Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta28230.05.20122

6569-2012 (061)

Telakkarannan vanhojen suojeltujen nosturien hankinta sekä Turun Kiinteistöliikelaitoksen ja Turun Korjaustelakka Oy:n välisen kauppakirjan että Turun Kiinteistöliikelaitoksen ja Turku 2011 - säätiön välisen sopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kilajk § 282

Katu- ja viheralueet, Janne Laine 30.5.2012.

Telakkarannan alueella Aurajoen alajuoksulla sijaitsevien vanhojen Turun Korjaustelakka Oy:n nostureiden osalta Suomen valtio on päättänyt, ettei nostureita saa purkaa ja siirtää pois vaan ne on suojeltava asemakaavalla. Telakkarannan asemakaavassa on päätetty nostureiden suojelusta ja osoitettu niille pysyvät sijoituspaikat. Suojellut nosturit ovat erittäin huonossa kunnossa, eivätkä ne ole toimintakunnossa. Nosturien puuverhotut kopit tulee entisöidä käytännössä kokonaan ja nosturien teräksinen runko tulee maalattavaksi uudelleen.

Turun kaupungin vuoden 2012 hyväksytyssä talousarviossa on varauduttu museaalisten kohteiden kunnostamiseen.

Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut Turun Korjaustelakka Oy:n kanssa nosturien 52 ja 55 siirtämisestä Turun kaupungin omistukseen. Kaupan yhtenä ehtona on ollut, että nosturit tulee olla siirrettyinä kaavan mukaisille paikoille sekä kunnostettuina liitteenä olevassa tarjouspyynnössä esitetyssä laajuudessa.

Turun Korjaustelakka Oy on antanut päivitetyn tarjouksen nostureista 20.4.2012. Tarjouksen mukaisesti Turun Korjaustelakka Oy luovuttaa nosturit kunnostettuina Turun Kiinteistöliikelaitokselle 950.000 euroa (alv 0%) sopimussummaa vastaan. Nosturihankkeen kokonaiskustannusarvio on yhteensä 1.300.000 euroa (alv 0%). Kustannusarvio pitää sisällään nosturien hankinnan lisäksi Telakkarannan laiturikunnostusurakan yhteydessä toteutetun nosturien lisäratapalkkien rakentamisen sekä myöhemmin toteutettavan nosturien ympäristön rakentamisen että lisä- ja muutostyövarauksen (esim. rungon alaosien hiekkapuhallus 45.000 euroa).

Turku 2011 - säätiö on käynyt neuvotteluja suojelutarpeeseen liittyen opetus- ja ympäristöministeriön kanssa. Käydyissä neuvotteluissa on todettu, että valtio tulisi osallistumaan nostureiden suojelukustannuksiin osana Turun kulttuuripääkaupunkivuotta 2011. Kaikki kolme nosturia on tarkoitus kunnostaa pysyväksi kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 teollisen kulttuurin monumentiksi Aurajoen rannalle. Käytännön rahaliikenteen kulttuuripääkaupunkivuoden hankkeiden osalta valtio on kuitenkin halunnut kanavoida kokonaisuudessaan Turku 2011 - säätiön kautta. Tarkoituksena on toimia siten, että myös kaksi jäljellä olevaa nosturia lahjoitetaan kunnostettuina Forum Marinum - säätiölle sijoitettuna niille asemakaavassa osoitetuille paikoilleen. Turku 2011- säätiön hallitus on tehnyt hankkeeseen osallistumisesta päätöksen 13.2.2012 § 18.

Turun Kiinteistöliikelaitoksen ja Turun Korjaustelakka Oy:n välisen kauppakirjan mukaisesti nosturit tulee olla siirrettynä ja kunnostettuna 30.10.2012 mennessä. Kiinteistöliikelaitos luovuttaa korvauksetta vanhan rakennusalusta numero 4:n rannan puoleisen alueen kunnostustöiden ajaksi Turun Korjaustelakka Oy:n käyttöön. Turku 2011 – säätiö maksaa oman osuutensa Kiinteistöliikelaitokselle kahdessa osassa: 400.000 euroa kun nosturit on siirretty ja loput, kun nosturit on luovutettu Forum Marinum säätiölle. Kulttuuripääkaupunki osallistuu enintään 600.000 euroa osuudella hankkeen toteutuneisiin kustannuksiin.

Liite 1Kauppakirjaluonnos liitteineen 28.5.2012

Liite 2Tarjouspyyntö 4.10.2011

Liite 3Turun Korjaustelakan tarjous 20.4.2012

Liite 4Sopimusluonnos Aurajoen nosturien hankintakustannusten jakamisesta Turku 2011 - säätiön kanssa

Hallintojohtaja Jari Lehmussaari:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- hyväksyä liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen

- hyväksyä Kiinteistöliikelaitoksen ja Turku 2011 - säätiön välisen sopimuksen

- oikeuttaa liikelaitosjohtaja Jouko Turton tekemään sopimukseen ja kauppakirjaan mahdollisia teknisluontoisia tarkennuksia

- valtuuttaa liikelaitosjohtaja Jouko Turton allekirjoittamaan sopimuksen sekä kauppakirjan

Samalla johtokunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurku 2011 -säätiö
aoTurun Korjaustelakka Oy
tpvTurto Jouko


Liitteet:

Kilajk § 282
Liite 1:Kauppakirjaluonnos
Liite 2:Tarjouspyyntö
Liite 3:Turun Korjaustelakan tarjous
Liite 4:Sopimusluonnos Aurajoen nosturien hankintakustannusten jakamisesta