Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta 341 17.06.2009 20

5463-2006 (641)

Sopimussakon vaatiminen rakentamattoman vuokraoikeuden siirrosta

Tiivistelmä:

Tuomo ja Gloria Huovinen ovat siirtäneet vuokrasopimuksen ehdon vastaisesti rakentamattoman tontin Yli-Maaria 12-4 vuokraoikeuden, osoitteessa Laskiaiskatu 4, Suomen City House Oy:lle. Tuomo ja Gloria Huoviselta vaaditaan sopimussakkona maksettavaksi 4.000 euroa.

Kilajk § 341

Hallintopalvelut, Pia Bergström 9.6.2009:

Kiinteistölautakunta on päätöksellään 26.4.2006 § 429 päättänyt varata tontin Ylimaaria 12-4 vuokrattavaksi Tuomo ja Gloria Huoviselle 1.950 euron vuosivuokrasta. Vuokrasopimus on allekirjoitettu 20.10.2006. Tuomo ja Gloria Huovinen ovat vastikkeetta luovuttaneet kyseisen vuokraoikeuden rakentamattomana eteenpäin Suomen City House Oy:lle. Luovutuksensaajan toimiala on kaupparekisterin mukaan talojen ja kiinteistöjen myynti ja vuokraus sekä rakennustoiminta.

Tuomo ja Gloria Huovinen ovat 1.6.2009 toimittaneet Kiinteistöliikelaitokselle vuokraoikeuden siirtokirjan. Tuomo Huovinen on useaan otteeseen ennen 1.6.2009 tiedustellut Kiinteistöliikelaitoksen virkamiehiltä, onko sallittua siirtää vuokraoikeutta rakentamattomana eteenpäin, ja hän on saanut toistuvasti saman vastauksen siitä, että se ei ole sallittua. Huovista on neuvottu hakemaan vuokrasopimuksen purkamista, mikäli he haluavat luopua tontin vuokrauksesta. Tästä huolimatta Huoviset ovat tehneet ko. siirron.

Vuokrasopimuksen ehdon 5. mukaan” Jos vuokraoikeus siirretään ennen, kuin tässä vuokrasopimuksessa määrätty vuokra-alueen rakentamisvelvoite on täytetty, vuokramies on velvollinen maksamaan kaupungille kohdan "Sopimussakko ja vahingonkorvaus" mukaisesti määräytyvän sopimussakon. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalla on kuitenkin oikeus harkintansa mukaan perustelluista syistä myöntää alennusta sopimussakkoon tai kokonaan luopua sen perimisestä.” Sopimussakko on vuokrasopimuksen ehdossa 27. määritelty suuruudeltaan rikkomushetken viisinkertaista vuotuista vuokraa vastaavaksi.

Vuokrasopimuksen rakentamisvelvollisuutta koskevan ehdon tarkoitus on turvata tonttien rakentuminen. Tätä tavoitetta tukee rakentamattomana tapahtuvan siirron sanktiointi. Toisaalta rakentamattoman vuokraoikeuden siirron kieltämisellä ja sanktioinnilla on tarkoitus estää toimintaa, jossa bulvaanina toimivat henkilöt hakevat tontteja, jotka sitten luovutusten jälkeen siirretään toiselle, todelliselle tontin hakijalle. Menettelyllä kierretään kaupungin tontinluovutusperiaatteita ja se saattaa asettaa tontinhakijat eriarvoiseen asemaan keskenään. Erityisesti tontinhakijoiden yhdenvertainen ja tasapuolinen kohtelu ja kaikkien yhtäläinen mahdollisuus saada tontti kaupungilta on korostuneesti ollut esillä viimeisimpiä tontinluovutusperiaatteita vahvistettaessa.

Sopimusehdon mukaisen sopimussakon vaatiminen ei edellytä, että sopimuksen vastaisella toiminnalla olisi ollut kaupungille vahinkoa, tai että siitä olisi ollut taloudellista hyötyä rikkomuksen tehneelle. Sopimussakon tarkoituksena on ennalta estää sopimusrikkomuksia ja mikäli rikkomus tapahtuu, sanktio realisoituu. Koska kaupunki on nimenomaisesti pyrkinyt estämään tontinluovutusperiaatteiden kiertämisen siten, että tonttien luovutusten jälkeen tapahtuvat rakentamattomien vuokraoikeuksien siirrot sanktioidaan, kyseisessä tapauksessa sopimusrikkomuksella on merkitystä kaupungille. Kun lisäksi huomioidaan luovutuksensaajan toimiala, näyttää siirto erityisen voimakkaasti loukkaavan yksityisten ja yritysten tasapuolisen ja yhdenvertaisen kohtelun periaatetta. Tämän siirron hyväksyminen ilman sanktiota saattaisi heikentää kuntalaisten luottamusta siihen, että tontinluovutusperiaatteiden ja vuokrasopimusehtojen noudattamista valvotaan ja havaittuihin rikkomuksiin puututaan.

Erityisen tarkkaan kaupunki on harkinnut suostumuksen antamista siirroille yksityiseltä henkilöltä yritykselle, koska tällaisissa tilanteissa on kaikkein eniten esiintynyt tontinluovutusperiaatteiden kiertämistä. Tällä hetkellä noudatetaan kiinteistölautakunnan vahvistamaa periaatetta, jonka mukaan pääsääntöisesti rakentamattoman tontin vuokraoikeuden siirtämistä yksityiseltä henkilöltä yritykselle ei hyväksytä. Edelleen kiinteistölautakunta on päättänyt, että rakentamattomana siirtoa millään perusteella ei pääsääntöisesti hyväksytä. Käsittelyssä olevassa tapauksessa on kyse täysin rakentamattoman tontin siirtämisestä yritykselle, joten kaupungin suostumuksen saaminen siirtoon olisi ollut hyvin epätodennäköistä. Lisäksi vuokramiehellä on hoitamattomia velvoitteita kaupungille, joiden hoitaminen olisi ollut joka tapauksessa siirron hyväksymisen ehtona.

Tontin Yli-Maaria 12-4 vuokrasopimuksen sopimusehdon mukaisen sopimussakon suuruus on n. 10.600 euroa. Edellä esitetty huomioon ottaen, mukaan lukien Huovisten välinpitämättömyys rakentamattoman vuokraoikeuden siirtokiellosta ja annetuista menettelyohjeista, Huovisten sopimusrikkomus ei ole kaupungin edun ja sopimusehtojen tarkoituksen kannalta vähäinen. Täyden sopimussakon vaatiminen ei kuitenkaan ole perusteltua. Kiinteistöliikelaitos katsoo, että Tuomo ja Gloria Huoviselta tulisi yhteisvastuullisesti vaatia vuokrasopimuksen ehdon mukaisena kohtuullistettuna sopimussakkona 4.000 euroa.

Oheismateriaali 1Huovisten vuokraoikeuden siirtokirja

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää vaatia Tuomo ja Gloria Huovista maksamaan yhteisvastuullisesti kaupungille vuokrasopimuksen ehdon mukaisena kohtuullistettuna sopimussakkona 4.000 euroa.

PäätösKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti yksimielisesti Toivarin Kosken kannattamana tekemästä ehdotuksesta vaatia Tuomo ja Gloria Huovista maksamaan yhteisvastuullisesti kaupungille vuokrasopimuksen ehdon mukaisena kohtuullistettuna sopimussakkona 8.000 euroa.

Jakelu

aoHuovinen Gloria
aoHuovinen Tuomo
tpvBergström Pia