Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta2306.02.20131

7000-2012 (652)

Työkeskuksen (Pansiontie 56) purunpoistolaiteurakan hankinta

Tiivistelmä: -

Kilajk § 23

Tilapalvelut, rakennuttajainsinööri Anne Antola ja konsernihallinto, lakimies Pauliina Ahlas:

Toimivalta:

Tilaliikelaitoksen johtokunnan toiminta on päättynyt 22.1.2013. Tilaliikelaitos on siirtynyt kaupungin sisäisen organisaatiouudistuksen johdosta 1.1.2013 lukien kiinteistötoimialan osaksi. Turun kaupungin hallintosäännön mukaan kiinteistötoimialalla toimii Turun Kiinteistöliikelaitos. Kiinteistöliikelaitoksen ylin päättävä elin on Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta, jolle on näin ollen siirtynyt toimivalta myös puheena olevan asian päättämiseen.

Asian aikaisemmat vaiheet:

Turun tilaliikelaitos julkaisi 25.10.2012 julkisten hankintojen ilmoituskanava Hilmassa tarjouspyynnön työkeskuksen purunpoistolaiteurakan hankinnasta. Hankintailmoituksessa olleen muotovirheen vuoksi hankinta keskeytettiin ja siitä julkaistiin uusi hankintailmoitus 13.11.2012. Kun oli ilmennyt, että 25.10.2012 julkaistun tarjouspyynnön liitteenä ollut laitekuvaus oli osittain vanhanaikainen ja epätarkoituksenmukainen, annettiin 13.11.2012 julkaistussa tarjouspyynnössä tarjoajille enemmän mahdollisuuksia tarjottavan laitteiston kokoonpanoon liittyen. Tarjouspyynnössä todetaan: ”Tarjouspyyntöaineiston suunnitelmat ovat ohjeellisia, tarjoaja voi tarjota laitteistoa omilla laitteillaan, tarjotun laitteiston tulee täyttää toiminnalliset tarpeet sekä esitetyt ehdottomat reunaehdot sekä viranomaisvaatimukset (Siikon Oy:n määrityksen 4.10.2012 mukainen atex-sertifointi). Tarjouksessa voi kuitenkin esittää vain yhden laitteiston.” Laitteistoa koskevista ATEX-määrityksistä ei ollut tarjouspyyntöasiakirjoissa muuta mainintaa kuin em. vaatimus ATEX-sertifioinnista. Koko kohteesta on laadittu myöhemmin ATEX-asiakirjat, mutta ne eivät olleet mukana tarjouspyynnön liitteinä olleissa asiakirjoissa.

Kilpailutuksen perusteella Tilaliikelaitoksen liikelaitosjohtaja päätti 20.11.2012 § 144 kohdalla, että hankinta tehdään halvimman tarjouksen tehneeltä tarjoajalta Eurotec Oy:ltä.

Kilpailun hävinnyt tarjoaja teki oikaisuvaatimuksen, jossa vetosi mm. siihen, että voittajaksi valitun yhtiön laitteistolla ei ole tarjouspyynnössä vaadittua ATEX-sertifiointia.

Myöhemmin ilmeni, että myöskään kilpailun hävinneellä yrityksellä ei ollut toimittaa vaaditun kaltaista asiakirjaa.

Tilaliikelaitoksen johtokunta päätti 9.1.2013 § 13 kohdalla hankintayksikön vireille panemana hankintaoikaisuna kumota liikelaitosjohtajan 20.11.2012 § 144 kohdalla tekemän päätöspöytäkirjan,hylätä tarjouskilpailussa saadut tarjoukset tarjouspyynnön vastaisina ja siirtyä hankinnassa neuvottelumenettelyyn tarjouksen jättäneiden tarjoajien kanssa sen selvittämiseksi, voivatko ne toimittaa Suomen lainsäädännön edellyttämän selvityksen siitä, että tarjotut laitteet täyttävät ATEX-direktiivin määräykset.

Neuvottelumenettely:

Suomen lainsäädäntö ja viranomaismääräykset eivät edellytä ulkopuolisen tekemää sertifiointia tarjouskilpailussa tarjotun kaltaisille laitteille, vaan muut, laitekokonaisuudesta riippuen määräytyvät selvitykset ovat riittäviä.

Neuvottelumenettelyyn osallistuvat Eurotec Oy ja Penope Oy ovat kumpikin toimittaneet hankintayksikölle selvityksen, jonka mukaan tarjoamansa laitteisto täyttää ATEX-direktiivin määräykset. Koska tarjottujen laitteistojen kokoonpano on erilainen, ovat toimitettavat selvitykset lain mukaan erilaisia. Kummankin tarjoajan toimittamat selvitykset on toimitettu kohteen ATEX-asiakirjat laatineelle konsultille tarkistettavaksi. Saadun selvityksen mukaan molemmista laitteistoista on toimitettu lainsäädännön ja viranomaisten edellyttämät asiakirjat.

Kumpikin tarjoaja on toimittanut neuvottelumenettelyssä edellytetyn selvityksen. Kumpikin tarjous täyttää 13.11.2012 julkaistun tarjouspyynnön muutkin edellytykset. Hankinnan valintaperuste on halvin hinta. Purunpoistolaitteistourakka tulisi näin ollen tilata halvemman tarjouksen antaneelta Eurotec Oy:ltä.

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että työkeskuksen (Pansiontie 56) purunpoistolaitteistourakka hankitaan halvimman tarjouksen antaneelta Eurotec Oy:ltä 85.400 euron hintaan (ALV=0 %).

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta myöhemmin tehtävällä sopimuksella, joka voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja hakemusosoituksen tiedoksi.

Lisäksi Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää oikeuttaa tilapalveluiden johtajan Martti Kuitusen allekirjoittamaan purunpoistolaiteurakasta tehtävän sopimuksen.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoEurotec Oy
aoPenope Oy
tpvKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut