Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta49731.10.20129

4878-2010 (641, 021)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle nk. Sokan varikon myyntipäätöksestä tehdyn valituksen johdosta

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti kokouksessaan 5.9.2012 § 399 hylätä Pauli Kossilan oikaisuvaatimuksen kiinteistöä 853-81-1-10 osoite Murtomaantie 1 koskevasta myyntipäätöksestä. Kossila on tehnyt päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle osoitetun valituksen, jonka johdosta hallinto-oikeus pyytää asiasta johtokunnan lausuntoa. Johtokunnalle esitetään, että valitus tulisi perusteettomana hylätä.

Kilajk § 497

Hallintojohtaja Jari Lehmussaari 23.10.2012:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 19.6.2012 § 341 myydä osoitteessa Murtomaantie 1 sijaitsevan kiinteistön, nk. Sokan varikko, kiinteistötunnus 853-81-1-10, Lemminkäinen Talo Oy:lle perustettavien yhtiöiden lukuun. Pauli Kossila teki päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 5.9.2012 § 399 hylätä perusteettomana. Kossila on edelleen tehnyt oikaisuvaatimusta koskevasta johtokunnan päätöksestä valituksen Turun hallinto-oikeudelle, joka pyytää asiassa johtokunnan lausuntoa.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat ja esittää valituksen johdosta lausuntonaan seuraavaa.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan aiemmin käsittelemässä oikaisuvaatimuksessa esitettiin oikaisuvaatimuksen perusteiksi, että

- Kiinteistöliikelaitos on päätöksellään syyllistynyt EU lainsäädännön vastaisen subventiokiellon rikkomiseen vaikka Turun hallinto-oikeus on jo kertaalleen kumonnut vastaavan päätöksen

- Kiinteistöliikelaitos on menetellyt kyseisessä asiassa hyvän hallintotavan ja siten oman johtosääntönsä vastaisesti

- Kiinteistöliikelaitos on toiminut asiassa kaupungin etujen vastaisesti

- kyseinen päätös on syntynyt väärässä järjestyksessä virheellisen ja harhaanjohtavan esittelyn perusteella

- Kiinteistöliikelaitos ei ole noudattanut yhdenvertaisuusperiaatetta myydessään yllättäen ja kaikessa hiljaisuudessa kohdetta neuvottelumenettelyn avulla

- Kiinteistöliikelaitos ei ole tiedottanut myynnistä vuokralaisille, eikä tarjonnut kohdetta vuokralaisilleen ostettavaksi ja että tämä heikentää kaupungin luotettavuutta vuokranantajana

- kiinteistön kaikki tilat on vuokrattu ja että vuokralaisina on useita Turkulaisia yhdistyksiä, jotka menettäisivät tilansa

- tilojen vuokratuotto on rakennuksesta määrättyyn myyntihintaan nähden erittäin korkea, eli kauppa on taloudellisesti kaupungille kannattamaton ja että

- Kiinteistöliikelaitos on aiheuttanut Turun kaupungille todennäköisesti miljoonaluokan tappiot myydessään kohteen alihintaan.

Turun hallinto-oikeudelle jätetyssä valituksessa on uudistettu Kossilan aiemmin oikaisuvaatimuksen yhteydessä esittämät väitteet sekä esitetty laajemmin muutoksenhakijan oma näkemys kauppahinnan määrittelystä. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on oikaisuvaatimuksen käsittelyn yhteydessä vastannut yksityiskohtaisesti kaikkiin nyt valituskirjelmässä esitettyihin väitteisiin eikä valituskirjelmässä ole esitetty muita perusteita valituksen tueksi. Lisäksi valituksessa on vaadittu kohteelle toimenpidekieltoa.

Kiinteistön kauppahintaa koskevien väitteiden osalta Kiinteistöliikelaitos viittaa edelleen EU-komission tiedonantoon ”Julkisten viranomaisten tekemiin maa-alueita ja rakennuksia koskeviin kauppoihin sisältyvistä tuista, EYVL C 209, 10.7.1997” menettelytapaohjeisiin, joiden mukaan ilman tarjouskilpailua tapahtuva myynti, jolle ei aseteta ehtoja, edellyttää riippumattoman asiantuntijan (yksi tai useampi) arvion vähimmäisostohinnasta, liikkumavara 5 %, jos arvioijan ilmoittamaa hintaa ei saada.

Valituksenalaisessa asiassa Kiinteistöliikelaitos on menetellyt täysin ohjeiden mukaisesti hankkimalla etukäteen kahden riippumattoman arviolausujan hinta-arvion kohteen markkina-arvosta ja kummankin arvion toisena laatijana on ollut auktorisoitu kiinteistöarvioija AKA ja kauppahinta on ollut arviolausuntojen yläpäästä. Valituskirjelmässä esitetyt hinta-arviot perustunevat muutoksenhakijan henkilökohtaiseen näkemykseen kohteen markkina-arvosta eikä muuta perustetta ole esitetty.

Edellä lausutun johdosta Kiinteistöliikelaitos uudistaa asiassa aiemmin oikaisuvaatimuksen yhteydessä annetut perustelut lausuntonaan valituksesta ja katsoo, ettei päätös ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, mennyt Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan toimivaltaa ulommaksi tai olisi muutoinkaan lainvastainen, minkä johdosta valitus tulisi perusteettomana hylätä. Toimenpidekieltoa koskevan vaatimuksen osalta Kiinteistöliikelaitos toteaa, että kohteelle on myönnetty lainvoimainen poikkeamislupa, joten valitus on tältäkin osin perusteeton.

Lisätietoja antaa tarvittaessa Kiinteistöliikelaitoksen hallintojohtaja Jari lehmussaari, puh. 050 547 0442, email jari.lehmussaari@turku.fi, PL 355, 20101 Turku. Asiaan liittyvät päätökset pyydetään toimittamaan myös sähköisessä muodossa Kiinteistöliikelaitokselle osoitteeseen kiinteistöliikelaitos@turku.fi.

Oheismateriaali 1Valitus

Oheismateriaali 2Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 5.9.2012 § 399

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus