Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta29713.06.20123

6820-2012 (662, 671)

Perustelut tontinomistajan talvikunnossapitotehtävien ottamiseen kaupungin vastuulle 1.11.2012 pientalovaltaisilla alueilla

Tiivistelmä:

Kiinteistöliikelaitos on laatinut päätösehdotuksen perusteluista jalkakäytävien talvikunnossapitotehtävien kaupungin vastuulle ottamisesta 1.11.2012 alkaen. Ehdolla on täydennyksiä aikaisempina vuosina kaupungin vastuulle siirtyneille alueille ja uusia omakotitalovaltaisia alueita. Tavoitteena on saavuttaa yhtenäinen talvikunnossapidon laatutaso liikenteelliset tarpeet huomioon ottaen.

Kilajk § 297

Katu- ja viheralueet, Eila Kesti 4.6.2012:

Yleistä

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978, jäljempänä kunnossapitolaki) uudistettiin osittain 1.11.2005 voimaan tulleella lailla (547/2005). Uudistetussa laissa täsmennettiin kunnan ja tontinomistajan välistä vastuunjakoa ja lailla on tarkoitus saavuttaa talvikunnossapidon yhtenäisempi laatutaso. Kunnossapitolain mukaan kunta voi päätöksellään ottaa kokonaan tai osittain huolehtiakseen tontinomistajalle kuuluvista kunnossapitotehtävistä yhden tai useamman tontin osalta, kaikilla asemakaava-alueilla tai asemakaavan määrätyllä osalla. Tontinomistajalla tarkoitetaan laissa myös kiinteistön haltijana olevaa vuokramiestä.

Talvikunnossapitotehtävien siirtyessä kaupungin vastuulle myös vastuu siirtyy kaupungille. Kaupunki ei peri maksua jalkakäytävien talvikunnossapidosta (Kaupunginhallituksen päätös 5.5.2008 § 290).

Tässä päätösehdotuksessa Kiinteistöliikelaitos täydentää kaupungin vastuulle jo otettujen talvikunnossapitoalueiden sisällä olevia alueita sekä ehdottaa uusien omakotivaltaisten alueiden ottamista kaupungin vastuulle.

Aloitteet tontinomistajien tehtävien ottamisesta kaupungin vastuulle

Kiinteistöliikelaitos on vastaanottanut kirjeillä, sähköpostilla ja puhelimitse aloitteita tontinomistajien talvikunnossapitotehtävien kaupungin vastuulle ottamisesta. Lähes kaikki aloitteet on voitu huomioida tässä päätösehdotuksessa alueelliseen talvikunnossapitoon soveltuvina.

Tontinomistajien talvikunnossapitotehtävien ottaminen kaupungin vastuulle 1.11.2012 alkaen

Kiinteistöliikelaitos on valmistellut jalkakäytävien talvikunnossapitotehtävien kaupungin vastuulle ottamisen seuraavissa kaupunginosissa tai niiden osa-alueilla:

-      Haarla täydennys

-      Halinen osa-alue

-      Harittu täydennys

-      Huhkola osa-alue

-      Kaerla täydennys

-      Kohmo osa-alue

-      Koivula osa-alue

-      Korppolaismäki

-      Kähäri täydennys

-      Pahaniemi osa-alue

-      Runosmäki osa-alue

-      Saramäki

-      Teräsrautela osa-alue

-      Uittamo osa-alue

Jalkakäytävien talvikunnossapidon siirtämisellä kaupungin vastuulle tavoitellaan kunnossapitolain mukaista yhtenäisempää laatutasoa ja poistetaan samalla alueiden sisällä olevaa talvikunnossapitovastuiden epätasapuolista jakautumista tontinomistajien kesken. Alueiden määrittelyssä on käytetty hyväksi viime vuosien talvikunnossapitoalueiden vuorovaikutusmenettelyn yhteydessä tullutta asukaspalautetta.

Kaupungin vastuulle siirtyvien talvikunnossapitoalueiden tulee soveltua koneelliseen kunnossapitoon. Tämä aiheuttaa osalle kaduista uusia pysäköintikieltoja ja -järjestelyjä, varsinkin kun jalkakäytävä on kapea ja pysäköinti on sallittu jalkakäytävän vieressä.

Päätösehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 21.5.-1.6.2012 ja siitä on tiedotettu kirjeitse tontinomistajille ja –haltijoille. Nähtävilläoloaikana tuli päätösesityksiin yksi muutosehdotus. Tämä muutosehdotus huomioitiin alueellisissa päätösehdotuksissa.

Kiinteistötoimenjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hyväksyä esityksen mukaiset perustelut tontinomistajien talvikunnossapitotehtävien ottamisesta kaupungin vastuulle 1.11.2012 alkaen,

 - tehdä päätöksen tontinomistajien talvikunnossapitotehtävien ottamisesta kaupungin vastuulle 1.11.2012 alkaen kunkin talvikunnossapitoalueen osalta erikseen,

- että päätös voidaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta,

- tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKo. alueen kiinteistöt
ilmSurakka Kirsi
tiedLaaksonen Jaakko
ilmMäenpää Olavi
ilmRostedt Maarit