Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta2820.02.20133

1934-2013 (010)

Kiinteistötoimialan viranhaltijoiden toimivaltuuksien vahvistaminen

Tiivistelmä:

Hallintosäännön ja Kiinteistötoimialan johtosäännön mukaan johtokunnalla on oikeus siirtää toimivaltaansa toimialajohtajalle tai alaiselleen toimielimelle tai viranhaltijalle. Kiinteistöliikelaitos esittää vahvistettavaksi Kiinteistötoimialan viranhaltijoiden toimivaltuudet.

Kilajk § 28

Hallintojohtaja Jari Lehmussaari 13.2.2013:

Kaupunginvaltuusto päätti 17.12.2012 § 252 hyväksyä kaupungin toimintamalliuudistukseen liittyen uuden hallintosäännön ja toimialojen johtosäännöt. Uudessa toimintamallissa ja johtamisjärjestelmässä ei enää erikseen hyväksytä toimintasääntöjä, joilla on aiemmin delegoitu päätösvaltaa viranhaltijoille, vaan lauta- ja johtokunnat voivat siirtää toimivaltaansa erillisellä päätöksellä toimialajohtajalle tai alaiselleen toimielimelle tai viranhaltijalle hallintosäännön 23 §:n 3 momentin nojalla. Toimialajohtaja voi vastaavasti siirtää hänelle kuuluvaa toimivaltaa hallintosäännön 24 §:n 7 momentin nojalla.

Johtokunnan ja toimialajohtajan yleistoimivaltuudesta on määrätty hallintosäännössä samoin kuin talous-, henkilöstö- ja hankintavaltuuksista ja toimialan johtosäännössä on määrätty tarkemmin toimialan päätöksentekovaltuudesta. Toimivaltuuksien siirtoesitys sisältää esimerkkeinä Kiinteistöliikelaitoksen toimialaan kuuluvista substanssiasioista päättämistä, suunnittelu-, urakka- ja hankintasopimusvaltuudet, kiinteän ja irtaimen omaisuuden hankkimisesta ja luovutuksesta päättämiseen liittyvät toimivaltuudet sekä kiinteistöjen ja toimitilaomaisuuden ulkoisen ja sisäisen vuokrauksen.

Hankintavaltuuksia ei esitetä korotettavaksi toimialajohtajan osalta aiemmin liikelaitosjohtajalle delegoidusta määrästä. Uudessa toimintamallissa toimialajohtajan alaisuudessa on kolme tulosaletta sekä toimialan yhteiset matriisipalvelut. Tulosalueisiin ja matriisipalveluihin kuuluvat edelleen niiden alaiset toiminnalliset tulosyksiköt, kun aiemmin tulosyksiköt olivat suoraan liikelaitosjohtajan alaisuudessa. Tämän johdosta esitetään tulosalueiden ja matriisinpalvelujen johtajille hankinta- ja päätöksentekovaltuutta toimialajohtajasta seuraavalle päätöksentekotasolle.

Hankintavaltuuksien osalta on lisäksi huomattava, että viranhaltija ei saa delegointiesityksen mukaan käynnistää hankintamenettelyä ennen kuin tarjouspyyntö on toimitettu yli 200.000 euron hankinnoissa johtokunnan hyväksyttäväksi ja yli 25.000 euron hankinnoissa toimialajohtajan hyväksyttäväksi, koska tarjouspyynnön hyväksyminen on käytännössä tärkein päätöksentekoasiakirja hankintaprosessissa.

Kiinteistöjä, toimitilaomaisuutta ja irtainta omaisuutta koskevat osto-, myynti- ja vuokrausvaltuudet on johdettu hallintosäännön 30 ja 32 §:stä. Jotta esitetyt toimivaltuudet voidaan suhteuttaa hallintosäännön määräyksiin, voidaan pelkistäen todeta, että kaupunginvaltuusto päättää ostoista ja myynneistä, joissa hankinta- tai luovutushinta on vähintään 2 miljoonaa euroa tai vuokrauksista, joissa vuosivuokra (pääomavuokraosuus) vähintään 200.000 euroa. Tätä alemmasta tasosta päättää johtokunta. Kiinteistöliikelaitoksen ja Tilaliikelaitoksen viranhaltijoiden vanhat toimivaltuudet on hyväksytty viimeksi 2009 ja niihin on esitetty tarkistuksia asiakaslähtöisyyden ja toiminnan joustavuuden parantamiseksi.

Liite 1Kiinteistötoimialan viranhaltijoiden toimivaltuudet

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Kiinteistötoimialan viranhaltijoiden toimivaltuudet liitteenä olevan esityksen mukaisesti. Tällä päätöksellä siirretyt toimivaltuudet ovat voimassa 21.2.2013 alkaen.

PäätösAsia pantiin pöydälle puheenjohtaja Harjanteen ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen asian pöydällepanoa esittelijä tarkisti päätösehdotuksen seuraavasti:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää hyväksyä Kiinteistötoimialan viranhaltijoiden toimivaltuudet liitteenä olevan esityksen mukaisesti. Tällä päätöksellä siirretyt toimivaltuudet ovat voimassa 21.2.2013 alkaen. Toimialajohtajalla on oikeus tehdä vähäisiä muutoksia kiinteistötoimialan viranhaltijoiden toimivaltuuksiin.


Liitteet:

Kilajk § 28
Liite 1:Kiinteistötoimialan viranhaltijoiden toimivaltuudet