Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta57128.11.20125

12637-2012 (641)

Ruohonpään kaupunginosan Suikkilan kartanon asemakaavaehdotuksen 36/2006 edellyttämä maankäyttösopimus (os. Satakunnantie 144)

Tiivistelmä:

Ruohonpään kaupunginosaan Suikkilan kartanon alueelle on laadittu asemakaavanmuutosehdotus, jossa alueelle osoitetaan asuinkerrostalojen kortteleita. Asemakaavanmuutoksen johdosta tehdään Pahaniemen kylän tilan Gränsbacka 1:11 omistajan NCC Rakennus Oy:n ja kaupungin välillä maankäyttösopimus. Maankäyttösopimuksella maanomistaja sitoutuu osallistumaan asemakaavanmuutoksen seurauksena alueella toteutettaviin yhdyskuntarakennekustannuksiin.

Kilajk § 571

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 13.11.2012:

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta hyväksyi 14.2.2012 § 49 ”Suikkilan kartanon” asemakaavaehdotuksen 36/2006 esitettäväksi kaupunginhallitukselle. Asemakaavanmuutosehdotuksessa osoitetaan Suikkilan kartanon läheisyyteen asuinkerrostalojen kortteleita ja Pryssinkatu, Pryssinkuja sekä Gränbackankuja nimiset katualueet.

Asemakaavanmuutos pohjautuu kaupungin 30.11.2005 YH Länsi-Suomi Oy:lle ja NCC Rakennus Oy:lle myöntämään suunnitteluvaraukseen ja NCC Rakennus Oy:n tekemään asemakaavanmuutosanomukseen. NCC Rakennus Oy omistaa Suikkilan kartanon alueella Pahaniemen kylän Gränsbacka 1:11 tilan.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Pahaniemen kylän Gränsbacka 1:11 tilan osalle tulee asemakaavanmuutoksen johdosta sellaista taloudellista hyötyä, joka edellyttää maankäyttösopimuksen laatimista NCC Rakennus Oy:n ja kaupungin välillä.

Maankäyttösopimuskorvaukseksi Kiinteistöliikelaitos on määrittänyt 175.617 euroa, joka vastaa kaupungin käyttämään korvaustasoa vastaavissa maankäyttösopimuksissa. Sopimuskorvausta määritettäessä on kerrostalorakennusoikeuden arvona käytetty 163 euroa/k-m2 joka on asuntorahaston hyväksymä hinta Ruohonpään alueelle vuodeksi 2012. Sopimuskorvaus erääntyy maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä kun tontilla Ruohonpää-67-1 aloitetaan uudisrakentaminen. Korvaukselle lasketaan 3 % vuotuista korkoa asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Asemakaavaehdotuksessa on NCC Rakennus Oy:n omistamia alueita osoitettu myös puisto- ja katualueiksi yhteensä 4949 m2. Koska Suikkilan kartanon asemakaavaehdotus 36/2006 ei ole ensimmäinen alueelle laadittava asemakaava, on kaupunki velvollinen maksamaan maanomistajalle korvauksen katu- ja puistoalueista.

Kaupunki omistaa Suikkilan kartanon alueella Pahaniemen kylän Ylistalo 1:127 tilan, josta on asemakaavassa osoitettu alueita kuuluvaksi tonttiin Ruohonpää-67-1. Muun osan tontista Ruohonpää-67-1 omistaa NCC Rakennus Oy.

Maankäyttösopimusneuvotteluissa Kiinteistöliikelaitos ehdotti, että maankäyttösopimukseen sisällytetään katu- ja puistoalueiden ja Ruohonpää-67-1 tontinosan maanvaihdot, koska kaupunki on velvoitettu hankkimaan katu- ja puistoalueet omistukseensa ja NCC Rakennus Oy:llä on oikeus lunastaa arvokkaimman tontinosan omistajana kaupungin omistama osa tontista Ruohonpää-67-1. NCC Rakennus Oy hyväksyi Kiinteistöliikelaitoksen tekemän ehdotuksen ja aluevaihto on sisällytetty maankäyttösopimukseen. Aluevaihdossa tontinosan arvona käytetään 163 €/k-m2 ja katu- ja puistoalueiden arvona 5 euroa/m2.

Koska asemakaavanmuutos pohjautuu NCC Rakennus Oy:lle aikanaan myönnettyyn suunnitteluvaraukseen, on maankäyttösopimukseen lisätty asuinkerrostalotonttien Ruohonpää-70-1, 2 ja 3 osto-optio. NCC Rakennus Oy:n tulee ostaa tontit viiden vuoden kuluessa asemakaavan lainvoimaiseksi tulemisesta. Kauppahinta käytetään ostovuoden asuntorahaston hyväksymää asuinkerrostalojen kerrosneliömetrihintaa korottamalla sitä 15 %.

Kiinteistönomistaja on ilmoittanut omalta osaltaan hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa liitteenä olevan maankäyttösopimuksen

Liite 1Maankäyttösopimus

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa liitteenä olevan ”Suikkilan kartanon” asemakaavaehdotuksen 36/2006 aluetta koskevan maankäyttösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoNCC Rakennus Oy
tiedLehto Satu


Liitteet:

Kilajk § 571
Liite 1:Maankäyttösopimus