Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 465 23.09.2009 13

3362-2007 (613)

Halisten kaupunginosan asemakaavanmuutos "Muinaispelto" 30/2008 (os. Komoistenkatu 13) asemakaavanmuutosehdotus

Tiivistelmä:

Halisten kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutos, jossa kunnallistekniikan välittömässä läheisyydessä oleva peltoalue muutetaan erillispientalojen korttelialueeksi.

Kilajk § 465

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 15.9.2009

Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on pyytänyt kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavaehdotusta ”Muinaispelto” (30/2008) Halisten kaupunginosaan.

Asemakaavanmuutosalue sijaitsee Halisten kaupunginosassa Komoistenkadun varrella rivitalotontin Halinen-11-3 itäpuolella.

Asemakaavanmuutosalue on maakuntakaavassa ja yleiskaavassa 2020 osoitettu pientaloasumiseen. Maakuntakaavassa asemakaavanmuutosalue sijaitsee kulttuurimaisemallisesti tärkeällä alueella samoin kuin Komoistenkadun eteläpuoliset asuinkorttelit Halinen-9, 10, 11 ja 12. Yleiskaavassa 2020 asemakaavanmuutosalue ei ole arvokkaalla maisema-alueella.

Turun yleiskaava 2020 hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 18.6.2001. Yleiskaava laadittiin osana kaupungin strategista suunnittelua ja johtamista. Kestävä kaupunkirakenne on yksi yleiskaavan tavoitteista.

Kestävän kaupunkirakenteen tavoitteita ovat mm. henkilöliikenteen kasvun minimointi, täydennysrakentamisen ohjaaminen, olemassa olevien joukkoliikenneyhteyksien vahvistaminen, olemassa olevan kunnallisteknisen verkoston hyödyntäminen ja rakennetun palveluverkoston tehostaminen.

Turun ongelmana omakoti- ja rivitaloasuntotuotannossa on ollut kaupunkirakenteen hajautuminen kauas palveluista ja sen myötä yksityisautoilun lisääntyminen. Valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa vuodelle 2009-2012 onkin ongelma huomioitu ja esitetty kaavoitettavaksi täydennysrakentamista palveluiden ja joukkoliikenneverkoston lähelle sekä kaupunkiympäristön tiivistämistä liikennetarpeen ja energian kulutuksen vähentämiseksi.

Halisten kaupunginosan asemakaavanmuutosehdotus Muinaispelto 30/2009 on erinomainen esimerkki kestävänkehityksen mukaisesta täydennyskaavoituksesta, joka huomioi olemassa olevat kulttuuriarvot ja hyödyntää jo toteutettua kaupunkirakennetta.

Asemakaavanmuutoksessa alueelle osoitettavan erillispientalojen korttelialueen arvo tulee olemaan noin 380.000 € ja asuntoja toteutetaan 30-40 kpl. Asuinkortteli tulee rakentumaan kahden vuoden kuluessa asemakaavanmuutoksen lainvoimaiseksi tulemisesta.

Kiinteistölaitoksella ei ole oman toimialansa osalta huomauttamista asemakaavaehdotuksen johdosta.

Kartta on nähtävänä kokouksessa sihteerillä.

Asemakaavanmuutoksen selostus jaetaan erillisenä niteenä.

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää antaa asemakaavatoimistolle edellä esitetyn lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausAsemakaavatoimisto