Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta10927.03.201311

13227-2012 (641)

Pohjatalon laituriperinneyhdistyksen vuokra-alueen käyttöä koskeva tiedustelu (os. Suvivalkama, Hirvensalo)

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitokselta on tiedusteltu Hirvensalon eteläosassa olevaan Suvivalkama-nimiseen vene-valkama-alueeseen liittyen asemakaavassa määritetyn yleisen käytön toteutumista.

Kilajk § 109

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, Ilkka Uusi-Uola 11.3.2013:

Vuoden 2012 aikana on Kiinteistöliikelaitokselta tiedusteltu Hirvensalon eteläosassa olevan ns. Pohjatalon laiturialueen käyttöön liittyviä seikkoja ja kuntalaisten kokemia alueelle kulkemisen rajoituksia.  Kohdealue tarkoittaa asemakaavan 2/2005 mukaista aluetta Suvivalkama, kiinteistötunnus 853-54-9906-0.

Laiturialue oli ennen asemakaavan valmistumista useita vuosia lyhytaikaisella käyttöoikeudella luovutettuna Pohjatalon rakennusryhmän rakennusten omistajille. Pitkäaikaiselle sopimukselle ei katsottu olevan edellytyksiä ennen asemakaavoituksen valmistumista. Kiinteistöliikelaitoksen tiedossa on, että em. käyttöoikeussopimusaikana oli käyttöoikeuden haltijoiden ja eräiden alueen mökkikiinteistönomistajien välillä kiistaa maavallilaiturin päässä olevan puulaiturin ja siihen liittyvän laiturisauna-uimahuoneen käytöstä, johon liittyviä henkilökohtaisia oikeuksia oli aikanaan luovutettu mökkikiinteistöjen omistajille Pohjatalon entisen omistajan aikana eli ennen kaupungin omistusaikaa. Kaupungin omistusaikana maavallilaiturin ja siihen liittyvien rakenteiden käyttö oli jatkunut entisen omistajan aikana syntyneen käytännön pohjalta ilman, että kaupunki olisi puuttunut alueelle muodostuneeseen käytäntöön. Käyttöoikeuden haltijoiden ryhdyttyä em. käyttöoikeussopimuksen nojalla laiturikokonaisuuden kunnostamiseen alueella olevien mökkikiinteistöjen mielenkiinto laiturialueen käyttöön heräsi uudelleen Pohjatalon entisen omistajan aikana syntyneen henkilökohtaisen oikeuden pohjalta. Laiturikokonaisuuden kunnostamisesta vastanneet Pohjatalon rakennuskeskusalueen rakennusten omistajat eivät katsoneet mahdolliseksi hyväksyä esitettyjä vaatimuksia, etenkään laiturisauna-uimahuoneen käytön osalta.  Osapuolten erimielisyyksiä käsiteltiin käräjä- ja hovioikeudessa vuosina 2006-2007.

Asemakaava 2/2005 ”Suvilinna” sai lainvoiman 27.6.2009. Asemakaavassa osoitettiin tähän asiaan liittyvään paikkaan Suvivalkama –niminen vene- ja uimavalkama (LV-1).

Asemakaavamääräys on seuraava:

Vene- ja uimavalkama, joka on tarkoitettu yleiseen käyttöön pääasiassa alueen asukkaille. Aluetta ei saa täyttää, eikä aidata. Alueella ei sallita veneiden talvisäilytystä, eikä autopaikkoja. Alueelle saa rakentaa laiturin uimis-ja pienvenekäyttöön. Venevalkaman alueelle saa sijoittaa korkeintaan 20 pienvenettä, joiden pituus on korkeintaan 6 metriä. Laiturin päähän saa rakentaa ympäristöön sopivan n. 10 k-m2 pukukopin. Laiturissa tulee olla kanoottien levähdyspaikka.

Asemakaavan lainvoimaisuuden jälkeen Kiinteistöliikelaitos neuvotteli alueen vuokraamisesta alueen hallinnointia varten perustetun Pohjatalon laituriperinneyhdistys ry:n kanssa. Neuvottelussa päädyttiin siihen, että vuokrauksen kohteeksi määritettiin LV-1 –alueesta siihen kuuluva maavallilaituri ja sen ympäri kaivettu vedenvirtausuoma sekä maavallilaiturin itäpuolinen ruovikkoinen vesialueen osa , joka tarkoittaa maavallilaiturin yhteyteen kunnostettavaa venepaikkojen satama-allasta. Vuokra-alueen pinta-alaksi tuli noin 4500m2, josta noin 3500 m2 on Suvivalkama –nimistä LV-1 –aluetta ja noin 1000 m2 on laiturialueen kulkuun liittyvää Suvituulenniittu –nimistä VL –aluetta. Vuokra-aika on 1.7.2011-31.12.2031. Päätös vuokraamisesta on tehty kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa 1.6.2011 § 251.

LV-1 –alueen länsiosa jäi  kaupungin vapaaseen hallintaan. Kaupungin hallinnassa olevan LV-1 –alueen osan pinta-ala on noin 3100 m2. Alueen leveys korttelin Haarla-57 ja em. vuokra-alueen välissä on noin 25 metriä. Kaupungin vapaassa hallinnassa oleva LV-1 –alueen osa on osoitettu merkinnällä ”lv-w” (vesialueena säilytettävä vesialueen osa).  Sen kautta on johdettu mm. meren pohjaan sijoitettu Satavaan johtava vesijohto. Alue on tällä hetkellä ruovikkoista kunnostamatonta ranta-aluetta, jonka käyttö asemakaavan tarkoituksiin ei ole mahdollista ilman alueen kuntoonpanoinvestointia.

