Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta2901.02.20125

925-2012 (641)

Maankäyttösopimus Toijaisen kaupunginosan "Toijaisten rinne" 44/2007 asemakaavaehdotuksen johdosta

Tiivistelmä:

Toijaisen kaupunginosaan laaditaan asemakaavaa, jossa Kukolantien ja Toijaistentien läheisyyteen osoitetaan uusia pientalokortteleita ja tonttikatuja. Alueen toteuttaminen edellyttää kaupungilta kunnallistekniikan rakentamista lähivuosina. Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut alueen ainoan yksityisen maanomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, jolla maanomistaja osallistuu kunnallistekniikan rakentamiskustannuksiin.

Kilajk § 29

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 18.1.2012:

Hirvensaloon Toijaisten ja Lauttarannan kaupunginosiin laaditaan asemakaavaa Kukolantien pohjoispuolelle.  Asemakaavan tavoitteena on toteuttaa Hirvensalon osayleiskaavan mukaista pientalovaltaista asuntorakentamista ja virkistysalueiden säilyttämistä. Asemakaava-alue on yhtä yksityistä tilaa ja Toijaistentietä lukuun ottamatta kaupungin omistuksessa.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Asemakaavan toteuttaminen edellyttää alueella liikenne – ja kunnallistekniikan investointeja, joten yksityisen maanomistajan ja kaupungin välillä tulee laatia maankäyttösopimus yhdyskuntarakenneinvestointien maksamisesta.

Aimo Widgrenin omistaman Toijaisen kylän Lehtoharju 1:39 tilan alueelle on asemakaavaehdotuksessa osoitettu 5 omakotitonttia, 7 omakotitontin muodostusosia, virkistysalueen osia ja katualuetta.

Kiinteistöliikelaitos on käynyt Aimo Widgrenin kanssa neuvottelut maankäyttösopimuskorvausten maksuperusteista ja alueen hintatasosta. Neuvotteluissa on sovittu, että maankäyttösopimuksen laskentaperusteissa käytetään AO-tonttien neliöhintana 50 €/m2. Edellä esitetyllä arvolla maankäyttösopimuskorvauksen määräksi tulee 74.600 euroa.

Neuvotteluissa Kiinteistöliikelaitos ehdotti maanomistajalle, että maankäyttösopimukseen liitetään mukaan määräalakauppa, jolla omakotitonttien muodostusosat, virkistysalueen osa ja katualue siirtyisivät kaupungin omistukseen. Kaupungin omistukseen siirtyvän maaomaisuuden yhteenlaskettu arvo on 144.360 euroa, joten kaupunki maksaisi välirahaa maanomistajalle 69.760 euroa (144.360 - 74.600 = 69.760 euroa) Maanomistaja ilmoitti omalta osaltaan hyväksyvänsä ehdotuksen.

Maankäyttösopimuksella siirtyy 7 omakotitontin kaikki muodostusosat kaupungin omistukseen ja tontit olisivat lohkomistoimituksen jälkeen mahdollista luovuttaa omakotirakentajille. Virkistysalue on sopimuksessa hinnoiteltu arvolla 4 €/m2 ja katualue siirtyy kaupungin omistukseen korvauksetta.

Liite 1Maankäyttösopimus ja määräalan luovutuskirja

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa liitteenä olevan Toijaisen kylän Lehtoharju 1:39 tilaa koskevan maankäyttösopimuksen ja määräalan luovutuskirjan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoWigren Aimo


Liitteet:

Kilajk § 29
Liite 1:Maankäyttösopimus