Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 666 15.12.2010 13

3533-2007 (611)

Lausunto Hirvensalon osayleiskaavaluonnoksesta 13/2007

Tiivistelmä: -

Kilajk § 666

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 24.11.2010:

Ympäristö- ja kaavoitusviraston yleiskaavatoimisto on pyytänyt kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien Hirvensalon osayleiskaavaluonnosta 13/2007.

Lausuntokierroksella oleva osayleiskaavaluonnos on laadittu kaupunginhallituksen 2.6.2008 § 353 hyväksymien Hirvensalon osayleiskaavaluonnoksen perusselvitysten ja rakennemallin pohjalta.

Hirvensalon osayleiskaavaluonnoksen tavoitteena on pienkaupunkimainen asuinympäristö, jossa täydennysrakentaminen on osoitettu kahden hevosenkengän muotoisen kehityskäytävän varteen. Saaren liikenne perustuu tehokkaaseen kevyenliikenteen ja joukkoliikenteen verkostoon.

Osayleiskaavaluonnos asiakirjat ovat nähtävänä internet osoitteessa www.turku.fi>kaupunkisuunnittelu ja ympäristö > kaavoitus > yleiskaavoitus > Hirvensalon täydennysosayleiskaava (http://www.turku.fi/public/default.aspx?contentid=88270&nodeid=11979)

Kiinteistöliikelaitos esittää lausuntonaan seuraavien alueiden, perusperiaatteiden ja yksityiskohtien tarkistamista:

1. Maisema-alueet

Osayleiskaavaluonnoksessa on Hirvensalon pohjoisosa ja Maanpää on osoitettu arvokkaaksi maisema-alueeksi ja kulttuuriympäristön kannalta tärkeäksi alueeksi jossa rakentamisen tulee kohdistua aukeamien reunoille olemassa olevaan rakenteeseen tukeutuen. Maisemamerkinnöistä huolimatta Hirvensalon pohjoisosaan ja Maanpäähän on osoitettu samoille alueille myös alueita asumiselle merkinnöillä AK-1, AP-1, A, AP-3,  AP-2 jne. Kun samalle alueelle osoitetaan päällekkäisiä merkintöjä, on varsin todennäköistä, että asemakaavoitusvaiheessa tulee ristiriitatilanteita eri intressiryhmien välillä ja asemakaavoitustyö pitkittyy muistutusten ja valitusten johdosta. Jotta mahdollisilta ristiriitatilanteilta asemakaavoitusvaiheessa vältytään, tulee maisema- ja kulttuuriympäristöalueet osoittaa tarkemmin yleiskaavaehdotus vaiheessa.

2. Liikenne

Saaren liikenne perustuu osayleiskaavaluonnoksessassa tehokkaaseen joukkoliikenteeseen ja kevyenliikenteen verkostoon. Peruslähtökohtana ajatus on oikein, mutta toteutuakseen tehokas joukkoliikenne tarvitsee todella tiivistä rakentamista enintään 400 m etäisyydelle joukkoliikenteen runkolinjasta. Osayleiskaavaluonnoksessa on asuntoalueet osoitettu kuitenkin pääasiassa yksiasuntoisille pientaloille. Jos liikennevaihtoehdoksi valitaan joukko- ja kevytliikenne tulee saaren asukastavoitetta ja rakentamistehokkuutta nostaa huomattavasti esitetystä.

3. Siltayhteys 

Hirvensalon toinen siltayhteys mantereeseen on osoitettu Uittamon puolella soutu- ja melontakeskuksen eteläpuolelle. Osayleiskaavaluonnoksessa alue on rajattu käsittämään ainoastaan sillan tarvitseman maa-alan. Osayleiskaava-alue tulisi laajentaa mantereen puolelle siten, että tutkittaisiin täydennysrakentamismahdollisuudet myös rakennettavan sillan välittömään läheisyyteen.

