Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 464 23.09.2009 12

155-2008 (613)

Mälikkälän kaupunginosan asemakaavaehdotus "Kuninkojanlaakso" 2/2008

Tiivistelmä: -

Kilajk § 464

Tonttipalvelut, Juha Lipponen 14.9.2009:

Ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimisto on pyytänyt kiinteistöliikelaitoksen lausuntoa koskien asemakaavaehdotusta ”Kuninkojanlaakso” (2/2008) Mälikkälän kaupunginosaan. Asemakaavan tavoitteena on sijoittaa Kuninkojan alueelle Raision rajalle tiivistä ja matalaa pientaloasutusta.

Asemakaava-alue on kaupungin omistuksessa ja sen laadinta perustuu kaupunginvaltuuston hyväksymään asunto- ja maankäyttöohjelmaan. Asemakaava-aluetta rajaavat Turun puolella eteläosassa kaavoittamattomat pelto- ja metsäalueet ja Raision puolella pohjois- ja länsiosassa Etelä-Kuninkoja 2:n asemakaava-alue. Kaava-alue on pääosin peltoa.

Asemakaavassa alueelle osoitetaan rakennusoikeutta yhteensä 18 520 k-m2, joka sisältää yhden asuinpientalojen korttelialueen (AP) ja 40 omakotitonttia sekä alueen koilliskulmassa sijaitsevan liikerakennusten korttelialueen. Katuyhteys asemakaava-alueelle järjestetään Raision puolella sijaitsevan Itäniityntien kautta. Kevyen liikenteen yhteys Turun suuntaan on osoitettu alueen kaakkoisosan läpi Pensselikujalle.

Asemakaavaehdotuksessa kadut on linjattu siten, että katutiloista muodostuu tilallisesti suljettuja pitkiä suoria katuosuuksia välttäen, jotta ajonopeudet pysyvät alueella luonnollisesti alhaisina.  Leikkipuisto on sijoitettu keskeisesti liikenteeltä suojatusti alueen eteläosaan. Puistoalueille on osoitettu useita ohjeellisia ulkoilureittejä, joihin on yhteydet katujen päätteistä.

Asemakaavan rakentamismääräykset ovat tiukahkoja, jotta alueelle saadaan yhtenäinen kaupunkikuva. Rakennusalat on sijoitettu siten, että rakennukset rajaavat katu- ja pihatiloja. Katutilan muodostuksen vuoksi rakennukset on rakennettava kiinni 80 %:n osuudelta Suoniityntien puoleiseen rakennusalan rajaan. Kerrosluku korttelialueella on kaksi ja asuinrakennuksen rakennettavasta kerrosalasta tulee sijoittaa vähintään 40 % toiseen kerrokseen. Asuinrakennuksissa tulee olla pihan puolelle kallistuva konesaumattu teräspeltinen pulpettikatto ja julkisivu. Julkisivuverhouksena tulee käyttää vaaleaa rappausta tai punatiilimuurausta, jonka saumat ovat tiilen väriä. Rakennuksissa tulee käyttää myös ns. avoräystäitä.

Omakotitonttien keskikoko on 950 m2 ja rakennusoikeus asuinrakennukselle 250 k-m2 sekä talousrakennukselle 60 k-m2

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole huomautettavaa asemakaavaehdotuksen johdosta.

Kartta on nähtävänä kokouksessa sihteerillä.

Asemakaavan selostus jaetaan erillisenä niteenä.

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunnalla ei ole huomautettavaa Kuninkojanlaakson asemakaavaehdotuksen 2/2008 johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausAsemakaavatoimisto