Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta57028.11.20124

12818-2012 (641)

V kaupunginosan korttelin 4 asemakaavanmuutoksen "L-tehdas" 19/2009 edellyttämät maankäyttösopimukset (os. Laivurinkatu 5)

Tiivistelmä:

V kaupunginosan kortteliin 4 laaditaan asemakaavanmuutosta, jossa osa teollisuuskorttelista V-4 muutetaan asuin- ja liikerakennusten korttelialueeksi. Korttelin maanomistajien ja kaupungin välillä tehdään maankäyttösopimuksia, joilla maanomistajat sitoutuvat osallistumaan ase-makaavanmuutosalueella ja sen läheisyydessä toteutettaviin yhdyskuntarakennemuutoskustannuksiin.

Kilajk § 570

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 15.11.2012:

V kaupunginosan korttelin 4 omistajat ovat hakeneet asemakaavanmuutosta Aurajoen itärannalla sijaitsevan entisen teollisuuskorttelin V-4 muuttamiseksi asuin- ja liikerakennuskäyttötarkoitukseen. Asemakaavanmuutosalueella on mm. Wärtsilän koulutusrakennus, ns. L-tehdas ja valkoiseksi taloksi kutsuttu toimistorakennus.

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta hyväksyi 9.10.2012 § 419 ”L-tehdas” -nimisen asemakaavaehdotuksen 19/2009, joka on laadittu korttelin V-4 maanomistajien hakemuksen pohjalta.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Telakkarannassa ja sen läheisyydessä on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Asemakaavaehdotuksessa osoitetaan korttelissa V-4 sijaitsevat valkoisen talon, L-tehtaan ja Wärtsilän koulutusrakennukset suojeltaviksi. Kun rakennusten suojelu toteutetaan rakennussuojelulain sijaan asemakaavalla, tulee kaupunki korvausvelvolliseksi, mikäli suojelu aiheuttaa maanomistajalle vahinkoa tai haittaa, joka ei ole merkitykseltään vähäistä.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan maanomistajan asemakaavoituksesta saamaa hyötyä määritettäessä otetaan huomioon korvausta vähentävänä tekijänä asemakaavalla suojeltaviksi tulevat alueet ja rakennukset. Suojeluvähennysmenettelyllä kaupunki pyrkii edesauttamaan kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä.

Maankäyttösopimuskorvausta määritettäessä on Kiinteistöliikelaitos huomioinut kaavallista suojelua ja määrittänyt asunto- ja liikerakennusoikeuden arvoksi 400 euroa/k-m2. Kerrosneliömetrihinta vastaa kaupungin käyttämää hintaa asunto- ja liiketonttien osalta vastaavissa maankäyttösopimuksissa.

Edellä esitetyllä arvolla ja periaattein Kiinteistö Oy Turun Jungmanninkatu 2 omistaman alueen sopimuskorvaukseksi tulee 396.000 euroa, Turun Valkoinen talo Oy:n omistaman alueen sopimuskorvaukseksi 445.000 ja Wärtsilä Oyj Ab:n 800.000 euroa. Asemakaavanmuutoksen seurauksena muuttuu tonttien käyttötarkoitus teollisuustontista asuin- ja liikerakennustentontiksi ja Turun Valkoinen Talo Oy:n ja Kiinteistö Oy Turun Jungmanninkatu 2:n omistamilla alueilla rakennusoikeus kasvaa 2200 k-m2. Sopimuskorvausten lisäksi maanomistajat luovuttavat asemakaavanmuutosehdotuksen mukaiset katualueet kaupungin omistukseen korvauksetta.

Kiinteistö Oy Turun Jungmanninkatu 2:n ja Turun Valkoinen Talo Oy:n sopimuskorvaukset erääntyvät maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua siitä kun tonteille aloitetaan uudisrakentaminen. Korvauksille lasketaan 3 % vuotuista korkoa asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Wärtsilä Oyj Ab:n sopimuskorvaus erääntyy maksettavaksi kolmen vuoden kuluttua asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta. Korvaukselle lasketaan 3 % vuotuista korkoa asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Kiinteistönomistajat ovat ilmoittaneet omalta osaltaan hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa liitteenä olevat maankäyttösopimukset.

Liite 1Maankäyttösopimus Turun Valkoinen Talo Oy

Liite 2Maankäyttösopimus, Wärtsilä Oyj Abp

Liite 3Maankäyttösopimus, Kiinteistö Oy Turun Jungmanninkatu 2

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa liitteenä olevat V kaupunginosan korttelia 4 koskevat maankäyttösopimukset.

 

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Turun Jungmanninkatu 2
aoTurun Valkoinen Talo Oy
aoWärtsilä Oyj Abp
tiedLehto Satu


Liitteet:

Kilajk § 570
Liite 1:Maankäyttösopimus, Turun Valkoinen Talo Oy
Liite 2:Maankäyttösopimus, Wärtsilä Oyj Abp
Liite 3:Maankäyttösopimus, Kinteistö Oy Turun Jungmanninkatu 2