Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta41205.09.20121

4333-2012 (016, 041)

Kiinteistöliikelaitoksen lisäselvitys talousarviossa 2012 pysymiseksi

Tiivistelmä: -

Kilajk § 412

Kiinteistöliikelaitos, Tapio Siirto ja Timo Sankari 04.09.2012:

Kaupunginhallitus (Kh § 261) edellytti Kiinteistöliikelaitosta laatimaan toiminta- ja taloussuunnitelman talousarviopoikkeamien kaventamiseksi siten, että suunnitelman toimenpiteet johtavat pysyviin vaikutuksiin myös talousarviovuodelle 2013. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta lähetti 14.6.2012 (Kilajk § 316) selvityksen kaupunginhallitukselle.

Kiinteistöliikelaitoksen suurimmat menoerät ovat palvelujen hankinnat (noin 71 % menoista) ja henkilöstökulut (noin 19 % menoista). Palvelujen hankinnat perustuvat suurelta osin jo tehtyihin sopimuksiin. Kaupungin omistamien tuottajayhtiöiden kanssa solmittujen ylläpitosopimusten osuus menoista on noin 37 %. Vuoden 2012 ylläpitosopimukset (alv 0 %) ovat:

Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, katualueiden ylläpito, 9.182.744 euroa

Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, viheralueiden ylläpito, 5.607.622 euroa

Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy, kiinteistönhoito, 646.293 euroa

Turun Seudun Rakennustekniikka Oy, rakennusten kunnossapito, 1.300.000 euroa

Turun Seudun Kuntatekniikka Oy:n ylläpitosopimusten vuosittaiset sopimussummat tarkastettiin puitesopimuksen mukaisissa sopimusneuvotteluissa. Vuoden 2011 sopimussummia korjattiin mm. indeksikorotuksella sekä sisältömuutosten vaikutuksilla. Ylläpitourakasta on poistunut mm. ulkoliikuntapaikkojen hoito (siirtynyt Liikuntapalvelukeskuksen maksettavaksi), urakoitsijalta Kiinteistöliikelaitokselle siirtyneet sähkö- ja vesilaskut sekä Kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 keskustan tehostettu hoito. Rakentamisen myötä kasvanut hoidettavien katu- ja viheralueiden määrä huomioitiin sopimussummassa. Osa sopimusten sisältämistä tehtävistä on muutettu erikseen laskutettavaksi lisätyöksi. Samassa yhteydessä tehtiin vähäisiä hoitotason laatumuutoksia viheralueiden osalta. Sopimussummat ovat molempien osapuolten tarkastamia ja hyväksymiä.

Vuoden 2012 rakentamisen sopimukset (alv 0 %) ovat:

Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, katualueiden rakentaminen, 8.000.000 euroa

Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, viheralueiden rakentaminen, 3.200.000 euroa

Katu- ja viheralueiden rakentamisen osalta Turun Seudun Kuntatekniikka Oy:ltä on tilattu urakoita noin 16.350.000 euron edestä. Summa sisältää myös kuluneiden asfalttipintojen uusimisen noin 3 milj. euroa, joka puitesopimuksen mukaisesti tilataan Turun Seudun Kuntatekniikka Oy:n kautta. Tilauskanta ylittää puitesopimuksessa esitetyt vuosittaiset rakentamiskiintiöt.

Kiinteistöliikelaitoksen suurimmat tuloerät ovat:

- Palvelumaksu (Kh)

- Maanvuokrat

- Maankäyttösopimuskorvaukset

- Rakennusten vuokrat

- Pysäköintimaksut

- Pysäköintivirhemaksut

- Myyntivoitot

Tulojen osalta noin 77 % on luonteeltaan sellaisia, että Kiinteistöliikelaitos ei voi juurikaan vaikuttaa niiden määrään.

Asunto- ja maankäyttöohjelman mukaan merkittävin kiinteistöjen myyntitulo on asuntotonttien osuus, joka on suuruudeltaan noin 7-8 milj. euroa. Muiden tonttien myynneillä lisättynä kokonaismyynti asettuu noin 13-14 milj. euroon.

Kiinteistöjen myyntien osalta on edelleen hyvin vaikea ennustaa mitään varmaa. Toteutuneita kiinteistökauppoja sekä kauppoja, joista on jo päätös/myyntiesitys tehty, on kertynyt yhteensä 9,5 milj. euroa. Tässä täytyy kuitenkin ottaa huomioon se, että osasta päätöksiä on valitettu.

Toteutuneiden kiinteistökauppojen lisäksi Kiinteistöliikelaitoksella on eri vaiheessa olevia myyntineuvotteluja 5,5 milj. euron arvosta. Taloustilanteen epävarmuus on jo käydyissä neuvotteluissa hillinnyt joidenkin toimijoiden investointihaluja/-kykyjä rahoituslaitosten korottaessa koko ajan marginaalejaan, joten kaikkia nyt neuvottelun alla olevia kauppoja ei todennäköisesti saada päätökseen ainakaan tämän vuoden aikana.

Kiinteistöliikelaitoksen henkilökunta tulee tekemään parhaansa haastavista talousnäkymistä huolimatta.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta merkitsee Kiinteistöliikelaitoksen tekemän selvityksen tiedokseen ja lähettää sen kaupunginjohtajalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus