Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta39022.08.20121

8061-2012 (024)

Tapio Louhen vahingonkorvausvaatimus

Tiivistelmä: -

Kilajk § 390

Hallintopalvelut, Eeva Erkamo-Aalto 21.8.2012: 

Tapio Louhi on esittänyt 27.6.2012 Yliopistonkadulla (kävelykatu) tapahtuneen vahingon johdosta korvausvaatimuksen. Louhi ajoi polkupyörällään kävelykadulla kaivonkannen vieressä olevaan kuoppaan (kaksi reunakiveä oli lähtenyt irti) ja hänen pyöränsä rengas meni rikki. Louhi on vaatinut, että renkaan korjaamiseen liittyvät kulut, 60 euroa, korvataan.

Kaupungilla on ollut tapahtuma-aikaan vastuuvakuutus If Vahinkovakuutus Oy:ssä. Asiassa on tehty vastuuvahinkoilmoitus. Vakuutusyhtiö antoi 19.7.2012 päätöksensä, jossa se totesi, että kaupunki ei ole korvausvelvollinen asiassa. Asiaa on perusteltu muun muassa yleisellä tieliikennelain 3 §:n huolellisuusvelvoitteella sekä sillä faktalla, ettei samasta kohdasta ole tullut kaupungille muita ilmoituksia.

Louhi ilmoitti tyytymättömyytensä vakuutusyhtiön päätökseen ja haki muutosta siihen, mutta uudella päätöksellään 16.8.2012 vakuutusyhtiö on todennut, ettei uudelleenkäsittelypyynnössä ole mitään sellaista uutta tietoa, joka aiheuttaisi muutoksen aiempaan korvauspäätökseen.  

Tieliikennelain 3 §:n mukaan tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Tämä velvollisuus on korostunut kävelykadulla, jossa polkupyöräilijältä edellytetään erityistä huolellisuutta. Lisäksi kulkuneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla tieliikennelain 23 §:n mukaisesti (tilannenopeus). Louhi on kirjoittanut korvausvaatimuksessaan, että on ajanut ”aamulla hyvän sään vallitessa rauhallista vauhtia kävelykadulla olevaan pyöräparkkiin”. On perusteltua olettaa, että Louhen olisi tullut saada polkupyöränsä pysäytettyä, sillä olosuhteet ovat olleet sellaiset, että puuttuva reunakivi olisi ollut mahdollista havaita jo matkan päästä.

Turun kaupunki ei ole laiminlyönyt kunnossapitovelvoitettaan, sillä se on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin vahingosta kuultuaan ja kaivonkannen ympärys on sittemmin korjattu.

Edellä olevaan viitaten esitän, että Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Tapio Louhen vahingonkorvausvaatimus hylätään perusteettomana.

Oheismateriaali 1Tapio Louhen korvausvaatimus

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Tapio Louhen vahingonkorvausvaatimus hylätään perusteettomana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLouhi Tapio