4. Asuminen

Osayleiskaavaluonnoksessa lähes kaikki asumiselle osoitetut alueet on osoitettu pientaloille A, A-1, AP-1 AP-2 res ja AP-3 merkinnöillä, ainoastaan saaren pohjoisosaan on merkitty alue asuinkerrostaloille (AK-1). Kun Hirvensalon liikenne perustuu yleiskaavaluonnoksessa joukkoliikennevaihtoehtoon, tulee osa joukkoliikenteen kehyskäytävään rajoittuvista asuntoalueista (A) muuttaa asuinkerrostaloalueiksi (AK-1), koska asuntoalueet jotka toteutuvat yksiasuntoisina pientaloina rakentuvat pääasiassa yksityisautoilun varaan.

Hirvensalon pohjoisosaan osoitettu AK-1 aluevaraus on jaettu kahtia kapealla virkistysaluekäytävällä. Kun AK-1 alue asemakaavoitetaan asuinkäyttötarkoitukseen, tutkitaan yleiskaavavaihetta tarkemmin alueen ominaispiirteet ja virkistysalueen tarkka sijainti. Tulevan detaljikaavoituksen helpottamiseksi tulee pienipiirteinen VL-käyttötarkoituksen osoittaminen jättää asemakaavavaiheeseen.

5. Rantojen virkistyskäyttö ja venesatama-alueet

Hirvensalon saaren ranta-alueet on jo käytännössä rakennettu pientaloasutukselle, joten ranta-alueiden osoittaminen virkistyskäyttöön on vaikeaa. Yleiskaavaehdotuksessa on Maanpään länsipäähän osoitettu kaupungin omistamalle ns. Kaasuvuoren alueelle AP-3 täydennysrakentamisalue jolle sallitaan ympärivuotista asumista. Koska kallioinen rantaan rajoittuva vaikeasti rakennettava Kaasuvuoren alue on lähes kokonaan kaupungin omistuksessa, tulisi alue osoittaa virkistysalueeksi, avautuuhan alueelta myös näkymä Airistolle.

Särkilahden pohjoispäähän on osoitettu pieni venevalkama-alue Särkilahdenkujan varteen Illoisten puolelle. Osayleiskaavassa osoitettujen venevalkama-alueiden kokoa ja lukumäärää tulee lisätä, jotta ne ovat riittäviä saarelle suunniteltuun asukasmäärään verrattuna. Esimerkiksi Särkilahden venevalkama-alue tulee laajentaa suunnitellun kanavan pohjoispuolelle.

6. Rakennussuojelu

Osayleiskaavaluonnoksessa on osoitettu 7 rakennusta suojeltavaksi seudullisesti arvokkaana ja 145 rakennusta suojeltavaksi paikallisesti arvokkaana. Suojelukohteet on valittu yleiskaavaluonnoksen liitteenä olevan inventoinnin perusteella.

Yleiskaavan tulee perustua riittäviin tutkimuksiin ja selvityksiin, mutta rakennusinvestointiluettelosta puuttuu osasta kokonaan perustelut tai perusteluista puuttuu yksityiskohtaiset määrittelyt. Suojeluperusteista tulisi käydä seikkaperäisesti ilmi sellaiset seikat ja selvitykset, jotka ovat vaikuttaneet suojelumerkinnän osoittamiseen kullekin rakennukselle.

Koska yleiskaavaluonnoksessa on osoitettu poikkeuksellisen paljon paikallisesti suojeltavia rakennuksia ilman tarkempia yksityiskohtaisia perusteluja, esittää kiinteistöliikelaitos, että Hirvensalon osayleiskaavan tarkistuksen yhteydessä ei osoiteta uusia rakennussuojelukohteita. Suojelukysymykset tulisi ratkaista vasta asemakaavoituksen yhteydessä, kun rakennusten suojeluun vaikuttavat seikat on tutkittu tarkemmin. Jos osayleiskaavassa kuitenkin osoitetaan olemassa olevia kesäasuntoja suojeltaviksi, tulee maanomistajille antaa tietoa suojeluiden perusteluista ja kuulla kutakin maanomistajaa erikseen. 

Oheismateriaali 1Hirvensalon osayleiskaavaluonnos

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksenjohtokunta päättää antaa yleiskaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYleiskaavatoimisto