Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta47917.10.20121

7208-2012 (631)

Liikennevalojen käyttö- ja valvontajärjestelmä

Tiivistelmä: -

Kilajk § 479

Katu- ja viheralueet, Heidi Jokinen 8.10.2012:

Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskus on kilpailuttanut Turun kiinteistöliikelaitoksen toimeksiannosta liikennevalojen käyttö- ja valvontajärjestelmän.

Hankintailmoitus julkaistiin HILMA-ilmoituskanavassa 19.6.2012 julkaistavaksi EU:n virallisen lehden (EUVL) täydennysosassa (S-osa) sekä Tenders Electronic Daily (TED) -tietokannassa EU:n laajuisesti.Samanaikaisesti tarjouspyyntö oli saatavana Turun kaupungin www-sivuilla.

Tarjouspyyntöä koskevat kysymykset pyydettiin toimittamaan hankintayksikölle 1.8.2012 klo 11:00 mennessä. Esitetyistä kysymyksistä ja niihin annetuista vastauksista laadittiin yhteenveto, joka julkaistiin Turun kaupungin internet-sivuilla osoitteessa www.turku.fi/tarjouspyynnot9.8.2012. Samassa yhteydessä ilmoitettiin tarkentavista muutoksista tarjouspyyntöön.

Annettuun määräaikaan, 27.8.2012 klo 11:00, mennessä saapui tarjous seuraavilta kolmelta(3) tarjoajalta:

Peek Traffic Finland Oy

Siemens Osakeyhtiö

Swarco Finland Oy

Tarjoukset arvioitiin kolmessa vaiheessa:

1) tarjoajien kelpoisuus

2) tarjouspyynnön mukaisuus

3) tarjousten hintavertailu

Tarjoajien kelpoisuus

Kaikki tarjoajat täyttävät tarjouspyynnössä asetetut kelpoisuusehdot.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuus

Julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) 46.1 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun periaate edellyttää, että tarjouksia arvioidaan lähtökohtaisesti sellaisina kuin ne on toimitettu hankintayksikölle tarjousten jättämiselle asetettuun määräaikaan mennessä. Tarjoaja kantaa osaltaan vastuun tarjouksen sisällöstä.

Hankintalain 46 §:ssä säädetään tarjoajan velvollisuudesta osoittaa tarjouksen olevan tarjouspyynnön mukainen. Hankintalain 46.1 §:ssä on vahvistettu tarjoajan näyttövelvollisuus siitä, että tarjottu palvelu on tarjouspyynnön mukainen. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu tarjoajien tasapuolisen kohtelun vaatimuksen sekä yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden edellyttävän tarjousten olevan tarjouspyynnön mukaisia. Hankintayksikön tulee siten hylätä sellaiset tarjoukset, jotka eivät vastaa tarjouspyynnön vaatimuksia. Tarjouksen hylkäämistä tulee arvioida nimenomaan tarjoajien tasapuolisen kohtelun näkökulmasta.

Tarjouspyynnön ehdottomana vaatimuksena on, että järjestelmän käytön on oltava mahdollinen nykyaikaisessa käyttöympäristössä Web-selainpohjaisena ratkaisuna.

Tarjottavia järjestelmiä ja niiden ominaisuuksia arvioidaan sellaisina, kuin ne ovat tarjousten jättöhetkellä. Siemens Osakeyhtiön tarjoama järjestelmä ei ole web-selainpohjainen, vaikka he ovat pyydetyssä täsmennyksessä todenneet, että ohjelmiston käyttöliittymä voidaan toteuttaa hankinnan aikana selainpohjaisena. Silti muutosta ei ole mainittu eikä aikataulutettu tarjoukseen kuuluvassa projektisuunnitelmassa.

Web-selainpohjaiseen ratkaisuun kuuluu myös, että ohjelmistoa voidaan käyttää selaimella verkon yli mistä tahansa työasemasta. Siemens Osakeyhtiön tarjouksessa uusien risteysten tietojen syöttö järjestelmään samoin kuin itse järjestelmän käyttöoikeuksien hallinta tehdään vain keskusyksikön yhteyteen asennettavalta hallintatietokoneelta käsin. Vaihtoehtoisesti tämä toiminto voidaan asentaa johonkin toiseen työasemaan. Hallintatietokoneeseen on mahdollista ottaa etäyhteys halutulta verkkoon liitetyltä tietokoneelta.

Tarjouspyynnön ehdottomana vaatimuksena on, että järjestelmän tulee mahdollistaa ohjauskojeiden liittäminen järjestelmään avointa (esim. TCP/IP, STCIP) protokollaa ja nopeaa (esim. xDSL, 3G) tiedonsiirtotekniikkaa hyödyntäen. Tiedonsiirrossa tulee käyttää Turun kaupungin nykyistä yhdyskaapeliverkkoa (puhelinkaapelipari, kupari poikkipinta 0,6 – 0,8, pieni osa myös kuituverkkoa) IP-verkkoa.

Siemens Osakeyhtiön tarjouksessa tiedonsiirtoon tarvitaan kolmea (3) eri protokollaa. Sarjaliikennemuotoinen BEFA15 tiedonsiirtoprotokolla ei ole avoin tiedonsiirtoprotokolla.

Tarjouspyynnössä mainittiin, että tarjous ei saa olla ehdollinen. Ehdottomana vaatimuksena on, että järjestelmän tulee toimia synkronoidusti siten, että vihreät aallot ja etuisuusreitit toimivat (reitillä eri valmistajien ohjauskojeita kuten, ITC-2, ML, MS, C800V, EC-1. Siemen Osakeyhtiön tarjouksessa vaatimus täyttyy Cen Trafic –järjestelmään kytkettyjen risteyskojeiden osalta, mikäli Cen Trafic –järjestelmä tukee avointa OCPI tiedonsiirtoa.

Edellä olevien seikkojen perusteella Siemens Osakeyhtiön tarjous ei ole tarjouspyynnön mukainen ja se tulisi hylätä tarjouspyyntöä vastaamattomana.

Peek Traffic Finland Oy:n ja Swarco Finland Oy:n tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia.

Tarjousten vertailu

 Tarjousten vertailuun otetaan mukaan vain tarjouspyynnön mukaiset tarjoukset.

Tarjouksista valitaan hinnaltaan halvin. Vertailuhintaan lasketaan mukaan ohjelmistot ja niiden käyttö sisältäen tuen ja ylläpidon sopimuskaudelle (48 kk) sekä ohjelmisto risteyskojeet siten, että olemassa oleva Peek Cen Trafic ohjelma ja risteyskojeet voidaan hyödyntää hintavertailussa. Mikäli Peek Cen Trafic ohjelmistoa ei korvata ja tarjottava ohjelmisto pystyy käyttämään nykyiset risteyskojeet, ei niitä uusita, eikä niitä lasketa vertailuhintaan. Mikäli tarjottu ohjelmisto ei pysty käyttämään nykyisiä risteyskojeita, lasketaan korvaavat risteyskojeet vertailuhintaan. Lisäksi vertailuhintaan lasketaan yksittäisen risteyskojeen hinta kerrottuna arvioidulla laajennuksella (80 kpl).

Tarjousten hintalomakkeen mukaiset kertakustannushinnat on esitetty seuraavassa taulukossa ja kertakustannushintojen erittely oheisessa liitteessä:

TarjoajaKertakustannus (alv 0)/€
Swarco Finland Oy532 655
Peek Traffic Finland Oy550 264

Halvimman tarjouksen jätti Swarco Finland Oy.

Oheismateriaali 1Tarjousten hintavertailu

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää edellä esitetyn perusteella, että

-       Simens Osakeyhtiön tarjous tulee hylätä tarjouspyyntöä vastaamattomana.

-       liikennevalojen käyttö- ja valvontajärjestelmä hankitaan Swarco Finland Oy:ltä kertakustannushintaan 532 655 euroa (alv 0%). Järjestelmä otetaan käyttöön vaiheistettuna seuraavasti (tavoite):

1.    ruutukaava-alue vuoden 2013 aikana

2.    aurajoen eteläpuoli vuoden 2013-14 aikana

3.    aurajoen pohjoispuoli vuoden 2014 aikana

Aikataulu riippuu laajakaistan levittämisestä. Tässä esitetty aikataulu on alustava ja tarkennetaan sopimuksen teon yhteydessä.

Muut ehdot tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisesti.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 21 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Samalla johtokunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti ja että tämä päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoPeek Traffic Finland Oy
aoSiemens Osakeyhtiö
aoSwarco Finland Oy
tpvKiinteistöliikelaitos, katu- ja viheralueet