Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta38215.08.20122

4878-2010 (641, 021)

Vastine oikaisuvaatimukseen nk. Sokan varikon myyntiasiassa

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 19.6.2012 § 341 päätöksestä tehty oikaisuvaatimus hylätään.

Kilajk § 382

Tonttipalvelut, Timo Laiho 14.8.2012

1) Oikaisuvaatimus

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksestä 19.6.2012 § 341 on tehty 28.6.2012 päivätyllä ja 3.7.2012 saapuneella kirjeellä oikaisuvaatimus. Em. päätös koski osoitteessa Murtomaantie 1 sijaitsevan kiinteistön, nk. Sokan varikko, kiinteistötunnus 853-81-1-10, myyntiä Lemminkäinen Talo Oy:lle perustettavien yhtiöiden lukuun.

Oikaisuvaatimuksen tekijä Pauli Kossila on oikaisuvaatimuksen mukaan Turun kunnan asukas ja toimii myyntipäätöksen kohteena olleessa kiinteistössä vuokralaisena olevan yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana.

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii kyseisen myynti/luovutuspäätöksen kumoamista ja välitöntä toimenpidekieltoa ja päätöksen toimeenpanon keskeytystä sekä kieltoa muihinkin kohteeseen liittyviin toimenpiteisiin, kunnes asiasta on olemassa lainvoimainen päätös.

2) Oikaisuvaatimuksen perustelut

Oikaisuvaatimuksen esittäjä on esittänyt vaatimuksensa perusteluina mm. seuraavaa:

- Kiinteistöliikelaitos (Kila) on päätöksellään syyllistynyt EU lainsäädännön vastaisen subventiokiellon rikkomiseen vaikka Turun hallinto-oikeus on jo kertaalleen kumonnut vastaavan päätöksen.

- Kyseinen päätös on syntynyt väärässä järjestyksessä virheellisen ja harhaanjohtavan esittelyn perusteella

- KiLa on menetellyt kyseisessä asiassa hyvän hallintotavan ja siten oman johtosääntönsä vastaiseisesti.

- Kila ei ole tiedottanut myynnistä vuokralaisille, eikä tarjonnut kohdetta vuokralaisilleen - ostettavaksi. Tämä heikentää kaupungin luotettavuutta vuokranantajana.

- Kiinteistön kaikki tilat on vuokrattu. Vuokralaisina on useita Turkulaisia yhdistyksiä, jotka menettäisivät tilansa.

- Tilojen vuokratuotto on rakennuksesta määrättyyn myyntihintaan nähden erittäin korkea, eli kauppa on taloudellisesti kaupungille kannattamaton

- KiLa on toiminut asiassa kaupungin etujen vastaisesti.

- Kila ei ole noudattunut yhdenvertaisuusperiaatetta myydessään yllättäen ja kaikessa hiljaisuudessa kohdetta neuvottelumenettelyn avulla.

- Kila on aiheuttanut Turun kaupungille todennäköisesti miljoonaluokan tappiot myydessään kohteen alihintaan.

3) Vastaukset oikaisuvaatimukseen

Turun hallinto-oikeus on 19.12.2011 kumonnut ko. kiinteistöä koskevan aiemman Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 22.6.2010 § 396 tekemän luovutuspäätöksen sillä perusteella, että kunnan tulee omaisuutta myydessään ottaa huomioon muun ohella EU:n valtiontukimääräysten ja -säännösten vaikutus. Koska kiinteistöä ei ollut tarjottu yleisesti myyntiin, olisi kaupungin tullut pyytää riippumattoman asiantuntijan arvio kiinteistön markkina-arvosta.

Kiinteistöliikelaitos on teettänyt toukokuussa 2012 kohteesta kaksi arviolausuntoa kohteen markkina-arvon vahvistamiseksi. Kummassakin arviolausunnossa toisena lausunnon laatijana on ollut auktorisoitu kiinteistöarvioija (AKA, yleisauktorisoitu), joten arvioita voidaan pitää ammattimaisesti laadittuina. Arviolausunnon laatijat ovat hyvämaineisia ja toimineet tehtävää suorittaessaan riippumattomina. Näin ollen arviolausunnot ovat EY-komission edellyttämällä tavalla laadittuja.

Kauppahinta kohteesta on määritelty em. arviolausuntojen yläpäästä ja se on kohteen sijainti ja kohteessa sijaitseva suojeltu rakennus huomioon ottaen käypä. Siten väite Turun kaupungille aiheutuvista mahdollisista tappioista on perusteeton eikä oikaisuvaatimuksessa ole esitetty muutakaan perusteltua väitettä arvioiden virheellisyydestä.

Muilta osin Kiinteistöliikelaitos toteaa, että noudatettuun luovutusmenettelyyn on päädytty kohteelle myönnetyn poikkeamisluvan mukaisen rakentamisen toteuttamiseksi ja kohteessa sijaitsevan rakennuksen suojeluarvojen huomioimiseksi.

Edellä lausutun perusteella Kiinteistöliikelaitos katsoo, ettei päätös ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, mennyt Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan toimivallan ulkopuolelle tai olisi muutoinkaan lainvastainen, joten oikaisuvaatimus ei anna aihetta päätöksen muuttamiseen tai kumoamiseen.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että tehty oikaisuvaatimus hylätään.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Oheismateriaali 2Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 19.6.2012 § 341

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että:

- Turun kaupunki hylkää Pauli Kossilan tekemän oikaisuvaatimuksen Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksestä 19.6.2012 § 341 selostustekstissä esitetyin perustein.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Elfvingin ehdotuksesta yksimielisesti tuotavaksi uudelleen johtokunnan käsittelyyn 5.9.2012.

Perustelut:

Asian esittelyssä ei ole riittävästi otettu kantaa kaikkiin oikaisuvaatimuksen esittäjän 28.6.2012 päivätyssä oikaisuvaatimuksessa esitettyihin väitteisiin.

Jakelu

palKiinteistöliikelaitos, tonttipalvelut