Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta39322.08.20124

4333-2012 (016, 041)

Kiinteistöliikelaitoksen lisäselvitys talousarviossa 2012 pysymiseksi

Tiivistelmä: -

Kilajk § 393

Hallintopalvelut/talous, Timo Sankari 21.8.2012:

Kaupunginhallitus (Kh § 261) edellytti Kiinteistöliikelaitosta laatimaan toiminta- ja taloussuunnitelman talousarviopoikkeamien kaventamiseksi siten, että suunnitelman toimenpiteet johtavat pysyviin vaikutuksiin myös talousarviovuodelle 2013. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta lähetti 14.6.2012 (Kilajk 13.6.2012 § 316) selvityksen kaupunginhallitukselle.

Kiinteistöliikelaitoksen suurimmat menoerät ovat palvelujen hankinnat (noin 71 % menoista) ja henkilöstökulut (noin 19 % menoista). Palvelujen hankinnat perustuvat suurelta osin jo tehtyihin sopimuksiin. Kaupungin omistamien tuottajayhtiöiden kanssa solmittujen ylläpitosopimusten osuus menoista on noin 39 % ja ne ovat luonteeltaan sidottuja. Sopimukset ovat:

Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, katualueiden ylläpito, 11.685.000 euroa, Turun Seudun Kuntatekniikka Oy, viheralueiden ylläpito, 7.629.690 euroa, Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy, kiinteistönhoito, 794.940,09 euroa, Turun Seudun Rakennustekniikka Oy, rakennusten kunnossapito, 1.300.000 euroa

Taloudellisesti merkittävimmät ovat Turun Seudun Kuntatekniikka Oy:n kanssa solmitut katu- ja viheralueiden ylläpitosopimukset. Sopimussummat ja tilatut suoritteet on määritelty vuodelle 2012 ja sopimusta ei voi avata tämän vuoden osalta. Turun Seudun Kuntatekniikka Oy on budjetoinut ja resurssoinut toimintansa sovittujen summien mukaisesti.

Kiinteistöliikelaitoksen suurimmat tuloerät ovat:

- Palvelumaksu (Kh)

- Maanvuokrat

- Maankäyttösopimuskorvaukset

- Rakennusten vuokrat

- Pysäköintimaksut

- Pysäköintivirhemaksut

- Myyntivoitot

Tulojen osalta noin 77 % on luonteeltaan sellaisia, että Kiinteistöliikelaitos ei voi juurikaan vaikuttaa niiden määrään.

Asunto- ja maankäyttöohjelman mukaan merkittävin kiinteistöjen myyntitulo on asuntotonttien osuus, joka on suuruudeltaan noin 7-8 milj. euroa. Muiden tonttien myynneillä lisättynä kokonaismyynti asettuu noin 13-14 milj. euroon.

Kiinteistöjen myyntien osalta on edelleen hyvin vaikea ennustaa mitään varmaa. Toteutuneita kiinteistökauppoja sekä kauppoja, joista on jo päätös/myyntiesitys tehty, on kertynyt yhteensä 9,5 milj. euroa. Tässä täytyy kuitenkin ottaa huomioon se, että osasta päätöksiä on valitettu.

Toteutuneiden kiinteistökauppojen lisäksi Kiinteistöliikelaitoksella on eri vaiheessa olevia myyntineuvotteluja 5,5 milj. euron arvosta. Taloustilanteen epävarmuus on jo käydyissä neuvotteluissa hillinnyt joidenkin toimijoiden investointihaluja/-kykyjä rahoituslaitosten korottaessa koko ajan marginaalejaan, joten kaikkia nyt neuvottelun alla olevia kauppoja ei todennäköisesti saada päätökseen ainakaan tämän vuoden aikana.

Kiinteistöliikelaitoksen henkilökunta tulee tekemään parhaansa haastavista talousnäkymistä huolimatta.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta merkitsee Kiinteistöliikelaitoksen tekemän selvityksen tiedokseen ja päätös asiassa tehdään erikseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvRandell Aleksi