutta jatkaa kansainvälisten vaihto-oppilaiden majoittamista kaudella syksy 2013 - kevät 2014.

Turun Yliopiston kansainvälisen toiminnan näkökulmasta Retrodorm on erittäin tärkeä toimija vaihto-opiskelijoiden asunnontarjoajana useammastakin syystä: Turun Ylioppilaskyläsäätiö on vähentänyt ja vähentämässä vaihto-opiskelija-asuntoja ja juuri heille tarkoitettuja asuntoja on tarjolla Turussa erittäin niukasti. Opetus- ja kulttuuriministeriön kiintiöt ulkomaalaisten opiskelijoiden suhteen ovat kasvaneet, koska korkeakoulujen kansainvälistäminen on yksi keskeinen tavoite. Retrodorm on tarjonnut vaihto-opiskelijoille juuri heille hinta-laatusuhteiltaan sopivia asuntoja. Ilman Retrodormia lähes sata Turun yliopiston vaihto-opiskelijaa olisi vuosittain ilman asuntoa.

TYS on ilmoittanut, että he vähentävät edelleen vaihto-oppilaiden asuntokiintiöitä noin 100 paikalla ja tästä johtuen on syksyllä 2013 jäämässä mahdollisesti jopa useampi sata vaihto-oppilasta ilman asuntoa.

Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turun ammattikorkeakoulun vaihtoyliopistojen opiskelijavaihtoon tuleville opiskelijoille tarkoitettu asuntola Retrodorm on toiminut kaikin puolin hyvin ja se on saanut paljon positiivista palautetta sekä asukkailta että oppilaitoksilta. Sen yhteisöllisyys on saanut kiitosta kansalaisuudesta riippumatta. Myös yhteistyö vanhainkodin kanssa on toiminut hyvin.

Retrodorm on ollut erittäin suosittu asuntola vaihto-oppilaiden keskuudessa. Kaikki asuntolapaikat olivat täynnä syksyllä 2012 ja keväällä 2013 suurin osa paikoista on ollut täynnä. Kesällä 2013 tiloissa tulee olemaan vuokralla yliopisto, joka majoittaa tiloihin kesäkurssilaisia (CIMO:n ohjelma).

Kiinteistöliikelaitos saa oppilaitoksilta tiedot hyväksytyistä vaihto-oppilaista ja heille lähetetään tiedot Retrodormista. Retrodormiin haetaan sähköisesti, internet-sivujen kautta. Vaihto-oppilaiden kanssa tehdään vuokrasopimukset huone + wc tilasta. Kaikki vuokrasopimukset tehdään määräaikaisiksi, opiskelijoiden vaihtokauden mittaisiksi. Kiinteistöliikelaitos allekirjoittaa vuokrasopimukset erikseen jokaisen opiskelijan kanssa.

Vuokrantason tulee olla kohtuullinen ottaen huomioon vuokralaisten avustusrahat, joten kuukausivuokraksi on määritelty nyt 280 euroa, joka on tyypillinen vuokrataso muissakin asuntolakohteissa. Tämä sisältää yhden hengen kalustetun huoneen, veden ja sähkön sekä langattoman internet-yhteyden. Yhteisissä tiloissa on keittiöt, suihkut sekä pyykinpesutilat. Pääomavuokranosuus tästä on 107,16 euroa/kk. Vuokratuloa kohteesta on arvioitu saatavan vuositasolla 2012-2013 noin 170.000 euroa, alv 0 %.

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluille myönnetään lupa osoittaa Luolavuoren vanhainkodin B-siiven, ja H-rakennuksen tilat vaihto-oppilaiden käyttöön syksyksi 2013 ja kevääksi 2014.

Vaihto-oppilaiden vuokrasopimukset allekirjoittaa tilapalveluiden vuokrauspäällikkö.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut