Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta6815.02.20121

10412-2008 (033, 015)

Vastineen antaminen Varsinais-Suomen liiton selvityspyyntöön 20.12.2011 koskien Ihmiselle parempi keskusta -hankkeen valmistumista.

Tiivistelmä: -

Kilajk § 68

Hallintopalvelut, Jaakko Rintanen 8.2.2012:

Varsinais-Suomen liitto on lähettänyt apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtaselle selvityspyynnön koskien Ihmiselle parempi keskusta-hanketta ja sen valmistumista hankesuunnitelman ja sille myönnetyn jatkoajan mukaisesti.                     

Hankkeen osiot, Aurajoen kevyen liikenteen silta ja Suurtorin viihtyvyyden parantaminen, ovat viivästymässä aikataulusta ja siten myös kokonaiskustannusten muodostuminen on jäljessä, koska sillan asemakaavan muutoksesta on valitettu.

Kaupungin tavoite on saada toimitetuiksi vastineet valituksiin mahdollisimman pian ja pyytää niiden käsittelyn kiirehtimistä Turun hallinto-oikeudessa. Käsittelyn odotetaan päättyvän kuluvan vuoden aikana. Sillan suunnitelmat tarjouspyyntöasiakirjoineen ovat valmiit, ja päätös urakoitsijasta on mahdollista saada ehdollisena kuluvan vuoden aikana. Sillan toteutus kestää 8-9 kuukautta, joten se voi valmistua vuoden 2013 loppuun mennessä. Hakija on kuitenkin valmis neuvottelemaan rahoittajan kanssa siltaa koskevien kehittämis- ja investointiavustusten käyttämisestä kokonaisuudessaan Suurtorin alueen parannustoimenpiteisiin siinä tapauksessa, että sillan toteutus ei varmistu rahoittajan tälle tiedolle asettamassa määräajassa.

Suurtori-hankkeen mahdollista laajentamista varten on apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen nimennyt työryhmän, jonka tavoite on hankkia kaupungin hyväksymä alueen yleissuunnitelma. Suunnitelma tullaan laatimaan kaupungin omalla organisaatiolla ja jo kilpailutetuilla konsulteilla, joiden kanssa on voimassa oleva puitesopimus. Näin varmistetaan tarvittaessa parannustoimenpiteiden aloitus Suurtorilla kuluvan vuoden aikana. Vuoden 2012 aikana hakija suorittaa aluksi Vanhaa Suurtoria koskevat parannukset, jotka kaupunginhallitus on hyväksynyt päätöksessään 25.10.2010 § 555 toteutettaviksi ja jotka kuuluvat hyväksyttyyn hankesuunnitelmaan. Vuonna 2011 kaupunki suoritti jo rakennusten julkisivukorjauksia, jotka hankesuunnitelmassa ovat Tilalaitokselle kuuluvia investointeja.

Myös alueen kulkuteiden ja ympäristön samoin kuin rakennuksia koskevien muutosten suunnittelu viedään toteutustasolle, jolloin toimenpiteiden aloitus tapahtuu jo 2012 lopulla ja kestää 2013 loppuun asti. Näiden investointien tavoitteena on nostaa Suurtorin alueen toiminnan ja ympäristön tasoa, niin, että alueesta muodostuisi hakesuunnitelman mainitsema turkulaisten olohuone – tosin näin toteutettuna laajempana. Liitteenä on em. työryhmän laatima Suurtorin alueen kehittämissuunnitelma ja kartta, johon on merkitty muutossuunnittelun mukaiset toimenpiteet ja niiden ajoitukset. Hakija on tiiviissä yhteistyössä Varsinais-Suomen liiton kanssa projektia koskevissa muutoksissa.

Hankkeen kehittämisosion odotetaan näin ulottuvan 2013 puolelle, ja toteuttaja jättääkin sitä sekä edellä mainittuja Suurtorin investointitoimenpiteitä koskevan muutoshakemuksen kevään 2012 aikana.

Kaupunki varaa tilaisuuden neuvotella rahoittajan kanssa ensi tilassa nyt esille tuoduista hanketta koskevista muutoksista niin, että hankkeelle myönnetty EAKR-avustus voidaan täysimääräisesti hyödyntää.

Liite 1Vanhan Suurtorin alueen kehittäminen

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa Ihmiselle parempi keskusta -hankkeesta edellä esitetyn selvityksen liitteineen Varsinais-Suomen liitolle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvVarsinais-Suomen liitto


Liitteet:

Kilajk § 68
Liite 1:Vanhan Suurtorin alueen kehittäminen