Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 75 16.02.2011 2

5802-2010 (641)

Rakennetun kohteen myyminen avoimella neuvottelumenettelyllä "Paimalan koulu" (Metsämäki) 853-470-1-61 osa, Vanha Tampereentie 231

Tiivistelmä: -

Kilajk § 75

Tonttipalvelut, Riku Korhonen 10.5.2010: 

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 28.4.2010 § 195 käyttää avointa neuvottelumenettelyä kohteiden Sepänkatu 5 ja Ratapihankatu 12 myymisessä. Kiinteistöliikelaitos esittää nyt, että samaa menettelyä voidaan käyttää myös kohteelle ”Paimalan koulu”.

Kohde myytäisiin kaksivaiheisella menettelyllä: ensin haettaisiin ilmoittautumismenettelyllä kiinnostuneita tahoja, joiden kanssa käytäisiin perusneuvottelut, toiseksi valittaisiin kiinnostuneiden joukosta enintään kolme (3) tahoja, joiden kanssa käydään jatkoneuvottelut.

Kohteessa on kaksi (2) 1960-luvun puolivälissä valmistunutta rakennusta kerrosalaltaan yhteensä noin 1670 k-m2. Liittyvä maa-alue on noin 19 100 m2; tarkka rajaus tulee katsottavaksi myyntiprosessin aikana. Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa. Vuodesta 2000 asti vireillä olleessa asemakaavassa alue on toimitilarakennusten korttelialuetta eläimiin, urheiluun tai vastaavaan liittyvälle toiminnalle. Eläinhoitolan paikan tultua ratkaistuksi viereiselle alueelle, ei tällä vireillä olevan asemakaavan aluevarauksella ole sinällänsä vaikutusta.

Kohteesta on olemassa Harri Markkulan ostotarjous 23.2.2010 suuruudeltaan yksi (1) euro. Kiinteistöliikelaitos esittää, että tarjousta ei hyväksytä sen alhaisuuden ja vuoksi.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 19.5.2010 § 266:

Rakennettu kohde ”Paimalan koulu” (Vanha Tampereentie 231, 470-1-61 osa) voidaan myydä kaksivaiheisella avoimella neuvottelumenettelyllä. Ensin haetaan kohteista kiinnostuneita tahoja ilmoittautumismenettelyllä ja näiden kanssa käydään perusneuvottelut. Kiinnostuneista tahoista valitaan enintään kolme (3) tahoa jatkoneuvotteluihin, joiden perusteella tehdään varsinainen myyntiesitys ja -päätös.

Myytävän maa-alueen tarkka rajaus katsotaan neuvotteluissa ja se esitetään myyntipäätöksessä.

Turun kaupunki hylkää Harri Markkulan yhden (1) euron suuruisen ostotarjouksen 23.2.2010 kohteesta ”Paimalan koulu”.

Tonttipalvelut, Timo Laiho 23.8.2010:

Turun kaupunki tarjosi myytäväksi avointa neuvottelumenettelyä käyttäen kohteen Vanha Tampereentie 231. Ilmoittautumiset pyydettiin jättämään 21.6.2010 klo 14 mennessä. Ilmoittautumisiin pyydettiin jättämään seuraavat selvitykset:

-selvitys kohteen tulevasta käytöstä

-kohteen toteuttaja ja toteutusaikataulu

-indikatiivinen tarjous (hintahaarukka) kohteen hinnasta

-ilmoittautujan referenssit vastaavien kohteiden kehittämisestä.

Kohteesta Vanha Tampereentie 231 (entinen Paimalan koulu) jätti määräaikaan mennessä ilmoittautumisen kolme kiinnostunutta: Pirkko Mäkinen-Mattila, Minttu Mattila, Kirsi Tolvas, Esko Sorakunnas yhdessä, Tero Kankaristo, Markus Sinisalo ja Teemu Laaksonen yhdessä perustettavan yhtiön lukuun sekä Tilator Oy.

Mäkinen-Mattila, Mattila, Tolvas ja Sorakunnas hankkisivat kohteen eläimiin liittyvään harrastus- ja urheilutoimintaan mm. hevostalliksi.

Kankaristo, Sinisalo ja Laaksonen hankkisivat kohteen sijoituskohteeksi.

Tilator Oy hankkisi kohteen nykyiseen koulukäyttöön laajennettuna traditionaalisella kylätoimintaperiaatteella toimivaksi monitoimikeskukseksi.

Kohteen alueelle ollaan laatimassa Metsämäen Ravirata – nimistä asemakaavaa. Kohde sijaitsee Metsämäen raviradan läheisyydessä. Kohteen eteläpuolelle on sijoittunut eläinklinikka ja kohteen pohjoispuolelle kaupunki on rakennuttamassa eläinhoitolaa. Kohteen vastapäätä sijaitsee Metsämäen työpaikka-alue. Rakennusten kuntoarvio on tilattu ja se valmistunee elokuun aikana.

Ilmoittautumisten yhteydessä jätettyjen selvitysten perusteella jatkoneuvotteluihin esitetään kaikkia kolmea tahoa. Jatkoneuvotteluissa tarjouksen tekijän tulee tarkentaa tarjoustaan kauppahinnasta ja sen maksuaikataulusta mahdollisine lisäkauppahintaehtoineen.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 11.8.2010 § 470:

- Valita kohteen Vanha Tampereentie 231 jatkoneuvotteluihin Pirkko Mäkinen-Mattila, Minttu Mattila, Kirsi Tolvas, Esko Sorakunnas yhdessä, Tero Kankaristo, Markus Sinisalo ja Teemu Laaksonen yhdessä perustettavan yhtiön lukuun sekä Tilator Oy:n.

- Että jatkoneuvottelujen yhteydessä kohteen ostajaehdokkaiden tulee jättää tarkennettu tarjous kauppahinnasta ja sen maksuaikataulusta.

Tonttipalvelut, Timo Laiho 21.12.2010:

Kohteen Vanha Tampereentie 231 (Paimalan koulu) ostajaehdokkaiden kanssa on käyty jatkoneuvotteluja Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 25.8.2010 § 470 tekemän päätöksen mukaisesti. Neuvottelujen edettyä ja kohteesta tehtyjen lisäselvitysten valmistuttua Kiinteistöliikelaitos pyysi ostajaehdokkaita jättämään tarkennetut tarjoukset kohteen kauppahinnasta ja sen maksuaikataulusta 5.11.2010 mennessä. Kiinteistöliikelaitos sai kohteesta seuraavat neuvottelutarjoukset:

Tilator Oy: 20.000 euroa; tarkoituksena hankkia kohde alueen ja lähiympäristön yhteisöllisyyttä palvelevaan käyttöön asukkaille ja yrityksille

Kirsi Tolvas, Pirkko Mäkinen-Mattila, Minttu Mattila perustettavan osakeyhtiön lukuun: 100.000 euroa; tarkoituksena hankkia kohde hevosurheiluun liittyvään toimintaan (ratsastuskeskus)

Tero Kankaristo, Markus Sinisalo, Teemu Laaksonen yhdessä, perustettavan yhtiön lukuun: 115.000 euroa; tarkoituksena hankkia kohde sijoituskohteena vuokrattavaksi.

Kiinteistöliikelaitos jatkoi neuvotteluja kahden hinnaltaan korkeimman tarjouksen tehneen tahon kanssa. Tolvas/Mäkinen-Mattila/Mattila tekemä tarjous oli ehdollinen mm. asbestipurkutöiden ja lupa-asioiden osalta. Neuvotteluissa Tolvas/Mäkinen-Mattila/Mattila tarkistivat tekemäänsä tarjousta mm. em. ehdollisten asioiden osalta ja ilmoittivat että ovat valmiita nostamaan tarjoustaan vähäisessä määrin. Kankaristo/Sinisalo/Laaksonen eivät enää neuvotteluissa muuttaneet tekemäänsä tarjousta. Tarjouksista käyttötarkoitukseltaan sopivimpana on pidetty hevosurheiluun liittyvää toimintaa.

Ottaen huomioon kohteen sijainnin asemakaava-alueen välittömässä läheisyydessä, kohteen pinta-alan (noin 1,9 ha) sekä kohteen läheisyydestä tehtyjen aiempien kauppojen hintatason, Kiinteistöliikelaitos katsoo, että annetut tarjoukset eivät vastaa kohteen käypää arvoa. Kiinteistöliikelaitos esittää että kaikki tähän asti avoimessa neuvottelumenettelyssä jätetyt tarjoukset hylätään, ja että kohteen myyntiä jatketaan etsimällä lisää ostajaehdokkaita avointa neuvottelumenettelyä käyttäen.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 22.12.2010 § 718:

- että Tilator Oy:n sekä Kirsi Tolvas, Pirkko Mäkinen-Mattila ja Minttu Mattila perustettavan osakeyhtiön lukuun sekä Tero Kankaristo, Markus Sinisalo ja Teemu Laaksosen yhdessä, perustettavan yhtiön lukuun tekemät tarjoukset hylätään.

- että kohteen myyntiä jatketaan etsimällä lisää ostajaehdokkaita avointa neuvottelumenettelyä käyttäen.

Tonttipalvelut, Timo Laiho 15.2.2011:

Paimalan entisen koulukiinteistön (os. Vanha Tampereentie 231) myyntiä jatkettiin tammi-helmikuun 2011 aikana. Kohteen myynnistä ilmoitettiin Turun sanomissa 16.1.2011 ja Hevosurheilulehdessä 26.1.2011 minkä lisäksi kohdetta markkinoitiin www.turku.fi ja www.oikotie.fi – internetsivustoilla. Ilmoittautumiset pyydettiin jättämään 7.2.2011 klo 14 mennessä. Ilmoittautumisiin pyydettiin jättämään seuraavat selvitykset:

- selvitys kohteen tulevasta käytöstä

- kohteen toteuttaja ja toteutusaikataulu

- indikatiivinen tarjous (hintahaarukka) kohteen hinnasta

- ilmoittautujan referenssit vastaavien kohteiden kehittämisestä.

Määräaikaan mennessä kohteen ostamisesta jättivät kirjallisen ilmoittautumisen kahdeksan tahoa:

- Kalervo Nieminen

- Reino Rosten/Turun Automuseo

- Jari Lehtinen

- Turun Hippos ry

- Jarmo Laakamaa

- TYA-Oppilaitokset/Turun Aikuisopetuskeskus Oy/Kai Lehto

- Erkki Jokiniemi

- Turun Katulähetys ry.

Aiemmin kohteen myynnistä on neuvoteltu seuraavien tahojen kanssa:

- Pirkko Mäkinen-Mattila, Minttu Mattila, Kirsi Tolvas, Esko Sorakunnas

- Tero Kankaristo, Markus Sinisalo ja Teemu Laaksonen yhdessä, perustetavan yhtiön lukuun

- Tilator Oy.

Em. tahoista Pirkko Mäkinen-Mattila, Minttu Mattila, Kirsi Tolvas ja Esko Sorakunnas ovat ilmoittaneet 6.2.2011 saapuneella sähköpostilla olevansa edelleen kiinnostuneita kohteesta. Käydyissä neuvotteluissa heidän ilmoittamansa kohteen tuleva käyttötarkoitus on ollut ratsastuskeskuksen hevostalli.

Kohteen alueelle ollaan laatimassa Metsämäen Ravirata – nimistä asemakaavaa. Kohteen eteläpuolelle on sijoittunut eläinklinikka ja kohteen pohjoispuolelle on valmistumassa kaupungin eläinhoitola. Ilmoittautumisten yhteydessä jätettyjen selvitysten perusteella jatkoneuvotteluihin esitetään tahoja, joiden ilmoittama kohteen tuleva käyttötarkoitus parhaiten tukee kohdetta ympäröivää maankäyttöä:

- Kalervo Nieminen – hevostalli

- Turun Hippos ry – hevosiin liittyvä toiminta

- TYA-Oppilaitokset/Turun Aikuisopetuskeskus OyKai Lehto – hevosiin liittyvä koulutus.

Hevosiin liittyvää toimintaa ovat ilmoittautumisissaan esittäneet myös Erkki Jokiniemi ja Jari Lehtinen. Jokiniemi ei kuitenkaan ole esittänyt ilmoittautumisessaan hintahaarukkaa ja Lehtisen ilmoittama hintahaarukka on muihin tarjouksiin verrattuna leveä. Lehtisen tekemässä tarjouksessa ensisijainen käyttötarkoitus kohteelle on asuin- ja toimistokäyttö sekä uudisrakennettavat linja-autojen pesu- ja säilytystilat, joiden lisäksi Lehtinen mainitsee mahdollisuuden hevostoimintaan soveltuvan tilan rakentamiseen.

Rosten (museo), Laakamaa (toimisto- ja näyttelytila) ja Turun Katulähetys ry (palvelukeskus) eivät ole ilmoittautumisissaan tuoneet esille sellaisia seikkoja, jotka tukisivat jatkoneuvottelujen käymistä heidän kanssaan.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on 19.5.2010 § 266 päättänyt kaksivaiheisesta myyntimenettelystä, ja että kiinnostuneista tahoista valitaan enintään kolme (3) tahoa jatkoneuvotteluihin, joiden perusteella tehdään varsinainen myyntiesitys ja -päätös.

Liite 1Kartta kohteesta.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää

- valita kohteen Vanha Tampereentie 231 jatkoneuvotteluihin Kalervo Niemisen, Turun Hippos ry:n ja TYA-Oppilaitokset/Turun Aikuisopetuskeskus Oy/Kai Lehdon

- että jatkoneuvottelujen yhteydessä kohteen ostajaehdokkaiden tulee jättää tarkennettu tarjous kauppahinnasta ja sen maksuaikataulusta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Hippos ry
aoTurun Katulähetys ry.
aoTYA-Oppilaitokset
aoJokiniemi Erkki
aoLaakamaa Jarmo
aoLehtinen Jari
aoMattila Minttu
aoMäkinen-Mattila Pirkko
aoNieminen Kalervo
aoRosten Reino
aoSorakunnas Esko
aoTolvas Kirsi


Liitteet:

Kilajk § 75
Liite 1:Kartta