Maankäyttösopimus (Luonnos 14.6.2012)

 

 

Turun kaupungin Kärsämäen kaupunginosaa koskevan 1.2.2012 päivätyn "Munttismäen" asemakaavan­muutosehdotuksen 37/2008 johdosta tekevät Turun kaupunki ja Kärsämäen kaupunginosan tontin Kärsä­mäki-24-34 (Kiinteistötunnus 853-84-24-34, ”Sopimusalue”) omistaja Kiinteistö Oy Kärsämäen Kartano seuraavaan sopimuksen:

 

 

1. Maankäyttösopimuksen tavoite

 

Tällä maankäyttösopimuksella sovitaan yhteisesti kaupungille aiheutuvien yhdyskuntarakenteen muutoskustannusten korvaamisesta ja kiinteistönomistajalta kaupungille luovutettavaksi tulevista katu- ja puistoalueista.

 

Sopijaosapuolet toteavat yhteisesti, että tämä maankäyttösopimus ei syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

 

2. Sopimuksen tekoaika

 

Maankäyttösopimusneuvottelut on käyty asemakaavamuutoksen sisällön tultua ratkaistuksi

 

3. Sopimuskorvaus yhdyskuntarakenteen muutoskustannuksista

 

Osapuolet sopivat, että kiinteistönomistaja korvaa kaupungille yhdyskuntarakenteen muutoskustannukset ja asemakaavan muuttamisesta saamansa hyödyn luovuttamalla kohdassa 4 yksilöidyt, 366.280 euron arvoiset, Sopimusalueelle sijoittuvat (18.314 m2 X 20 eur/m2) katu- ja puisto- sekä erityisalueet alueet kaupungille.

 

Osapuolet sopivat, ettei kiinteistönomistajalla tai kaupungilla ole muuta korvausvelvollisuutta asemakaavamuutoksen johdosta.

 

4. Katu-, puisto- ja erityisalueiden luovutus

 

Kiinteistönomistaja luovuttaa kaupungille Kärsämäen kaupunginosan tontista Kärsämäki -24-34 yhteensä noin n. 18.314 m2:n suuruiset määräalat. Määräalat on osoitettu tämän sopimuksen liitteenä olevassa kartassa M 198 / 13.6.2012.

 

Määräalojen yhteenlaskettu arvo on 366.280 € (15127 m2 x 20 €/m2 + 3187 m2 x 20 €/m2= 366.280 €). Määräalojen alueet on asemakaavaehdotuksessa "Munttismäki" 37/2008 osoitettu katu- ja puistoalueiksi.

 

Kaupunki saa määräalat omistukseensa ja hallintaansa tämän maankäyttösopimuksen tullessa voimaan. Kohdan 3 mukainen kiinteistönomistajan sopimuskorvaus katsotaan kokonaisuudessaan maksetuksi määräalojen omistusoikeuden siirtyessä Turun kaupungille.

 

Turun kaupunki on tutustunut määräaloihin ja niiden rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin. Turun kaupunki on verrannut ko. seikkoja määräaloja koskeviin asiakirjoihin, eikä sillä ole huomauttamista määräalojen osalta.

 

Turun kaupunki vastaa sille tulevan määräalalla mahdollisesti sijaitsevien putkistojen ja johtojen tarvittavista siirto- ja uusimiskustannuksista lukuun ottamatta länsipuolella sijaitsevan Leafin alueen viemäriputkea, jonka siirrosta vastaa käyttäjä.

 

Maanomistajalla on oikeus rakentaa puistoalueille kevyen liikenteen kulkuväylät ja siistiä puistoaluetta sen lisäksi mitä kohdassa 5 on sovittu.

 

5. Kunnallistekniikan rakentaminen ja kustannusvastuu sekä rakentamisaikataulu

 

Kaupungin tavoitteena on suunnitella ja rakentaa sopimusalueen kunnallistekniikan kustannuksellaan siten, että se pyritään saamaan kaikilta osin valmiiksi ja käyttöönotettavissa olevaksi vuoden 2014 aikana. Kaupunki pyrkii kuitenkin mahdollisuuksien mukaan nopeampaan rakentamisaikatauluun, mikäli sopimusalueen rakentaminen tai rakentamistarve sitä edellyttää ja edellytykset siihen kaupungin puolelta ovat olemassa.

 

Kunnallistekniikka sisältää mm. yleiset vesi- ja viemärijohdot sekä katujen rakennuksen.

