Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta62119.12.20123

13883-2012 (011, 033)

Turun osallistuminen Opus-kehittämishankkeeseen rinnakkaishankkeena ja osarahoituksen hakeminen Tekesiltä

Tiivistelmä:

Kehto-kaupunkien suosituksesta Aalto-yliopisto on käynnistämässä Kuntien teknisen toimen palveluiden optimointi ja hallinta (Opus) -hanketta, jonka tuloksena tuotetaan kuntakentälle yhtenäinen oman tuotannon sekä ostopalvelujen käytön mahdollistava tuotteistamismalli. Kiinteistöliikelaitos ehdottaa, että Turku osallistuisi Opus-hankkeeseen Kuntien yhtenäinen ylläpidon tuotteistus ja kustannukset haltuun -rinnakkaishankkeella. Hankkeille haetaan avustusta Tekesiltä.

Kilajk § 621

Katu- ja viheralueet, Mari Helin 11.12.2012:

Kuntaliitto ja 18 suurimman kaupungin teknisistä palveluista ja infrastruktuurista vastaavat tahot muodostavat KEHTO-foorumin (Kehittämisen haltuunotto), jonka yhtenä tärkeänä tehtävänä on edesauttaa yhteisten kehityshankkeiden syntymistä ja palvelumarkkinoiden kehittymistä. Kehto-kaupunkien edustajien mukaan toimintatapoja, tuotteistamista ja hankintaa tulee kehittää kuntasektorilla yhtenäisesti siten, että sektorille voidaan synnyttää aidosti toimivat markkinat, jossa useammat keskenään kilpailevat yritykset voivat luoda uusia innovatiivisia tapoja tuottaa palveluita.

Aalto-yliopisto on yhdessä Kuntaliiton, Kehto-kaupunkien ja yksityisen tahon sidosryhmien kanssa käynnistämässä Kuntien teknisen toimen palveluiden optimointi ja hallinta (Opus) –hanketta. Hankkeelle on tarkoitus hakea rahoitusta Tekesiltä. Opus-tutkimushankkeessa tuotetaan innovatiiviseen tuotteistamiseen liittyvä yleinen toimintamalli sovitettuna kunta-alalle ja erityisesti tekniseen toimeen. Hankkeen tuloksena tuotetaan kuntakentälle yhtenäinen oman tuotannon sekä ostopalvelujen käytön mahdollistava tuotteistamismalli, jota voidaan soveltaa kunkin kunnan/kaupungin osalta tapauskohtaisesti. Opus-hankkeeseen liittyy rinnakkaishankkeiden kokonaisuus, joiden tuloksena syntyy yhtenäisiä käytännön palvelukuvauksia ja palvelumalleja.

Kiinteistöliikelaitos on selvittänyt mahdollisuutta osallistua Opus-hankkeeseen Kuntien yhtenäinen ylläpidon tuotteistus ja kustannukset haltuun -rinnakkaishankkeella. Hankkeen tavoitteena on luoda kuntien infraomaisuuden ylläpitoon yhtenäinen tuoterakenne ja käsitteistö sekä yhtenäinen ylläpidon kustannusseuranta, jotka ovat tällä hetkellä eri kunnissa erilaisia. Yhteiset ylläpidon tuoterakenteet mahdollistavat kunnille yhtenäiset urakka-asiakirjat, hankintojen vertailtavuuden ja yhtenäisen kustannusten vertailurakenteen. Yhtenäinen tuotteistaminen parantaisi ylläpitotehtävien vertailtavuutta ja tehostaisi tilaajatoimintoja.

Turun hankkeen lisäksi Opus-rinnakkaishankkeita ovat Porin, Espoon ja Kuntamaiseman hankkeet. Espoon hanke on kaksi-osainen ja synkronoituu Turun rinnakkaishankkeeseen. Espoon hankkeen ensimmäinen osa on Kuntien yhtenäisen ylläpidon tuotteiden käyttöönotto ja toinen osa Tuoteperusteista ylläpitoa tukevan toiminnanohjausjärjestelmän määrittely ja käyttöönotto.

Turun rinnakkaishankkeen työskentelyaika on kaksi vuotta (2013 – 2014) ja sen kustannusarvio on noin 210.000 euroa. Summa koostuu katu- ja viheralueiden ylläpidon henkilöstön oman työn osuudesta (arviolta 22 htkk,112.000 euroa henkilösivukuluineen), ostopalveluista (asiantuntijapalvelut 90.000 euroa) ja matka- ja majoituskustannuksista (8000 euroa). Opus-rinnakkaishankkeille on mahdollista hakea Tekesiltä avustusta, jonka suuruus on 35 %.

Turun rinnakkaishankkeen ostopalveluina tehtävät asiantuntijapalvelut voidaan hankkia suorahankintana. Hankintalain 27§:n kohdan 4 mukaan ”Hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos hankittava tavara valmistetaan vain tutkimusta, kokeilua, tuotekehitystä tai tieteellistä tarkoitusta varten eikä kyseessä ole massatuotanto tavaran valmistamisen taloudellisen kannattavuuden varmistamiseksi tai tutkimus- ja kehityskustannusten kattamiseksi.”

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää oikeuttaa Kiinteistöliikelaitoksen osallistumaan Opus-hankkeeseen ja hakemaan Turun rinnakkaishankkeelle (Kuntien yhtenäinen ylläpidon tuotteistus ja kustannukset haltuun) osarahoitusta Tekesiltä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, katu- ja viheralueet