Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta38622.08.20123

13750-2010 (613, 627)

155 (Harjattula) kaupunginosan asemakaavaehdotus 35/2010 "Harjattula"

Tiivistelmä: -

Kilajk § 386

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 14.8.2012:

Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on pyytänyt kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavaehdotusta ”Harjattula” (35/2010) Harjattulan kaupunginosaan.

Kiinteistöliikelaitoksenjohtokunta antoi 28.9.2011 § 426 lausunnon Harjattulan asemakaavanluonnoksesta, jonka pääkohtina oli asemakaavatyypin vaihtaminen ranta-asemakaavaksi ja asemakaava-alueen rajaaminen käsittämään vain loma-asuntomessualueen. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan antamasta lausunnosta huolimatta päätettiin alueelle laatia asemakaava ja alue on säilytetty lähes entisellään.

Kun kaavatyyppinä säilyy asemakaava, tulee kaupungille toissijainen velvollisuus toteuttaa alueen kunnallistekniikka vaikka asemakaavamääräyksiin otetaan maankäyttö- ja rakennuslain 91 §:n mukainen määräys maanomistajien kunnallistekniikan toteuttamisvelvollisuudesta. Kaupungille siirtyy kunnallistekniikan toteuttamisvelvollisuus, jos maanomistajat laiminlyövät velvollisuutensa. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään alueen maanomistajien kanssa maankäyttösopimuksia, joihin sisältyvillä vakuuksilla varmistetaan se, että alueen kunnallistekniikka tulee toteutumaan maanomistajien kustannuksella. Kiinteistöliikelaitos on käynyt alustavia neuvotteluja alueen maanomistajien kanssa, mutta yksityiskohtaiset maankäyttösopimusneuvottelut on mahdollista aloittaa vasta kun asemakaavaehdotus on hyväksytty ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa.

Koska asemakaavan hyödyt kohdentuvat pääasiassa yksityisille maanomistajille, tulee maanomistajien sitoutua myös asemakaavan toteuttamiskustannuksiin. Kiinteistöliikelaitos tulee tekemään maankäyttösopimuksista erillisen esityksen kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle.

Koska asemakaava-alueella on kymmeniä maanomistajia ja valtaosa kiinteistöistä on jo tällä hetkellä loma-asuntokäytössä esittää kiinteistöliikelaitos, että tonttijakoja ei tehdä asemakaavan yhteydessä, vaan tonttijaot tehdään erillisinä asemakaavan vahvistumisen jälkeen.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole oman toimialansa osalta muuta huomautettavaa asemakaavaehdotuksesta.

Kartta on nähtävänä kokouksessa.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa asemakaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausAsemakaavatoimisto