Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 499 21.10.2009 4

10831-2007 (641)

Nostokonepalvelu Oy:n anomus saada jatkaa rakennusvelvoiteaikaa ja saada alennusta vuokran määrään tontilla (Lauttaranta) 853-52-9-3 ja siihen liittyvän alueen käyttöoikeusmaksuun os. Kutterintie 5

Tiivistelmä:

Teollisuustontin Lauttaranta-9-3 maanvuokrasopimuksen edellyttämää rakennusvelvoiteaikaa jatketaan 30.6 2011 asti. Vuokra- käyttöoikeusmaksuvelvollisuuteen ei tehdä muutoksia.

Kilajk § 499

Tonttipalvelut, Timo Nurmi 9.10.2009

Nostokonepalvelu Oy -niminen yhtiö on anonut saada jatkoaikaa maanvuokra- ja käyttöoikeussopimuksen käyttö- ja investointisuunnitelman mukaiseen rakentamisvelvollisuusaikaan 1,5 vuodella lainvoimaisen rakennusluvan hakemiseksi. Lisäksi yhtiö on anonut saada vuokran ja käyttöoikeuskorvauksen maksuun alennusta. Anomuksiaan yhtiö on perustellut rakennuslupaprosessin viivästymisellä.

Maanvuokra- ja käyttöoikeussopimuksessa on sovittu kohdissa, vuokra- ja käyttöoikeusalueen käyttö ja toiminnan määrittely mm.:

”Vuokra- ja käyttöoikeusalue luovutetaan vuokralle soveltaen maanvuokralain (258/66) 5 luvun säädöksiä.

Vuokra-aluetta saa käyttää vain teollisuus-, varasto- ja merenkulkua palvelevaan toimintaan.”

”Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia toiminnassaan tarvittavia viranomaislupia, vuokramiehen vuokranmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä vuokranantaja ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja vuokria vuokramiehelle. Vuokranantaja ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

Vuokramies on kaupungin vaatiessa velvollinen aitaamaan vuokra-alue viranomaisten hyväksymällä tavalla.

Ennen uudis- tai muutosrakennustöihin ryhtymistä vuokra-alueella vuokramiehen on laadittava kustannuksellaan vuokrattavan alueen käyttösuunnitelma ja hyväksytettävä se Turun kaupungin kaupunkikuvaneuvottelukunnassa, hankittava Turun Sataman lausunto ja huomioitava suunniteltava Hirvensalon osayleiskaavan 2020 kevyen liikenteen ja ulkoilureitin tila- ja yhteystarpeet.”

Sekä kohdassa 14. käyttö- ja investointisuunnitelmat sekä rakentamisvelvollisuus mm:

”Vuokramies sitoutuu toteuttamaan vuokra- ja käyttöoikeusalueelle 6.11.2007 päivätyn käyttö- ja investointisuunnitelman mukaiset rakennushankkeet. Alueelle on rakennettava uudisrakennusosa alaltaan noin 870 kerrosneliömetriä ja vuokra-alueella olevat rakennukset ja rakenteet on kunnostettava siistiin kuntoon tai rakennettava uudelleen viimeistään 31.12.2009 mennessä siten, että rakennuslupaviranomainen voi suorittaa käyttöönottokatselmuksen mainittuun määräaikaan mennessä uhalla, että vuotuinen vuokra ja käyttöoikeusmaksut 1.1.2010 alkavan vuokravuoden alusta lukien korotetaan kaksinkertaiseksi, kunnes mainittu rakentamisvelvoite on täytetty 6.11.2007 päivätyn käyttö- ja investointisuunnitelman mukaisesti.”

Kiinteistölautakunta teki ko. tonttia koskevan maanvuokrasopimuksen jatkamisesta ja vesi- ja lisämaa-alueen käyttöä koskevan päätöksen 9.4.2008 § 213. Uuden sopimuksen mukainen vuokra- ja käyttöoikeusaika alkoi 1.7.2008 uusin ehdoin ja uudella vuokralla ja käyttöoikeusmaksulla. Rakennusluvan ja poikkeamisluvan Nostokonepalvelu on jättänyt rakennusvalvontatoimistoon 16.12.2008. Poikkeamisluvan hakemisen syynä on ollut suunnitelmissa asemakaavamääräyksistä poikkeaminen.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että ko. alueelle on rakennettava 6.11.2007 päivätyn käyttö- ja investointisuunnitelman mukaisesti uudisrakennusosa alaltaan noin 870 kerrosneliömetriä ja vuokra-alueella olevat rakennukset ja rakenteet on kunnostettava siistiin kuntoon tai rakennettava uudelleen viimeistään 31.12.2011 mennessä. Vuokran maksun muuttamiselle ei ole perusteita, jotka johtuisivat vuokranantajasta. Muutoin noudatetaan voimassa olevaa maanvuokra- ja käyttöoikeussopimusta

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää:

Jatkaa Nostokonepalvelu Oy:lle vuokratun Turun kaupungin Lauttarannan kaupunginosan 9. korttelin tontin 3 (853:52:9:3) alaltaan 3208 m2 maanvuokrasopimuksen sekä jatkaa siihen liittyvän alueen käyttöoikeuden 6.11.2007 päivätyn käyttö- ja investointisuunnitelman mukaista rakentamisen toteuttamisaikaa 1.1.2010 lukien 31.12.2011 asti. Muutoin noudatetaan voimassa olevaa maanvuokra- ja käyttöoikeussopimusta.

Päättää hylätä Nostokonepalvelu Oy:n anomuksen saada vuokran ja käyttöoikeusmaksun alennusta rakennus- ja poikkeamisluvan hakemisen ja käsittelyn viivästymisen perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoNostokonepalvelu Oy