Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta9106.03.20131

6372-2012 (653)

Kerttulin lukion kemian, biologian ja fysiikan luokkien sekä valmistelutilan teknisen ohjausjärjestelmän sekä erikoissuunniteltujen kalusteiden hankintakriteerit

Tiivistelmä: -

Kilajk § 91

Rakennuttajainsinööri Jouni Anttila:

Kerttulin lukion peruskorjaus on parhaillaan käynnissä ja rakennustyöt ovat valmistumassa kesäkuun lopussa 2013. Rakennus on suojeltu suojelumerkinnällä SR-4.

Kerttulin lukion peruskorjauksen suunnitteluvaiheessa ovat Kasvatus- ja opetustoimen edustajat vedonneet fysiikan, kemian ja biologian tilojen nykyaikaiseen varustamiseen. Waldner Labor- und Schuleinrichtungen GmbH:n luoma ohjausjärjestelmä mahdollistaa kokeellisen fysiikan, kemian ja biologian opetuksen paremmin kuin perinteinen kyseisten luokkien varustus. Järjestelmä olisi ensikertainen ja ainutlaatuinen Turussa ja sitä on perusteltua kokeilla Kerttulin lukiossa. Se mahdollistaa opetussuunnitelman mukaisen fysiikan, kemian ja biologian opetuksen tulevassa Kerttulin lukiossa.

Waldnerin järjestelmän etuna on, että se jättää luokkien seinä- ja kattopinnat vapaammiksi kuin perinteinen varustus ja kohteen ainutlaatuinen vuodelta 1912 periytyvä arkkitehtuuri jää paremmin näkyviin. Perinteinen varustus vie enemmän luokan lattia-alaa, joten opetuksen ryhmäkoot olisivat siten pienemmät.

Kyseessä on muuntojoustava järjestelmä, joka voidaan pienin muutoksin siirtää toiseen kohteeseen tai tilaan, mikäli tilojen käyttötarkoitus muuttuu.

Järjestelmä on Suomessa käytössä Vuosaaren lukiossa Helsingissä, jossa hankinta suoritettiin suorahankintana.

Kerttulin lukion kemian, biologian ja fysiikan luokkien sekä valmistelutilan teknisen ohjausjärjestelmän sekä erikoissuunniteltujen kalusteiden hankinnan sisältöä on suunniteltu maaliskuusta 2012 asti yhdessä laitetoimittajan kanssa. Hankinnan sisällön suunnitteleminen yhdessä laitetoimittajan kanssa on ollut välttämätöntä, jotta hankinnan oikea sisältö ja tekniset määrittelyt kyseiseen kohteeseen on voitu tehdä.

Kyseisen järjestelmän sisällön suunnittelu on aloitettu lukion peruskorjauksen suunnitteluvaiheessa, jotta järjestelmän vaatimat tekniset määrittelyt myös putki-, ilmanvaihto-, sähkö- ja automaatiourakoihin on voitu tehdä (mm. liitäntäpisteet ja ilmanvaihto). Järjestelmä mahdollistaa kokonaisuuden, joka vähentää tekniikkaurakoiden ja rakennusurakan sisältöä kyseisissä lukion tiloissa. Urakoiden sisältö on suunniteltu järjestelmän mukaisesti, joten hintakompensaatio on tapahtunut urakoissa. Mikäli järjestelmää ei toteutettaisi, edellyttäisi se tilojen uudelleen suunnittelua ja uusien suunnitelmien mukaisia ratkaisuja.

Toimittajalla on järjestelmälle useita patentteja, jotka suojaavat sen kehittämää tekniikkaa. Teknisesti järjestelmää voidaan pitää sellaisena, että vastaavia järjestelmiä ei ole. Järjestelmä mahdollistaa esimerkiksi valaistuksen, sähkön, kaasujen ja pienvirran kuljettamisen keskitetysti koko luokkaan kaikille tutkimus- ja oppilaspaikoille yläkautta. Hankinta sisältää myös siirrettävän vetokaapin, vesipisteet, hätävalaistuksen, säilytyskaapit ja kemikaalikaapin turvajärjestelmineen. Teknisen turvallisuuden lisäksi on hyötynä luokan pinta-alan suurempi hyödyntäminen opetuskäyttöön, joka siten mahdollistaa lukio-opetuksen vaatimat ryhmäkoot.

Hankinnan arvo tulee olemaan yhteensä noin 265.000 euroa. Tilapalveluiden ja Kasvatus- ja opetustoimen välisten kustannustenjakoperusteiden mukaan Tilapalveluiden osuudeksi hankinnasta tulee noin 190.000 euroa ja Kasvatus- ja opetustoimen (käyttäjän) osuudeksi noin 75.000 euroa.

Tavarahankinnan arvo ylittää EU-kynnysarvon, joten hankinnasta tulee tehdä suorahankintailmoitus EU:n viralliseen lehteen julkisten hankintojen ilmoituskanavan kautta. Kynnysarvon ylittävistä hankinnoista voidaan tehdä hankintasopimus vasta 14 päivän valitusajan kuluttua, mikäli ilmoituksesta ei ole tehty valituksia.

Järjestelmä ja kalusteet on perusteltua hankkia suorahankintana. Kyseessä on järjestelmäkokonaisuus, jonka pystyy toimittamaan vain yksi toimittaja.

Suorahankinnan perusteena on hankintalain 27§ kohta kaksi (2), jolloin kyseisen järjestelmän pystyy toimittamaan vain yksi toimittaja.

Kyseisen järjestelmän pystyy toteuttamaan suunnitelmien ja laatuvaatimusten mukaisesti ainoastaan Waldner Labor- und Schuleinrichtungen GmbH.

Suomessa Waldner Labor- und Schuleinrichtungen GmbH:n edustajana toimii Oy Dahlberg & Co Ab, jonka edustajat ovat avustaneet hankinnan sisällön määrittämisessä.

Järjestelmän hankinta avoimena menettelynä ei ole mahdollista, koska sen suunnittelu on vaatinut yhteistyötä järjestelmätoimittajan kanssa. Patenttien suojaaman hankintasisällön teknisiä määrittelyjä ei ole mahdollista tehdä ilman toimittajan avustusta eikä patenttien suojaamaa tekniikkaa pysty muut toimittajat toimittamaan.

Liite 1Waldner -järjestelmän patentit

Liite 2Lukion rehtoreiden perustelemia etuja järjestelmälle

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokuntaa valitsee Kerttulin lukio -hankkeen kemian, biologian ja fysiikan luokkien sekä valmistelutilan teknisen ohjausjärjestelmän sekä erikoissuunniteltujen kalusteiden hankintamenettelyksi suorahankinnan ja valtuuttaa Tilapalvelut neuvottelemaan suorahankinnan ehdoista toimittajan kanssa.

Hankintapäätös tuodaan myöhemmin johtokunnan vahvistettavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Tämä päätös korvaa käsittelyyn otetun Tilapalvelujen johtajan päätöspöytäkirjan 26.2.2013 § 9.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut