Kauppakirja ja maankäyttösopimuksen esisopimus (luonnos 8.12.2009)

 

Myyjä:                                Turun kaupunki

Y-tunnus 0204819-8

 

Ostaja:                              RivInvest Oy

Y-tunnus 2250983-6

Multurinkatu 8

20780 Kaarina

 

Kaupan kohde:                  Turun kaupungin Iso-Heikkilän kaupunginosan (62) korttelin 27 tontti 1 (kiinteistö 853-62-27-1) rakennuksineen ja laitteineen. Tontin pinta-ala on 7669 m2 ja osoite Kanslerintie 15, 20200 Turku.

 

Tontilla on rakennus- ja huoneistorekisterin mukaan vuonna 1960 valmistunut 1096 k-m2 suuruinen päiväkotirakennus ja vuonna 1996 valmistunut

52 k-m2 suuruinen talousrakennus.

 

Rakennusten huoneistoaloja ei ole tarkistusmitattu. Ostaja on tietoinen ja hyväksyy, että mainitut pinta-alat saattavat tämän ikäisessä kohteessa poiketa olennaisesti nykyisten säännösten ja standardien mukaan laskettavasta pinta-alasta. Huoneistojen standardin mukaan mitattava pinta-ala voi olla mainittua pinta-alaa suurempi tai pienempi. Ostajalla ei ole huomauttamista tämän seikan johdosta.

 

Ostaja ja myyjä toteavat yhteisesti, ettei kohteen kauppahinta ole rakennusten osalta pinta-alaperusteinen.

 

Kaupan kohde on osoitettu kartalla M 428 / 21.11.2008.

 

Kauppahinta:                      Kuusisataakaksikymmentäkaksituhatta sata (622.100) euroa.

 

Kaupan perusteet:             Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös §

 

Muut kaupan ehdot:           Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

 

                     1. Kauppahinnan maksaminen

 

Kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan käteisellä kaupantekotilaisuudessa ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

                     2. Omistus- ja hallintaoikeus

 

Ostaja saa kaupan kohteen heti omistukseensa ja hallintaansa vapaana kiinnityksistä, rasitteista ja muista maksuvelvoitteista kuin mitä tässä kauppakirjassa on mainittu

 

Osa kaupan kohteensa olevan kiinteistön rakennuksista on vuokrattuna Folkhälsän Raseborg Ab:lle ja Villa Solarikselle. Nämä huoneenvuokra-sopimukset siirtyvät ostajalle sellaisinaan. Ostaja on tietoinen näiden huoneenvuokrasopimusten sisällöstä eikä sillä ole huomauttamista näiden suhteen.

 

Kaupan kohteen hoito- ja ylläpitokustannuksista vastaa myyjä kaupanteko-päivään saakka ottaen huomioon olevat huoneenvuokrasopimukset. Kaupan kohteesta saatavat tulot tulevat myyjälle kaupantekopäivään saakka.

 

Muista veroista ja maksuista osapuolet vastaavat samoin omistusaikojensa mukaisesti. Kaupantekovuodelta kaupan kohteen osalta määrättävästä kiinteistöverosta vastaa myyjä.

 

Ostaja vastaa kaupanvahvistajan palkkiosta, kaupan kohteen lainhuudatuksesta sekä varainsiirtoverosta.

 

                     3. Kohteeseen tutustuminen ja asiakirjat

 

Ostaja on tutustunut kaupan kohteen alueeseen sekä maasto-olosuhteisiin. Ostaja on tarkastanut ennen kaupasta päättämistä kaupan kohteen ja tutustunut ympäröiviä alueita koskeviin maankäyttömääräyksiin. Ostaja on todennut kaupan kohteiden vastaavan niistä esitettyjä asiakirjoja ja annettuja tietoja eikä ostajalla ole huomauttamista näiden seikkojen osalta. Ostaja hyväksyy rakennuksissa iän perusteella olevat virheet ja puutteet ja ottaa rakennukset vastaan siinä kunnossa kuin se ovat luovutushetkellä.

 

Kaupan kohteella on putki- ja johtolinjoja.

 

Ostaja on tutustunut ympäröiviä alueita koskeviin maankäyttömääräyksiin.

 

Kaupan kohde on 14.1.1960 voimaantulleen asemakaavan muutoksen (71/1959) mukaista yleisten rakennusten korttelialuetta (YLT) lisämääreellä lt (lastentalo). Tontin tehokkuus on enintään 0.36. Lisäksi tontilla on erikseen osoitettu pihamaana käytettävä tontinosa. Kaupan kohde rajoittuu Vaasanpuistoon ja Kanslerintiehen.

 

Myyjä antaa suostumuksensa rakennuksissa nimissään olevien sähkö-, lämpö- ja vesiliittymien siirtämiseksi ostajan nimiin ilman erillistä korvausta. Nämä oikeudet siirtyvät samalla hetkellä kun rakennusten omistus siirtyy. Ostaja sitoutuu ilmoittamaan liittymissopimusten siirrosta energialaitokselle sekä vesi- ja viemärilaitokselle sekä muille ao. laitoksille.

 

                     4. Rakentamiskelpoisuus

 

Ostaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennus-hankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämistä hankkeen rakenteellisien ratkaisujen sekä maanalaisten johtojen ja putkien sijainnin selvittämisestä.

 

Todetaan, että myyjällä on ollut tontilla oleviin rakennuksiin ja rakentamiseen tarvittavat rakennus- ja muut viranomaisluvat.

 

                     5. Rakentamisvelvollisuus

 

Kaupantekohetkellä kaupan kohteen rakentamisvelvollisuus katsotaan täytetyksi. 