Laiturikokonaisuuden rakentamishankkeelle on anottu toimenpidelupa v. 2011 rannan ruoppausta ja maisemointityötä sekä 20 veneen laituria varten.  Suunnitelmassa on esitetty venepaikkojen (20 kpl) sijoittuminen maavallilaiturin itäpuolelle, satama-altaan ruoppaus ja ruoppausmassan läjittäminen pieneksi saareksi laiturialueen päähän.  Asemakaavatoimisto on antanut asiasta rakennusvalvontatoimistolle lausunnon 1.11.2011 (dnro12067-2011, lupa-asia 2011-1288). Lausunnossa on korostettu aitaamiskieltoa ja mainittu, ettei asukkaiden pääsyä rantaan, koivukujalle (=maavallilaituri) ja alkuperäiselle uimakoppi-laiturille saa estää. Hakemuksen johdosta on kaupunkikuva-arkkitehti tehnyt toimenpidelupaa koskevan päätöksen 11.11.2011 § 209 (vesirajalaite, venevalkama).

Vuoden 2012 aikana Pohjatalon laituriperinneyhdistys on alkanut kunnostaa maavallilaituria, minkä työn yhteydessä maavallin itäpuolelle on toteutettu maavalliin tukeutuva puulaituri, jossa on paikat 20 veneelle. Venelaiturityön yhteydessä yhdistys on tehnyt maavallilaiturin maanpuoleiseen päähän siltarakenteen ja siihen liittyvän porttikopin, mikä estää ulkopuolisen kulun maavallilaiturille.  Aluetta koskeva suunnitelma ja toimenpidelupapäätös ei sisällä maavallilaiturin maanpuoleiseen päähän toteutettua porttikoppia.

Vuoden 2012 lopulta vuoden 2013 helmikuuhun on alueelle tehty satama-altaan kaivuun vaatimia vesiponttirakenteita. Maaliskuussa 2013 on alueella toteutettu satama-altaan kaivuu ja maa-ainesten läjitys suunnitelmassa esitettyjen vesiponttirakenteiden varaan. Kokonaisuuden toteuttaminen on merkittävästi kesken alueen itäosan ponttirakenteiden, maa-ainesten tasaamisen ja muiden viimeistelytöiden osalta.

Vuonna 2012 alkaneen rakentamisen aikana alue on ollut työmaakäytössä, jolloin alueella kulkemista on voitu perustellusti rajoittaa turvallisuussyiden perusteella. Pääsy vuokra-alueen Suvituulenniitun puoleiselle osalle on ollut mahdollista, ja kulkurajoite on kohdistunut maavallilaiturille pääsyyn, johon liittyvä venelaiturirakentaminen on ollut käynnissä. Nyt venepaikkoihin liittyvä puinen laiturirakenne on valmis. Satama-altaan kaivuun jälkeisten viimeistelytöiden takia aluekokonaisuus on työmaakäytössä vielä merkittävän ajan lähinnä kohteen yhdistyspohjaisesta toteuttajatahosta johtuen. 

Kiinteistöliikelaitoksen näkökulmasta toteutettujen rakenteiden osalta on toimittu voimassa olevan maanvuokrasopimuksen vastaisesti, koska Suvituulenniitulta maavallilaiturille johtava siltarakenne ja sen yhteydessä oleva lukittu porttikoppi aitaavat maavallilaiturin alueen asukkaiden ulottumattomiin.  Maanvuokrasopimuksen mukaan vuokra-aluetta ei saa aidata muutoin kuin veneisiin pääsyn estämiseksi laiturilta. Tältä osin Pohjatalon laituriperinneyhdistykseltä voitaisiin vaatia ainakin nyt maavallille kulkemisen estävän rakenteen sellaista muuttamista, että asemakaavamääräyksen ja vuokrasopimuksen mukainen yleisen käytön periaate voi toteutua. Kuitenkin alueen rakentamisen keskeneräisyyden perusteella ei ole kohtuullista ohjata asukkaiden käyttöä kohteelle ennen töiden valmistumista.  Porttikopin luvanvaraisuutta koskevassa asiassa toimivalta kuuluu rakennuslupaviranomaiselle.  

Liite 1Kartta M133/ 27.4.2011

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää;

-merkitä selvityksen tiedokseen; sekä

-että Pohjatalon laituriperinneyhdistys ry:n maanvuokrasopimuksen tarkoittama vapaan kulun periaatteen toteutuminen otetaan tarkasteltavaksi sen jälkeen, kun laiturikokonaisuuden toteuttamisen mukaiset työt ovat valmistuneet.

PäätösKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti:

- merkitä selvityksen tiedoksi; sekä

- että Pohjatalon laituriperinneyhdistys ry:n maanvuokrasopimuksen tarkoittama vapaan kulun periaatteen toteutuminen otetaan tarkasteltavaksi 30.5.2013 mennessä.

Jakelu

aoKiinteistöjen omistajat
aoPohjatalon laituriperinneyhdistys ry
mtpvKiinteistöliikelaitos, maanhankinta ja isännöinti


Liitteet:

Kilajk § 109
Liite 1:Kartta M133/ 27.4.2011