Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta6115.02.20126

13303-2011 (641)

Esisopimus tontin 853-36-11-15 (Piispanristi) vuokraamisesta ja osto-option antamisesta YH Länsi Oy:lle, os. Piispanristinkatu 24

Tiivistelmä: -

Kilajk § 61

Tonttipalvelut, Matti Kotiniemi, 2.2.2012:

Turun kaupunki on kehittämässä entistä teollisuuskäytössä ollutta 18795 m²: suuruista tonttialuetta, ns. Nivean tonttia, asuinkerrostaloalueeksi. Vanhat käytöstä poistetut teollisuusrakennukset on purettu ja tontti on siistitty. Ko. tontista on luovutettu 3.9.2010 erottamaton määräala 853-36-11-15-M501, kooltaan 384 m². Esisopimuksen kohteena olevan tontin pinta-ala on siis 18 411 m².

Kiinteistön käyttötarkoitusmerkintä on 26.6.1957 voimaantulleessa asemakaavassa (81/1955) T45, 42 (TEOLLISUUS). Ko. kohteelle tullaan ennen sen rakentamista laatimaan asemakaavanmuutos tai antamaan poikkeuslupa.

YH Länsi Oy ilmoittaa 18.11.2011 saapuneessa anomuksessa kiinnostuksensa ko. kiinteistön kehittämiseen ja anoo esisopimusta tontin vuokraamisesta ja osto-optiosta. YH Länsi Oy:n tavoitteena on toteuttaa tonttialueelle asuinkerrostaloalue, jossa on pääasiallisesti asuntorahaston hyväksymiä hankkeita, mutta myös vapaarahoitteista tuotantoa. Tontin pinta-ala mahdollistaa YH Länsi Oy:n näkemyksen mukaan n. 18000 k-m²:n asuinkerrostalojen rakentamisen esimerkiksi 6-8 kerroksisina pistetaloina. Anomuksen mukaan rakentaminen toteutetaan jaksotettuna kolmeen n. 6000 k-m²:n hankkeeseen. YH Länsi Oy ehdottaa lisäksi, että kaupunki teettää asemakaavoitus- ja/tai poikkeamisprosessin pääasiassa YH Länsi Oy:n vastuulla yhteistyössä kaupungin asemakaavaosaston kanssa.

Esisopimuksen tarkoituksena on tontin vuokrauksesta etukäteen sopimalla mahdollistaa suunnittelun aloittaminen, jotta YH Länsi Oy voi tehdä poikkeusluvan tai asemakaavanmuutoksen pohjaksi tarvittavat suunnitelmat sekä tonttijaon ennen kuin edellytykset lopullisille tontin/tonttien vuokrasopimuksille on olemassa.

YH Länsi Oy tarjoaa kauppahintana asuntorahaston hyväksymissä kohteissa ARA:n vahvistamaa tonttihintaa ja vapaarahoitteisissa kohteissa kyseistä tonttihintaa lisättynä 20 %:lla.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että kiinteistöstä tehdään esisopimus YH Länsi Oy:n kanssa. Esisopimus kattaa tontin vuokrauksen ja osto-option. Esisopimuksen mukaan kohteen vuokra määräytyy 4 %:n mukaan vuokra-alueen pääoma-arvosta. Tontin/tonttien vuoksivuokra määräytyy asemakaavanmuutoksessa määritellyn tai poikkeusluvassa myönnetyn rakennusoikeuden perusteella ja vuokraa voidaan tarkistaa ylöspäin, mikäli kiinteistölle rakennetaan enemmän kuin vuokran määrityksen perusteena käytetty rakennusoikeus on ollut vuokrasopimuksen tekohetkellä. Osto-optio on esisopimuksen perusteella voimassa kolme vuotta vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta lukien.

Liite 1Esisopimusluonnos

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto: 

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että

- Turun kaupunki tekee esisopimuksen YH Länsi Oy:n kanssa tontin Harittu 11-15 (853-36-11-15) vuokrauksesta ja osto-optiosta lukuun ottamatta tontista myytyä määräalaa 853-36-11-15-M501

- muutoin käytetään liitteen mukaisia sopimuskirjan ehtoja

- Kiinteistöliikelaitoksen liikelaitosjohtaja oikeutetaan tekemään esisopimuskirjaan tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä

- esisopimuskirja on allekirjoitettava viimeistään kahden kuukauden kuluessa siitä päivästä lukien kun kaupunki on ilmoittanut, että esisopimuskirja on allekirjoitettavissa, muutoin tämä päätös katsotaan rauenneeksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoYH Länsi Oy


Liitteet:

Kilajk § 61
Liite 1:Esisopimusluonnos