 

                     6. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista kiinteistölle, kiinteistönomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

                     7. Rasiteoikeudet

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistönomistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat suoranaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistörekisteriin kiinteistönomistajaa enempää kuulematta.

 

                     8. Pintavedet

 

Kiinteistönomistajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä kiinteistöön rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, kiinteistölle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

                     9. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Kaupunki pidättää oikeuden periä kiinteistönomistajalta voimassa olevan taksan mukaiset vesihuollon liittymismaksut ennen kiinteistön rakennusten verkostoihin liittämistä.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistuksen.

 

Kiinteistönomistaja vastaa, kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty. Lisäksi kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito kuuluu em. laista poiketen kiinteistönomistajalle.

 

                     10. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurikiinteistön omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää tontin aluetta tarpeelliselta osalta tontin rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, korjaus-, huolto- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korjaamaan ja korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Kiinteistönomistajalla on oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni rakennettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm naapuritontin alueelle, mikäli Turun kaupunki omistaa kyseessä olevan naapurialueen. Naapurikiinteistön omis-tajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa tontin rajaan kiinni raken-nettaessa räystäs- ja routalevy enintään 500 mm puheena olevan tontin alueelle.

 

                     11. Kiinteistön käyttö

 

Kiinteistö on pidettävä siistissä kunnossa ja vaadittaessa aidattava viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

                     12. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset kauppakirjan tulkinnasta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee Turun käräjäoikeus.

 

                     13. Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 6-11. mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin.

 

                     16. Irtain omaisuus

 

Tällä kauppakirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta.

 

17. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti kaupunki ilmoittaa, että kaupan kohde on ollut viimeksi päiväkotikäytössä. Kaupungin taholta ei ole tutkittu onko alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

a) ostajan hallinta-aikana mahdollisesti tapahtuva pilaantuminen

 

Ostaja on velvollinen huolehtimaan siitä, että kaupan kohde tai sen osa ei ostajan toimesta saastu eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Mikäli kaupan kohde tai sen osa on kuitenkin ostajan hallinta-aikana ympäristönsuojelulain 7 tai 8 §:n tarkoittamalla tavalla pilaantunut, ostaja on velvollinen huolehtimaan alueen puhdistamisesta siten kuin ympäristönsuojelulain 75 §:ssä säädetään.

 

Ostajan on ympäristönsuojelulain 76 §:n mukaisesti välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista. Mikäli ostaja laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen ostajan lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset ostajalta.

 

b) myyjän hallinta-aikana mahdollisesti tapahtunut pilaantuminen

 

Mikäli myyjän tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaantumista ilmenee, ostaja laatii kaupan kohteen maaperän kunnostussuunnitelman. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Ostajan on esitettävä kunnostussuunnitelma myyjän hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Myyjän tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa. Hyväksyttyään kunnostussuunnitelman myyjä vastaa viranomaisten kunnostussuunnitelman perusteella vaatimista maa-alueen puhdistuskustannuksista.

 

Puhdistuksen toteuttaa ostaja taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että puhdistaminen ei aiheuta viivästyksiä ostajan tontilla toteuttamalle rakennushankkeelle. Myyjä ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen. Puhdistuskustannusten maksu tapahtuu ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Jos ostaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa viranomaiselle vuoden kuluessa kaupantekopäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle ennen kuin myyjä on sen hyväksynyt tai määräaika myyjän hyväksymiselle on päättynyt, vastaa puhdistuskustannuksista ostaja.

 

Jos kunnostussuunnitelmasta ei saada sovittua ja maan puhdistaminen jää ympäristönsuojelulain 75 §:n mukaisesti kaupungin hoidettavaksi, kaupunki kilpailuttaa puhdistusurakan lain julkisista hankinnoista mukaisesti. Mikäli kaupungin suorittama puhdistusurakan hankintalain mukainen kilpailuttaminen ja sen jälkeinen puhdistustyö aiheuttaa viivästyksiä tontin rakentamisen aloittamiseen, kaupunki ei ole miltään osin vastuussa tästä viivästyksestä ostajalle mahdollisesti aiheutuneista lisäkustannuksista tai vahingoista.

 

18. Maankäyttösopimuksen esisopimus

 

Mikäli kaupan kohteen olevan tontin asemakaava muuttuu, tehdään Turun kaupungin ja ostajan välillä maankäyttösopimus. Turun kaupunki perii sopimuskorvauksena 80 % (€/k-m2) sopimuksen tekohetkellä voimassa olevasta ARA-hinnasta siitä rakennusoikeuden määrästä, joka ylittää voimassa olevan asemakaavan (71/1959) mukaisen rakennusoikeuden 2760 k-m2.

 

Ostaja vastaa siitä, että em. ehto sitoo kaikkia kiinteistö tulevia omistajia.

 

19. Kaupungin päätöksen lainvoimaisuus

 

Myyjän niin vaatiessa tämä kauppa purkautuu, mikäli Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 16.12.2009 § xxx muutoksen haun johdosta kumotaan lainvoiman saaneella ratkaisulla. Ostaja on velvollinen palauttamaan kohteen vapaana rasitteista. Kaupan purkautuessa myyjä on velvollinen palauttamaan maksetun kauppahinnan 3 %:n vuotuisine korkoineen.

 

Turussa . päivänä kuuta 200

 

TURUN KAUPUNKI

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta:

 

Tämän kaupan hyväksymme ja sitoudumme sen ehdot täyttämään.

Paikka ja aika edellä mainitut.

 

 

Julkisen kaupanvahvistajan todistus

 

M 428_21.11.08