 

Kaupunki vastaa kustannuksellaan Sopimusalueen katualueiden ja kunnallistekniikan ylläpidosta.

 

6. Rakentamisvelvoite

 

Osapuolet sopivat, että rakentaminen tulee aloittaa vähintään puolella Sopimusalueen tonteista viimeistään viiden (5) vuoden kuluessa siitä, kun kaupunki on rakentanut Sopimusalueen kunnallistekniikan edellä kohdassa sovitulla tavalla.

 

Loppuosalla Sopimusalueen tontteja rakentaminen tulee aloittaa viimeistään kymmenen (10) vuoden kuluessa siitä, kun kaupunki on rakentanut sopimusalueen kunnallistekniikan edellä kohdassa sovitulla tavalla.

 

Edellä sanotun asuinrakentamisvelvollisuuden täyttymistä arvioitaessa merkitystä ei ole sillä kuinka suuri osa asuinrakennusoikeudesta on kulloinkin käytetty tai tulee aloitetun rakentamisen johdosta käytetyksi.

 

7. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista tontille, kiinteistönomistaja sallii tämän korvauksetta.

 

8. Liittymismaksut

 

Kaupungilla on oikeus periä tontinomistajalta normaalit taksojen mukaiset kunnallisteknisten verkostojen liittymis- ja käyttömaksut kun alueelle toteutettavat rakennukset liitetään ko. verkostoihin.

Verkostojen liittymismaksut peritään liittymishetkellä voimassa olevan käyttötarkoituksen ja rakennusoikeuden mukaisesti.

 

9. Muuntamo

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen luovuttamaan Oy Turku Energia Ab:n käyttöön yleiseen sähkönjakeluun tarvittavat maan ja rakennustilojen käyttöoikeudet jakelumuuntamoita, kaapelikaappeja yms. laitteita ja johtoja varten. Muuntamon tarvitseman maan ja rakennustilojen käytöstä Oy Turku Energia Ab maksaa laskelmiensa mukaisen yhtenäisen korvauksen.

 

10. Pilaantunut maa-aines

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti todetaan, että Sopimusalueella ei ole ollut aiempaa teollista käyttöä, vaan alue on ollut metsäalueena. Osapuolten taholta ei ole tutkittu, onko Sopimusalueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli Sopimusalue tai sen osa on kuitenkin ympäristönsuojelulain 7 tai 8 §:n tarkoittamalla tavalla pilaantunut, Kiinteistönomistaja on velvollinen huolehtimaan alueen puhdistamisesta siten kuin ympäristönsuojelulain 75 §:ssä säädetään.

 

Mikäli Kiinteistönomistaja laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen Kiinteistönomistajan lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset Kiinteistönomistajalta

 

11. Edelleen luovutus

 

Jos kiinteistönomistaja luovuttaa maansa tai osan siitä kolmannelle, hän vastaa velvoitteiden suorittamisesta ja muista sopimusehdoista niin kauan, kunnes hän on toimittanut kaupungin kiinteistöliikelaitokselle tämän sopimuksen perään tehdyn merkinnän siitä, että saaja vastaa tämän sopimuksen mukaisten ehtojen ja velvoitteiden suorittamisesta.

 

12. Erimielisyydet

 

Mahdolliset ehtojen tulkinnasta ja korvauksista sekä sopimussakkoasioista johtuvat erimielisyydet ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

13. Sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan sopimusaluetta koskevan edellä mainitun asemakaavaehdotuksen saadessa lainvoiman. Kaupunki toimittaa lainvoimaiseksi tulosta selvityksen maanomistajalle.

 

Allekirjoitukset

 

Turussa [ ]. päivänä [ ]kuuta 2012

 

Tämän sopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sen ehdot täyttämään.

 

Turun kaupunki

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta

 

 

Kiinteistö Oy Kärsämäen Kartano

 

 

 

Kaupanvahvistajan todistus

 

Julkisena kaupanvahvistajana todistan, että luovuttajana oleva Kiinteistö Oy Kärsämäen Kartano, edustajanaan [ ] sekä luovutuksensaajana oleva Turun kaupunki, edustajaan [ ] ja [ ] ovat allekirjoittaneet tämän luovutuskirjan, ja että he ovat olleet yhtä aikaa läsnä luovutusta vahvistettaessa. Olen tarkistanut allekirjoittajien henkilöllisyyden ja todennut, että luovutuskirja on tehty maakaaren 2 luvun 1 §:ssä säädetyllä tavalla.

 

Paikka ja aika sama kuin edellä