Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta25123.05.20121

13733-2011 (713)

Turun kaupungin itä- ja pohjoisosien elohopealamppuvalaisimien korvaaminen 2012 hankinnan keskeytys

Tiivistelmä: -

Kilajk § 251

Katu- ja viheralueet, Mika Pitkänen 8.5.2012:

Kiinteistöliikelaitos on päättänyt hankkia Turun kaupungin länsiosan ja keskusta-alueen elohopealamppuvalaisimien korvaamisen ESCO - energiansäästöprojektina.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta tekemällään päätöksellä (4.4.2012, § 140) on päättänyt, että urakoitsijaksi valitaan Turku Energia Oy.

Eltel Networks Oy on valittanut Kiinteistöliikelaitoksen (4.4.2012, § 140) tekemästä päätöksestä markkinaoikeuteen. Valituksessa on vaadittu harkitsemaan hankintapäätöksen kumoamista ja tarjoiluvertailun uudelleen suorittamista.

Oikaisuvaatimuksen perusteluna on, että tarjousten vertailu hinnan osalta on suoritettu tarjouspyynnöstä poikkeavalla tavalla (Etel Networks Oy oikaisuvaatimus, 18.4.2012). Tämän lisäksi on esitetty, että Destian tarjous olisi ollut puutteellinen ja näin ollen se olisi pitänyt sulkea tarjousvertailun ulkopuolelle. Pisteytystä ei ole myöskään perusteltu oikeuskäytännön edellyttämällä tavalla.

Tarjouspyynnössä oli virheellisesti kerrottu, että vertailuna käytettäisiin tilaajan teettämää kustannusarviota. Hankinnan arvoksi oli mainittu ennakkoilmoituksessa budjettitason arvio 3 000 000 €. Tämä luku on perustunut aikaisemmin arvioituun kustannusarvioon.

Urakan määrät tarkentuivat valmistelun aikana. Tästä syystä tarjousten avaustilaisuudessa annettuja hintoja vertailtiin tarjoajien tarjousten laskennalliseen keskihintaan. Tämä myös kerrottiin mahdollisille tarjoajille urakan esittelytilaisuudessa.

Eltellillin ja Destian tarjoukset olivat puutteellisia avaustilaisuudessa. Elteliltä puuttui korvaavien valaisimien luettelo (tarjouspyynnön Liite 4-1). Destialta puuttui korvaavien valaisimien luettelo (tarjouspyynnön Liite 4-1) ja korvaavien valaisimien luettelo (Liite 4-2) oli puutteellisesti täytetty. Niiden osa-alueiden osalta, johon edellä mainitut puuttuvat liitteet vaikuttivat, tarjoajien pisteet puolitettiin tai annettiin kohdista huonoin pistemäärä. Myöhemmin Eltelillin puuttuva paperi löytyi hintakuoresta. Päätettiin taulukon löytymisestä huolimatta jättää Eltellin pisteytys ennalleen.

Pisteytystaulukko oli tarjouspyynnössä mukana. Taulukossa on mainittu miten tarjoukset pisteytetään ja miten pisteet muodostuvat. Sama taulukko esiteltiin kaikille tarjoajille 10.2.2012 pidetyssä urakan esittelytilaisuudessa.

Eltel Networks Oy:n oikaisuvaatimus hinnan vertailun osalta on perusteltu ja heidän vaatima Destian tarjouksen hylkääminen tulkinnanvarainen. Jos Destian tarjous olisi hylätty, olisi pitänyt hylätä myös Eltellin tarjous.

Näistä edellä mainituista syistä hankintayksikkö tarkisti mikä on oikeuskäytäntö hintojen vertailussa. Hintojen vertailu tulisikin aina suorittaa siten, että halvin hinta saa parhaat pisteet ja muita hintoja verrataan tähän. Näin ei kyseisessä tarjouskyselyssä ollut. 

Koska tarjouspyyntö on osoittautunut tulkinnanvaraiseksi, virheelliseksi ja hankintalain vastaiseksi, eikä näin ollen mahdollista tarjoajien yhdenvertaista kohtelua. Hankintayksiköllä on perusteltu syy lain 73 a §:n mukaisesti keskeyttää hankinta.

Oheismateriaali 1Eltel Networksin Oy:n oikaisuvaatimus 18.4.2012

Oheismateriaali 2Eltel Networksin Oy:n valitus markkinaoikeuteen 18.4.2012

Oheismateriaali 3Avauspöytäkirja (13.3.2012 )

Oheismateriaali 4Avauksen perustelumuistio 13.3.2012

Oheismateriaali 5Hinta- ja laatupisteiden vertailutaulukko

Oheismateriaali 6Tarjouspyyntö 2.2.2012

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää kumota aikaisemmin tekemänsä hankintapäätöksen. ( 4.4.2012, § 140 ).

Samalla johtokunta päättää keskeyttää hankinnan. Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti ja päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoDestia Oy
aoEltel Networks Oy
tiedMarkkinaoikeus
aoOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
aoSuomen Sähkörakennus Oy