Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta12221.03.20121

12826-2011 (613)

6 kaupunginosan asemakaavaehdotus 11/2011 "Kauppatori"

Tiivistelmä:

Turun keskustan kehittämiseksi laaditaan asemakaavanmuutos Kauppatorin alueelle. Tavoitteena on Kauppatorin ja siihen välittömästi liittyvän katutilan saneeraus ja kadunvarsipysäköinnin siirtäminen Kauppatorin alle.

Kilajk § 122

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 5.3.2012:

Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on pyytänyt kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavaehdotusta ”Kauppatori” (11/2011) VI kaupunginosaan. Kauppatorin asemakaavanmuutos on osa Turun ydinkeskustan kehittämistyötä, jonka tavoitteena on vahvistaa Turun keskustan viihtyisyyttä, kaupallista vetovoimaa ja kilpailukykyä.

Asemakaava-alue käsittää kauppatorin ja siihen rajoittuvat katualueet, jotka ovat kokonaisuudessaan kaupungin omistuksessa. Asemakaavanmuutos mahdollistaa kauppatorin yleissuunnitelman toteuttamisen, jossa kauppatorin aluetta muutetaan kävelypainotteiseksi lisäämällä Ortodoksisen kirkon edusta kävelyalueeksi, torin rakennukset, rakennelmat sekä jätehuollon järjestelyt uudistuvat yhtenäisen suunnitelman mukaan ja kadunvarsipysäköintiä vähennetään. Lausunnolla oleva asemakaavaehdotus antaa myös mahdollisuuden rakentaa kauppatorin alle pysäköintilaitoksen 800 autolle.

Kiinteistöliikelaitos on osallistunut aktiivisesti asemakaavanlaatimistyöhön, joten lausunnolla olevaan asemakaavaehdotukseen kiinteistöliikelaitos esittää ainoastaan yhtä tarkennusta yleisiin määräyksiin koskien ortodoksisen kirkon perustusten vahvistamisesta. Määräyksen nykyisessä muodossa tulisi kirkon perustukset vahvistaa vaikka torin peruskunnostus tehtäisiin ilman maanalaista pysäköintilaitosta. Kiinteistöliikelaitos esittää, että määräys täydennetään muotoon; Ortodoksisen kirkon perustukset tulee vahvistaa ennen maanalaisen pysäköintilaitoksen rakennustöihin ryhtymistä.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole oman toimialansa osalta muuta huomauttamista asemakaavaehdotuksesta.

Oheismateriaali 1Asemakaavan selostus

Oheismateriaali 2Tilastolomake

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa asemakaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Elfvingin Muurisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta.