Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta8229.02.20128

2223-2012 (641)

Iilamontien asemakaavaehdotukseen (18/2006) liittyvä maankäyttösopimus ja määräalan kauppa- ja luovutuskirja

Tiivistelmä: -

Kilajk § 82

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 17.2.2012:

Asemakaavatoimisto on laatinut asemakaavaehdotuksen Pansion kaupunginosaan korttelin Pansio-67 ja laivastoaseman välissä olevalle ns. Iilamontien alueelle. Asemakaavaehdotuksessa alueelle osoitetaan asuinrakennuskortteli yhteensä 3600 k-m2 rakennusoikeudella. Alueelle on tarkoitus toteuttaa kahdeksan rivitaloa.

Kiinteistölautakunta esitti 28.03.2007 § 208 asemakaavaehdotuksesta antamassaan lausunnossaan seuraavaa:

”Koska Ruotsinsalmenpolun kautta ei pystytä järjestämään kortteliin Pansio-70 liikennetarvetta vastaavaa katuyhteyttä, esittää kiinteistölaitos, että alueen asemakaavoituksesta luovutaan tässä vaiheessa kokonaan. Alueen kaavoittaminen asumiselle edellyttää maankäytön kokonaistarkastelua Metallikadun ja Ankkurikylänkadun välisellä asemakaavoittamattomalla alueella”.

Asemakaavatoimisto ei ole asemakaavan valmistelussa huomioinut kiinteistölautakunnan esitystä vaan kulkuyhteys uuteen asuinkortteliin Pansio-70 osoitetaan edelleen Ruotsisalmenpolun kautta.

Ruotsinsalmenpolku on rakentamaton noin 5 metriä leveä ja noin 200 metrin mittainen kevyenliikenteenyhteys asuinkortteleiden Pansio-66 ja 67 välissä. Tällä hetkellä kevytliikenteenväylänä käytetään pääasiassa kerrostalokortteli Pansio-66 pysäköintialuetta ja vanhaa ajoyhteyttä armeijan alueelle.

Ruotsinsalmenpolku on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu vain noin 5 metriä leveäksi. Käytännössä kevyenliikenteenväylän rakentaminen vaatii erityisratkaisuja, sillä 5 metriä leveälle alueelle ei mahdu ajotarpeen edellyttämää kuivatusta ja lisäksi katualueella ei ole lumitilaa. Nykyisten kortteleiden Pansio-67 ja Pansio-66 väliin rakennettavalta Ruotsinsalmenpolulta ei ole mahdollista aurata lumia ilman, että ne ajautuisivat viereisille, jo rakennetuille AK- ja AKR-tonteille.

Kiinteistöliikelaitos esittää uudelleen, että suunnitellun uudisasuinkorttelin Pansio-70 kulkuyhteys osoitetaan Metallikadun suunnasta ja asemakaavan laadinta aloitetaan uudelleen laajentamalla asemakaava-aluetta.

Koska on mahdollista, että asemakaavaehdotus saa lainvoiman kiinteistöliikelaitoksen kannasta huolimatta, tulee Iilamontien asemakaavan (18/2006) alueella Turun kaupungin maapoliittisten linjausten mukaan tehtäväksi maankäyttösopimus.

Maankäyttösopimuksella sovitaan maanomistajan osallistumisesta kuntatekniikan kustannuksiin. YH-Antura Oy omistaa alueella Pansion kylän tilan Iilamo 2:15, jonka kohdalle on tulossa yhteensä 3600 k-m2 rakennusoikeutta.  Tonttiin Pansio-70-1 osoitetaan kuuluvaksi myös kaupungin omistamaa aluetta 222 m2 jonka luovutus on yhdistetty maankäyttösopimukseen.

Käydyissä neuvotteluissa maankäyttösopimuskorvauksen määräksi on sovittu 198.000 euroa. Sopimuskorvausta määritettäessä on rakennusoikeuden arvona käytetty 100 euroa/k-m2.  Korvaussumma on sidottu indeksiin ja se maksetaan kahdessa (2) erässä rakentamisen vaiheiden mukaisesti.

Kaupunki luovuttaa omistamansa tontinosan hinnalla, joka on saatu suhteuttamalla tontinosan pinta-ala koko tontin pinta-alaan ja rakennusoikeuteen sekä alueelliseen ARA-hintaan 100 euroa/k-m2. Katualue tulee kaupungille vastikkeetta.

Asemakaavakartta on nähtävänä kokouksessa.

Liite 1Maankäyttösopimus ja määräalan kauppa- ja luovutuskirja

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto: 

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että

-      Turun kaupunki tekee liitteen mukaisen maankäyttösopimuksen ja määräalan kauppa- ja luovutuskirjan Turun kaupungin Pansion kylän (488) tilan Iilamo 2:15 omistajan YH-Antura Oy:n kanssa.

-      maankäyttösopimuskorvaus on 198.000 euroa. YH-Antura Oy luovuttaa kaupungille noin 375 m2 suuruisen määräalan Turun kaupungin Pansion kylän (488) tilasta Iilamo 2:15 (kiinteistö 853-488-2-15) vastikkeetta. Tämä määräala on asemakaavan mukaista katualuetta.

-      Turun kaupunki myy YH-Antura Oy:lle noin 222 m2 suuruisen määräalan Turun kaupungin Pansion kylän (488) tilasta Reijala 1:47 (kiinteistö 853-488-1-47) 4.305 euron kauppahinnalla. Tämä määräala on asemakaavan mukaisen A-1 -tontin tontinosa.

-      Kiinteistöliikelaitoksen liikelaitosjohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen teknisluonteisia lisäyksiä ja muutoksia.

Samalla Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti ja että tämä päätös saadaan panna täytäntöön välittömästi mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoYH-Antura Oy


Liitteet:

Kilajk § 82
Liite 1:Maankäyttösopimus sekä määräalan kauppa- ja luovutuskirja