Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 652 01.12.2010 3

3973-2007 (613, 634)

Aurajoen kevyen liikenteen sillan toteutuksen jatko

Tiivistelmä:

Aurajoen kevyen liikenteen sillan suunnittelukilpailu on ratkaistu kilpailulautakunnassa ja tulos julkistettu 1.12.2010. Varsinaisen suunnittelun aloittaminen edellyttää, että johtokunta vahvistaa ratkaisun ja antaa valtuudet neuvotella suunnittelusopimuksesta ensiksi voittaneen ehdotuksen kanssa sekä esittää Ympäristö- ja kaavoitusvirastolle, että asemakaavan muutosehdotus laaditaan "Crescendo"-ehdotuksen pohjalta.

Kilajk § 652

Katu- ja viheralue, Jaakko Rintanen:

Kh:n päätöksen sisältö. Johtokunta on kokouksessaan 27.1.2010 § 44 päättänyt hyväksyä kilpailuasiakirjat ja –ehdot sekä kilpailulautakunnan kokoonpanon 03.02.2010 § 57.

Kilpailun tulos

Suunnittelukilpailun tavoitteena oli ohjelman mukaisesti suunnitella kaupunkikuvallisesti onnistunut sekä liikenteellisesti toimiva ja turvallinen kevyen liikenteen silta. Palkintolautakunnan arvioinnissa on korostunut ehdotusten perusratkaisu ja kokonaisidea: sillan kauneus ja näyttävyys sekä toiminnallisuus. Jatkosuunnittelussa sillan paikkaa voidaan tarvittaessa vähäisessä määrin siirtää itse siltaratkaisua muuttamatta. Myös sillan yksityiskohtaisia ratkaisuja on jatkosuunnittelussa mahdollista kehittää.

Palkintolautakunta valitsi ehdotuksen Crecendo ensimmäiselle palkintosijalle.

Crescendon veistoksellinen ja hienovarainen muoto muodostavat mielenkiintoisen ja vähäeleisen paikkaansa sopivan tilakappaleen. Kannen lievä taivutettu s-kaari tuo ylityskokemukseen visuaalisen viitteen Aurajoen loivasti kaartuvaan uomaan. Silta on teknisesti innovatiivinen, uskottava ja toteuttamiskelpoinen. Sillan materiaalivalinnat antavat hienovaraisia viitteitä sitä ympäröivästä kaupunkitilasta. Erittäin kaunis yksityiskohta on sillan valaistus lasikaiteita hyödyntäen.

Sillan rooli on hienovaraisesti mitoitettu sen asemaan ja tehtävään historiallisessa maisemassa. Taiteellisilla ulottuvuuksillaan se luo omaan ympäristöönsä tyylikkäästi oman aikamme eleen.

Palkintolautakunta antoi Kunniamaininnan kilpailuehdotukselle Viuhka

Ehdotuksessa Viuhka on kilpailuohjelman suunnittelutehtävään suhtauduttu varsin ennakkoluulottomasti ja hyvin kunnianhimoisesti. Sillan suunnittelun lisäksi annettua suunnittelutehtävää on laajennettu koskemaan suuressa määrin myös kaupunkirakennetta ja kaupunkielämän toiminnallisuuden vahvistamista. Samalla tehtävän vaikeusaste on noussut erittäin korkeaksi eikä kaikkiin osaratkaisuihin ole löydetty tyydyttäviä vastauksia.

Viuhka on kuitenkin osaltaan erinomainen tutkielma kaupunkitilan käytettävyydestä ja sen erilaisista mahdollisuuksista. Näiden ideoiden hyödyntäminen Aurajoen rantojen sekä myös muiden julkisten kaupunkitilojen suunnittelussa loisi varmasti mielenkiintoisia ja kokemuksellisia kaupunkitiloja.

1. varasijalle palkintolautakunta asetti ehdotuksen auRaSilTa

auRaSilTa on tasapainoinen ja minimalistinen silta, jonka yksityiskohtien suunnittelu on alistettu kokonaisajatuksen selkeydelle. Pimeään aikaan sillan ilmettä ja tunnelmia on mahdollista vaihdella uskottavasti ehdotetun valaistustekniikan avulla. Teknisesti suunnitelma on hyvin vakuuttava. Silta on kokonaisuutena erittäin eleetön ja elegantti, mutta istuu ehkä liiankin huomaamattomasti paikkaansa.

Palkintolautakunnan Jatkotyösuositus

Palkintolautakunta suosittelee voittaneen ehdotuksen Crescendo valitsemista jatkosuunnittelun pohjaksi.

Jatkosuunnittelussa tulee tarkastella sillan täsmällistä sijaintia ja liittymistä joen eri puolilla jatkuviin ja risteäviin väyliin.  Sillan päiden muotoilu on oleellinen asia kulkemisen kannalta. Lisäksi tulee kehittää jalankulun ja pyöräilyn luontevaa ohjausta niin sillan kuin liittyvien väylienkin osalta.

Teknisessä jatkosuunnittelussa on syytä tutkia voiko sillan päiden rakenteita muuttaa siten, että perustamistaso saataisiin ylemmäs sekä lähemmäs jokea. Tästä olisi hyötyä ainakin Läntisen Rantakadun puolella, jossa kadun alla kulkee suuri määrä kunnallistekniikkaa mm. päävesijohto sekä iso viemäri.     

Lisäksi on syytä kehittää sillan kaiteen aurausjohdetta, jotta se suojaisi kunnossapidon kannalta paremmin kaiteen lasilamelleja.

Palkintolautakunta esittää myös, että sillan ja siihen liittyvien väylien jatkosuunnittelun yhteydessä kohennetaan jossain määrin epämääräisenä hahmottuvan kolmiomaisen Rettiginrinteen katutilan ilmettä.

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

- Vahvistaa palkintolautakunnan päätöksen koskien Aurajoen kevyen liikenteen sillan suunnittelukilpailun ratkaisua sekä sen jatkotyösuosituksia vastaiselle suunnittelulle.

- Esittää Ympäristö- ja kaavoituslautakunnalle valittua ehdotusta ’Crescendo’ asemakaavaehdotuksen laatimisenpohjaksi..

- Että neuvottelut  suunnittelusopimuksen laatimiseksi käydään käydään ensiksi voittaneen ehdotuksen tehneen työryhmän kanssa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Kosken Toivarin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.