Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta811.01.20128

16-2012 (641)

Maankäyttösopimus Papinsaaren kaupunginosan asemakaavaehdotuksen "Papinvalkama" 10/2010 johdosta

Tiivistelmä:

Papinsaaren kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutos, jolla mahdollistetaan täydennysrakentaminen kortteliin Papinsaari-1 ja osoitetaan ajoyhteys Uiskovalkama -nimiselle venevalkama-alueelle. Alueelle on viime vuosina toteutettu huomattavia kunnallistekniikaninvestointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimuksen laatimista alueen maanomistajan ja kaupungin välillä.

Kilajk § 8

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 29.12.2011

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto on laatinut asemakaavanmuutosehdotuksen Papinsaaren kaupunginosan kortteleihin 1,2 ja 3. Kaavanmuutosalue sijaitsee Papinsaaren pohjoisosassa Pitkänsalmen rannalla. Asemakaavanmuutoksessa kortteliin Papinsaari-1 osoitetaan kolme uutta omakotitontin rakennusalaa ja korttelin rakennusoikeus kasvaa 750 k-m2. Asemakaavanmuutos perustuu Papinsaari-1-1 ja 2 tonttien omistajan Eija ja Rolf Lindin anomukseen.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Koska asemakaavanmuutoksen seurauksena yksityinen maanomistaja saa omistamalleen alueelle huomattavaa arvonnousua ja kaupunki on hiljattain tehnyt Papinsaaren alueelle liikenne – ja kunnallistekniikan investointeja tulee tonttien papinsaari-1-1 ja 2 maanomistajan ja kaupungin välillä tulee laatia maankäyttösopimus. Muiden kiinteistöjen osalla rakennusoikeuden kasvu vain muutamia kymmeniä kerrosneliömetrejä, joten näiden osalla ei tapahdu huomattavaa arvonmuutosta.

Kortteliin Papinsaari-1 vahvistettiin edellinen asemakaavanmuutos 23.11.2004, jonka johdosta tehtiin kaupungin ja tonttien Papinsaari-1-1 ja 2 omistajien Eija ja Rolf Lindin välillä maankäyttösopimus, jonka sopimuskorvaus 30.000 euroa ei ole vielä erääntynyt. 

Kiinteistölaitos on määrittänyt ”Papinvalkama” 10/2010 asemakaavan mukaisen maankäyttösopimuskorvauksen määräksi 60.000 euroa. Sopimuskorvaus on määritetty samoin periaattein kuin Papinsaaressa aiemmin tehdyt maankäyttösopimukset..

Koska asemakaavaehdotus koskee samaa aluetta kuin vuonna 2004 tehty maankäyttösopimus esitti kiinteistöliikelaitos maanomistajalle, että erääntymätön 30.000 euron sopimuskorvaus korkoineen yhdistetään Papinvalkama 10/2010 asemakaavaehdotuksen johdosta tehtävään maankäyttösopimukseen ja uudeksi sopimuskorvaukseksi tulee 95.000 euroa. Kiinteistönomistaja ilmoitti suostuvansa järjestelyyn ja allekirjoittavansa liitteenä olevan maankäyttösopimuksen.

Liite 1Maankäyttösopimus

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa liitteenä olevan Papinsaaren kaupunginosan korttelin 1 tontteja 1 ja 2 koskevan maankäyttösopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoLind Eija
aoLind Rolf


Liitteet:

Kilajk § 8
Liite 1:Maankäyttösopimus